ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 5

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Multi Site - do czego s?u?y?
k@mil007
Przegl?daj?c porównanie mo?liwo?ci v6 i v7 zauwa?y?em pozycj? nazwan? Multi Site. Czy kto? móg?by mi wyt?umaczy? o co z tym chodzi?
Z góry dzi?ki. Pozdrawiam Smile
Edytowane przez Pieka dnia 17.08.2008 21:57:38

W?cibski Go??
Dodany dnia 23.10.2025 16:56:03
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Meelman
Wydaje mi si? ?e jest to mo?liwo?? tworzenia wielu stron na jednym serwerze.
Edytowane przez Pieka dnia 17.08.2008 21:57:47

www.loong3d.pl
k@mil007
Taka mo?liwo?? by?a zawsze. Trzeba by?o tylko zainstalowa? drugi PF z innym prefixem tabel... N o w?a?nie to Multi Site jest bardzo zastanawiaj?ce.
Edytowane przez Pieka dnia 17.08.2008 21:58:04

Szapko
Wed?ug mnie, jest to opcja to prowadzenia strony w kilku j?zykach, ale co ja tam wiem Smile

Grzes
Tak kilka stron na jednej bazie mo?na sobie zainstalowa? stosuj?c inny prefix dla tabel. Multisite daje pewne u?atwienie bardziej zaawansowanym odbiorcom.
Przyk?adowa sytuacja. Mamy te dwie strony w jednej bazie a chcemy korzysta? z jednej i tej samej "bazy" u?ytkowników. W poprzedniej wersji fusiona, bez multisite, nale?a?o bawi? si? w modyfikacje plików i poprawianie zapyta?. Teraz wystarczy w naszym pliku multisite na drugiej stronie zmieni? prefix (lub nazw?, jak kto woli) tabeli users poprzed modyfikacj? sta?ej DB_USERS.
To wszystko. Mamy dwie strony w tej samej bazie danych z jedn?, wspóln? baz? u?ytkowników.

Ma to swoje wady i zalety ale to ju? pozostaje w gestii twórców takich czy innych modyfikacji.

Tak samo, wspólne newsy czy inny element witryny. To wszystko zale?y od tego co kto potrzebuje zrobi? i jak Wink
Edytowane przez Grzes dnia 17.08.2008 22:13:23
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

slawekneo
Multisite ma wiele zastosowan Grin jednym z nich jest zdefiniowanie wszystkich prefiksow i nazw tabel do stalych w celu (wrazie potrzeby) szybkiej zmianynazw tabel bez potrzeby ingerencji w pliki Grin ... reszty sie domyslcie Pfft

k@mil007
Czyli rzeczywi?cie to si? przyda Smile
Dzi?ki wszystkim. Nie wiem czy mog? Wam pkt Pomóg? da?, bo to w sumie nie by? ?aden problem Smile No ale dam Pfft

Bikobi
Szukam i szukam, ale znale?? nie mog? wyczerpuj?cej informacji, jak w tym multisite dzia?a i czy w ogóle dzia?a wykrywanie j?zyka kraju, z którego wchodzi go??. Dwie sytuacje:
1. Go?? z Polski wchodzi na domena.pl i wszystko jest prosto i ok
2. Go?? z zagranicy wchodzi na adres domena.pl, który przerzuca go na adres en.domena.pl, angloj?zyczn? wersj? tej samej strony.

Czy nadal do tego potrzeba edycji kodu, jaki dla v6 podany by? tu? http://www.php-fu...ost_138334 Min??o ju? kilka lat, a wci?? nigdzie nie ma tego wyja?nione, jakby to by?a wiedza magiczna. Chc? dopiero z wiedz?, jak to dzia?a przyst?pi? do prac na stronie, by nie zrobi? b??du i samemu nie kombinowa?. I tylko tego automatycznego prze??czania mi brakuje...

jantom
Wykrywania j?zyka nie ma PF-ie i nie zapowiada si?, ?eby ten szybko uleg? zmianie.
Podstawowe cechy multisite opisa? slawekneo kilka postów wy?ej.

http://jantom.info
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl