ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Wymuszanie hosta - z www lub bez
Gander
Na moim blogu wykorzystuj?cym silnik WordPress, mam bardzo fajn?, wbudowan? funkcj?, która powoduje wymuszanie okre?lonego hostu (adresu / domeny) jako domy?lnego. Chodzi mi o to, ?e jak mam ustawiony host www.gander.pl to gdy kto? wejdzie na stron? np:
http://gander.pl/category/php-fusion/
zostanie automatycznie przekierowany na stron?:
http://www.gander.pl/category/php-fusion/

Jest to przydatne, poniewa? chc? na przyk?ad aby w Google widnia?a moja strona pod jednym adresem, a nie pod dwoma. W przypadku for dyskusyjnych, linki odwo?uj?ce si? do innych postów z tego samego forum s? z tego samego hosta, dzi?ki czemu u?ytkownik pod??aj?cy za takim linkiem nie trafi na wersj? hosta, na którym jest niezalogowany (cookies s? zapisywane osobno dla ka?dej domeny, z www i bez).

Na serwerach z obs?ug? .htaccess i w??czonym mod_rewrite realizuj? to nast?puj?cym zapisem w pliku .htaccess:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Kod wzi?ty z mod_rewrite Cheat Sheet (V2), Example: New domain

Niestety, na jednym z hostingów obs?uga .htaccess jest wy??czona wi?c musia?em sobie poradzi? inn? metod?:

Jest to kod PHP, który doda?em w pliku includes/header_include.php. Sprawdza on czy aktualnie u?ywany host jest taki sam jak host podany w ustawieniach strony. Je?li si? ró?ni?, to u?ytkownik jest przekierowywany na identyczny adres, tylko ze zgodnym hostem.

Przed u?yciem tego kodu nale?y upewni? si? czy adres strony w g?ównych ustawieniach PHP-Fusion jest poprawny, poniewa? z?e ustawienie mo?e spowodowa? p?tl? przekierowa? i w efekcie unieruchomi? stron?.

Bardzo prosz? o opinie i uwagi.
Edytowane przez Gander dnia 03.09.2008 17:06:48

gander.solutions
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 09:44:32
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
ICEK
Korzystam z tego od zawsze, ale nie wpad?em, ?eby to opisa? :P Tylko ja mam troszeczk? inna ko?cówk? i nie wiem dok?adnie co ona oznacza :P :DB)

Edytowane przez Pieka dnia 03.09.2008 16:52:56

www.modlinski.net
Gander
Jak wyczyta?em w mod_rewrite Cheat Sheet (V2), nast?puj?ce flagi oznaczaj?:

QSA
Append query string
znaczy chyba ?e ma do??czy? ci?g parametrów (?param1=value1¶m2=value2&...), ale g?owy nie dam Pfft

L
Last - stop processing rules
znaczy ?e po wykonaniu tego polecenia przetwarzanie .htaccess ma zosta? zako?czone

R=301
Redirect to new URL, with code 301
ma przekierowa? z kodem 301, czyli moved permanently

Tworzenie regu? mod_rewrite jest bardzo ?adnie opisane tutaj: URL Rewriting for Beginners (po angielsku).
Edytowane przez Gander dnia 03.09.2008 16:55:26

gander.solutions
ICEK
Nigdy nie wiedzia?em, co to skróty oznaczaj?, przeczyta?em kiedy?, ?e jest to przydatne(te skróty) i je doda?em. Ogólnie jest to fajny bajer bo mo?na ?atwo unikn?? wylogowa? ze strony.

www.modlinski.net
Gander
Na progreso mia?em tak durnie ustawione, ?e je?li dana subdomena nie istnia?a, to pod tym adresem wy?wietla?a mi si? strona spod g?ównej domeny. W efekcie, Gander Site wy?wietla?o mi si? pod adresem home.gander.pl, chocia? sama subdomena od dawna nie istnia?a. ?eby temu zaradzi? napisa?em sobie taki oto zapis w pliku .htaccess:

Dzi?ki niemu wszystkie stare adresy przerzuca?y na g?ówn? domen?, a w google nast?powa?y aktualizacje eliminuj?ce stare adresy.
Edytowane przez Gander dnia 03.09.2008 17:07:42

gander.solutions
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl