ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,360
Najnowszy użytkownik: kdomi

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Drakoo
11.10.2021 23:43:34
Co u zszywaka Smile?

Drakoo
11.10.2021 23:43:00
Powiem szczerze, że nie sądziłem że php fusion tyle wytrwa, co u Pieki?

Drakoo
11.10.2021 23:41:58
JazOOn to ten sam JazOON który dobre kilka lat temu robił mi layout dla metin2 Grin? Co słychać byku!! Smile

jantom
11.10.2021 23:37:08
Do pełnoletności jakoś dociągnie.

JazOOn
10.10.2021 22:59:03
Support powoli umiera....

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Zobacz temat

 Drukuj temat
RSS Feeds News-Articles-Downloads - kanały RSS
Pieka
Niem wiem, co tam znowu masz namieszane, na testowej dziala prawidlowo: http://test7.ovh....s/news.php
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
andrix224
Z tego co wyczytałem to w tym dokumencie XML nie ma informacji o stylach. Moim zdaniem trzeba je jakoś dołączyć.
 
Pieka
To jest prosty kanal, a nie strona, wiec style sa tu zbedne. Swego czasu wykonalem mini poradnik dostepny w naszej nawigacji, z ktorym polecam zapoznac sie: http://www.php-fu...lu_rss.php. Jesli chcesz miec cos bardziej "wypasionego", to niestety bedziesz musial sam sie pofatygowac i wykonac, wzglednie znalezc gotowca.
U nas, jak widzisz, jest w zasadzie identyczny i to od wielu lat i sprawuje sie calkiem przyzwoicie.
Jestem jaki jestem Smile
 
www.php-fusion.pl
Angius
Ja, jeśli można, chciałbym odświeżyć propozycję z tym, żeby w kanale RSS były same wstępy do artykułów, streszczenia, które są podawane np. w widoku kategorii.

Od siebie mogę tylko dodać, że gdyby ktoś chciał wstawić przycisk RSS do panelu z najnowszymi artykułami wystarczy wstawić
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. echo "<center><a href='http://www.twojastrona.pl/feeds/articles.php'><img src='http://www.twojastrona.pl/rss_images/rss_orange.png'></a></center>";
Zinterpretowano w sekund: 0.029, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

Tuż przed
Pobierz kod źródłowy  GeSHi: PHP
  1. if (dbrows($result)) {
  2. while($data = dbarray($result)) {
  3. $itemsubject = trimlink($data&#91;'article_subject'&#93;, 23);
  4. echo THEME_BULLET." <a href='".BASEDIR."articles.php?article_id=".$data&#91;'article_id'&#93;."' title='".$data&#91;'article_subject'&#93;."' class='side'>$itemsubject</a><br />\n";
Zinterpretowano w sekund: 0.032, wykorzystano GeSHi 1.0.8.10

Oczywiście trzeba mieć zainstalowany mod podany już w jednym z poprzednim postów :)
W ten sposób nie musimy tworzyć nowego panelu, co ma znaczenie, jeśli nasze nagłówki są duże.
Edytowane przez Angius dnia 01.05.2010 18:42:15
//Angius
 
http://www.incantator.cba.pl
eldiablo
@Angius edytuj sobie plik generujący kanał RSS artykułów i zmień
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

na
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

I będziesz miał same streszczenia
 
http://dropdire.pl
Angius
Dzięki, działa świetnie Grin
Szczerze mówiąc, sam bym nie wpadł na to, ze wystarczy zmienić jedno słowo... Smile
//Angius
 
http://www.incantator.cba.pl
tomi1989
Postanowiłem zaktualizować sobie wersję PHP-Fusion do 7.01 oraz zainstalować kanał RSS przez wtyczkę News-RSS_Feeds[News]-v1.20. Jednak mam z nim pewien problem, który znajduje się w pierwszej linii pliku news.php, z którym też nie potrafię sobie poradzić. Niżej przedstawiam jaki błąd pokazuje mi się po wejściu do czytnika RSS:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Czy w powyższej wtyczce jest możliwość dodania do czytnika favikony?


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:09

Edytowane przez Pieka dnia 06.04.2011 18:08:37
 
www.wieliczanka.com
eldiablo
1. Nom niestety tabela settings zamiast jednego długiego rekordu, podzieliła się na kilka rekordów mniejszych :o

Z paczki w pierwszym poście (chyba) rss news.php - chyba :P powinno śmigać.
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy



2. W kodzie jest include pliku rss_config.php, w nim natomiast jest taki kod:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Czyli ikona kanału RSS. Jeżeli nie posiadasz tego rss_config.php, inną paczkę lub z innego źródła pobierałeś ten prawie infusions, wystarczy to:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

zamienić na:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


x2, bo wartość "rssimage" występuje podwójnie w kodzie.

Tak w gwoli ścisłości, podany przeze w poprzednim poście kod to kanał RSS, czyli strona w formacie xml zawierająca treść kanału RSS lub w powyższym przypadku plik php generujący zawartość xml kanału.

Czytnik to program który czyta te kanały RSS, wyświetla w sposób przyjazny i nadający się do czytania np: dodatek do Firefox'a NewsFox lub zwykły Outlook który posiada w sobie czytnik RSS, choć jest to już bardziej agregator kanałów RSS. W sumie to Firefox bez dodatków te kanały ładnie wyświetla jak i inne przeglądarki (prawie).

Dlatego nie wiem, dlaczego temat to "czytnik RSS" :P


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:12

Edytowane przez Pieka dnia 06.04.2011 18:11:16
 
http://dropdire.pl
tomi1989
Dobrze, zmieniłem nazwę tematu na taką, której już raczej nie można się przyczepić.:) Jednak co do Twojej ostatniej porady eldiablo, to nie to miałem na myśli. W sumie sam nie wiem za co odpowiada rssimage, ponieważ jakie bym tam nie wstawił zdjęcie, logo, czy faviconę nic się nie wyświetla po otworzeniu kanału RSS poza tekstem. Próbowałem dodać linię kodu odpowiadającą za faviconę jak w pliku header.php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Jednak to również nic nie zmieniło.

Kolejnym problemem w tym kanale RSS jest to, że nie wyświetla on daty newsa, przez co nie mogę połączyć go z kontem na facebooku lub twitterfeed, tak aby newsy na facebooku pobierane były z kanału RSS


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:13

Edytowane przez tomi1989 dnia 12.08.2010 12:19:40
 
www.wieliczanka.com
eldiablo
Ale favicony, dokładnie tej która wyświetla się po kliknięciu na kanał rss czy tą w rogu paska adresu przeglądarki, nie zmienisz. Ona pochodzi ze zbioru ikon używanej przeglądarki.

Ikona kanału RSS, jeżeli taką ustawimy, wyświetla się w agreagatorach RSS bądź czytnikach RSS, tylko i wyłącznie.

Jak masz chwilę, tu masz specyfikację RSS, m.in. url/image.

Powiedzmy że, tak jak Twój serwer wyświetla kod PHP (przeglądarka wyświetla efekt końcowy), tak czytnik wyświetla kanał RSS Grin


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:15
 
http://dropdire.pl
tomi1989
Rozumiem, do czego służyć ma ten obrazek, jednak nie działa. Zarówno w czytniku google nie pojawia mi się ikona kanału, jak i w telefonie.


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:15
 
www.wieliczanka.com
mccd
Korzystam z tej wtyczki, ale nie wyświetla ona kanałów w Operze. Błąd:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy



PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:15

Edytowane przez mccd dnia 29.09.2010 09:30:21
 
eldiablo
mccd napisał/a:
Korzystam z tej wtyczki, ale nie wyświetla ona kanałów w Operze. Błąd:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy



Nie masz nic przed <?xml ? Może jakaś edycja pliku ? Bo ewidentnie chodzi o coś co ma kod &#65279; w pierwszym wierszu :o


PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 06.04 - 18:15
 
http://dropdire.pl
tomsta80
Witam,
Mam problem z RSS. Przez caly czas mi dzialalo. Po wgraniu aktualizacji z 7.00.xx na 7.01.xx RSS przestal dzialac.
Wywala mi komunikat
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

lub taki:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Robilem wszystko co opisane w tym temacie i nic nie dziala. Mozna prosic o pomoc.

UPDATE:

Po wgraniu 7.02 i zainstalowaniu na nowo v6.00-News-RSS_Feeds[News]-v1.20

wywala mi takie cos:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy



UPDATE KOLEJNY:
Wgrałem na czysto całego fusiona, strona z RSS wygląda teraz następująco:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


Ktoś jest w stanie pomóc ?
Edytowane przez tomsta80 dnia 17.04.2011 16:34:42
 
andrulek
Też od pewnego czasu mam problem z tym RSS. Nie wiem dokładnie, od której aktualizacji (na 7.00 o ile pamiętam chodził dobrze), ponieważ dopiero niedawno jeden z użytkowników zwrócił mi uwagę na błędy w wyświetlaniu kanału w przeglądarkach, ale obecnie mam 7.02.01.

Z tego, co udało mi się zmodyfikować feeds/news.php, to teraz RSS z news-ów wyświetla się prawidłowo w najnowszych Chrome, FF i Operze (chociaż w tej ostatniej nie zachowana jest kolejność prawidłowa wyświetlanych newsów). Niestety jest problem pod IE9 (nie wyświetla się, jest pokazywany błąd związany prawdopodobnie z błędnym odczytem kodowania przez IE). Jest też np. problem w RSSOwl, sam kanał działa, ale tekst ściągany przez program jest z krzakami. Ma ktoś pomysł na te problemy z kodowaniem pod IE9 i RSSOwl?

Zamieszczam kod swojego zmodyfikowanego pliku feeds/news.php, który działa mi dobrze i bez krzaków w Chrome, FF i Opera.
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

PS. Z tego, co zauważyłem, RSS supportu działa prawidłowo na wszystkich czytnikach. Można prosić o wrzucenie pliku feeds/news.php supportu?
 
tomsta80
Dolaczam sie do prosby andrulka.

Po wklejeniu jego pliku wywala mi monit taki

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy


a tu pierwsze linie z pliku
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Edytowane przez tomsta80 dnia 08.05.2011 11:17:26
 
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl