Zobacz temat
Instalacja Windows XP na dysku SATA II (3gB/s)
|
|
czarny_ |
Dodany dnia 21.12.2007 22:03:55
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 538 Data rejestracji: 13.01.2007 12:04 |
Witam wszystkich serdecznie ![]() Postanowi?em zmieni? troch? architektur? swojego komputera. Sprz?t jest nowy (par? miesi?cy). Dotychczas (od pocz?tku) dzia?a?a na nim Vista. Nie by?bym sob? gdybym nie chcia? tego zmieni?. Postanowi?em zainwestowa? w trzy systemy. Ubuntu 7.10 (instalacja przesz?a bez problemu, integracja z sektorem rozruchu równie?), Vista (by?a zainstalowana) no i Nasz felerny XP. Przejd? do rzeczy. Instaluje system przez konsol? (chyba tak si? na to mówi, czyli przed za?adowaniem systemu odpalam wszystko z p?yty bootuj?cej). Po za?adowaniu wszystkich plików na dysk (po pierwszym restarcie) nast?puje wykrzaczenie wszystkiego (system zawiesza si? [chyba] przed za?adowaniem sektora rozruchu utworzonego przez instalator XP) Po przeszukaniu wujka google, dowiedzia?em si?, ?e problem tkwi w sterownikach do dysku twardego (SATA II). Podczas instalacji mo?na je za?adowa? niestety nie posiadam FDD (stacji dyskietek, która jest niezb?dna) Znalaz?em ju? na to sposób (dzi?kuj? serdecznie Piece), gdyby kto? nie wiedzia? program nLite. Niestety mam problem z doborem odpowiednich sterowników. (próbowa?em kilku, no i dwie p?yty nadaj? si? do kosza). Specyfikacja sprz?tu : P?yta Gigabyte GA-945GZM-S2 w ?rodeczku jest napisane tylko 4 SATA 3 gb/s. Dysk : 250 gB, cache 8 mB, jedyny który mam. Wybaczcie za tak d?ugi poemat, ale nie chc?, aby by?o tu 100 niepotrzebnych pyta? ![]() Dzi?kuj? za pomoc. Edytowane przez czarny_ dnia 21.12.2007 22:04:15 Nie chcesz, to nie odpowiadaj! |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 09.09.2025 16:57:59
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
piterus |
Dodany dnia 21.12.2007 23:04:55
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 490 Pomógł: 33 ![]() Data rejestracji: 19.12.2005 09:29 |
U?yj programu Everest (najpot??niejsza wersja w wersji tria Mo?na pobra? np. >>tu<<![]() ![]() Cho? jak masz troch? poj?cia na temat wyszukiwania (jak by? nie mia? to si? zastanawiam nad Twoj? karier? na forum PF ![]() ![]() Edytowane przez piterus dnia 21.12.2007 23:08:08 ![]() |
|
|
czarny_ |
Dodany dnia 22.12.2007 09:02:44
|
piterus napisa? : U?yj programu Everest (najpot??niejsza wersja w wersji tria Mo?na pobra? np. >>tu<< Ten programik "wydziera" informacje o sprz?cie i do?? cz?sto wskazuje sk?d wzi?? odpowiednie sterowniki Dzi?ki ![]() Co do wyszukiwania sterowników. Szuka?em na stronie producenta, sterowniki mo?na pobiera? oddzielne do ka?dej p?yty. Przy mojej p?ycie nie by?o sterowników do tego (SATA, RAID itp.) nic. Uda?o mi si? jednak poszuka? >to< . P?yta te? obs?uguje sata z pr?dko?ci? 3 gb/s i s? sterowniki w dodatku zrobione specjalnie do instalacji XPka. Rozpakowa?em je. Do??czy?em do instalacji przez nLite. I nadal to samo. Dodam, ?e sterowniki by?y ?adowanie wraz z instalatorem. WA?NE Zapomnia?em doda?, ?e posiadam Windowsa XP Professional Edition z Service Pack 2 (wersja pl). Nie chcesz, to nie odpowiadaj! |
|
|
![]() |
Dodany dnia 22.12.2007 10:37:10
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
A ja Ci powiem, ?e nie pami?tam symbolu p?yty gigabyte 2 rdzeniówka sata tylko, bo i takie nagrywarki mam, 20 szt i bez ?adnych dodartkowych sterowników xppro sp2 instaluje bezproblemowo. W moim przypadku jeden, bo reszt? ?aduje gostem z nagrywarki sata pisa?em ghost 2003 dokompilowa?em sata, ale tylko do obs?ugi dvd boot ghost sata. Teraz na swoim compaqu ide instaluje sp3 jak przegryz?-zrobi? boot install dvd oprócz ghosta. ide no problem, przegryz? i sata po ?wi?tach, bo ju? nie chc? mi si? do roboty(mam klucze od ca?o?ci). |
|
|
czarny_ |
Dodany dnia 22.12.2007 13:54:49
|
wlodekp napisa? : A ja Ci powiem, ?e nie pami?tam symbolu p?yty gigabyte 2 rdzeniówka sata tylko, bo i takie nagrywarki mam, 20 szt i bez ?adnych dodartkowych sterowników xppro sp2 instaluje bezproblemowo. U mnie niestety nie idzie bezproblemowo. Zawsze staje w jednym miejscu. I wy?wietla jakie? kolorowe kwadraciki na ekranie. Mo?e to jednak nie jest wina sterownika dysku ? Nie chcesz, to nie odpowiadaj! |
|
|
![]() |
Dodany dnia 22.12.2007 16:11:28
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
@czarny, je?li sterownik dysku by?by trefny to wcale by nie posz?a instalka, dosz?o by do sprawdzania dysku i wyrzuci?o komunikat o braku dysku-czyli nie mog?, zainstalowa? bo nie mam na, czym, nie widz? cho? BIOS go by, widzia?. Ta procedura to aksjomat ju? od winnt 3.51-4, którego winxp jest marnym na?ladowc? nie kontynuowano ju? jako winnt 5 a te systemy chodzi?y jak rakieta wydajno?? i oczywi?cie nie mówi? o dyskach sata tylko wtedy scasi ale procedura ta sama. Ja bym na Twoim miejscu popatrzy, jakim narz?dziem partycjonujesz i dzielisz dysk. Zainstalowa?bym najpierw winxp za?o?y? pod niego partycj? z niego wydzielon? reszta wolne i dopiero dalej nast?pn? zak?ada? i dzieli?-z tego wolnego na linuxa z linuxa. Pies mo?e by? pogrzebany, je?li u?ywasz patrition magick ntfs robiony z niego a z windy czy linuksa jest widziany inaczej albo wcale tu bym upatrywa? przyczyny. Kolejno?? najpierw winda potem, linux i to musi chodzi?, a Twoja p?yta nie wymaga dodatkowych sata strona producenta to mówi. Ja tak to widz?. Edytowane przez wlodekp dnia 22.12.2007 16:13:45 |
|
|
czarny_ |
Dodany dnia 22.12.2007 16:46:32
|
@wlodekp mo?e faktycznie win? jest syf na dysku. Instalator XP wykrywa dysk (wszystkie parametry ok), BIOS oczywi?cie te?, Vista bez problemu ale dalej zaczynaj? si? schody. Partycjoner instalatora linuksa (ubuntu 7.10) nie widzia? w ogóle ?adnej partycji (by?a jednak mo?liwo?? mapowania ich z poziomu live). Dopiero po rozgrzebaniu dwóch partycji nachodz?cych si? na siebie przez Windowsowski manager dysków uda?o mu si? dostrzec to co by?o. O totalnym formacie wszystkiego ju? my?la?em, ale nie chce traci? Visty (a dok?adniej mojego profilu, który jest do?? mocno zmodyfikowany). Jednak jak si? ju? zdecyduje instalacja przejdzie w taki sposób xp > linuks > vista . Nie chcesz, to nie odpowiadaj! |
|
Przejdź do forum: |