ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 18

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Dodanie lightwindow do kodu bbcode w "Edycji newsa"
kosa351
Mam jeszcze jedno pytanie. W ko?cu uda?o mi si? prawid?owo doda? skrypt Lightwidnow. Chcia?bym teraz troch? zmodyfikowa? "Edycj? newsa" dla mnie jest to jeszcze skomplikowane, a dla niektóry z Was to pewnie nic trudnego.
Zaczn? od pocz?tku. Wszystkie fotki umieszczane w newsach mam w folderze g?ównym foto/news/. Chcia?bym menu rozwijalne od obrazków odczytywa?o ten folder. Nast?pnie po wybraniu obrazku wstawi? mi taki kod
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Doda mi wtedy miniaturk?, która otwiera si? za pomoc? Lightwindow.

Podobnie chcia?bym, aby po klikni?ciu w button link zamiast
dodawa? tak? linijk?

Przegl?da?em maincore w // Parse bbcode into HTML code, ale gdy patrz? na ten kod to dostaj? kr??ka w g?owie, nie wiem od czego zacz?? i nawet nie wiem czy w dobry plik patrz? :( Taka modyfikacja bardzo u?atwi ?ycie.
Pomó?cie....
Edytowane przez Pieka dnia 21.11.2007 20:16:41

http://www.deepsounds.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 20:29:17
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Juz raz opisywalem tego typu zmiany i jak mniemam znajduje sie ten temat wsrod przyklejonych.
Edytujesz tylko i wylacznie kod odpowiedzialny za dodanie grafiki, czyli w pliku administration/news.php.

I rada na przyszlosc, jesli zakladasz temat, w ktorym prosisz o pomoc w modyfikacji lub wykonanie czegos, to masz do wyboru "Propozycje U?ytkowników" lub jesli placisz, to "Zlecenia-Praca".
I nie kaz mi zmieniac za Ciebie nazwe tematu, nie masz chyba 7 lat, zeby nie potrafic jasno okreslic tego, co chcesz osiagnac.. Tym razem zmienilem, nastepnym usune.
Edytowane przez Pieka dnia 21.11.2007 20:23:01
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
kosa351
Wielkie dzi?ki za nakierowanie na odpowiedni plik, który mam edytowa?. My?l?, ?e teraz nie powinno ju? by? problemu i uporam si? z tym.
Dzi?kuj? Wink

P.S
Faktycznie temat mo?e by? ?le sformu?owany. Samo umieszczenie tematu to ju? sam nie wiem. W poprzednim prosz?c o rad? jak doda? Lightwindow do PHP-Fusion z przedszkola zosta? przesuni?ty do modyfikacji skryptów, OK. Uzna?em wi?c, ?e taka przeróbka to te? modyfikacja skryptu. Na przysz?o?? b?d? ju? wiedzia?.

Pozdrawiam

Pieka
kosa351 napisa?/a:
..W poprzednim prosz?c o rad? jak doda? Lightwindow do PHP-Fusion z przedszkola zosta? przesuni?ty do modyfikacji skryptów, OK. Uzna?em wi?c, ?e taka przeróbka to te? modyfikacja skryptu...

W poprzednim podales gotowy skrypt wraz z zastosowaniem, czyli spelniles wymogi dzialu.
Tu pytasz jak cos zrobic, a to juz calkiem inna historia.
Jak podasz rozwiazanie to rowniez przeniesiemy do modyfikacji, wiec czekamy na efekty Smile
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
kosa351
Z samym kodem upora?em si?. Nie wiem tylko gdzie zmieni? domy?ln? ?cie?k? z images/foto (str_replace("../","",IMAGES_N) na swoj? w?asn?. Gdzie to mog? znale???

Update
Znalaz?em w maincore tak? linijk?
lecz gdy wprowadz? w?asn? ?cie?k?
, wywal? katalog bazowy
i wstawi? bezpo?redni? ?cie?k?
to wywala mi taki b??d

Wskazane b??dne linijki to ju? dla mnie czarna magia :/
Edytowane przez kosa351 dnia 22.11.2007 10:18:24

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Dopisz sobie do maincore w?asn? definicj?:
define("IMAGES_NF", IMAGES."photo/news");

teraz IMAGES_NF b?dzie si? odwo?ywa? do obrazków umieszczonych w katalogu:
images/photo/news
Albo po swojemu oczywi?cie wskazane katalogi musisz utworzy? lub ju? istniej?
Edytowane przez wlodekp dnia 22.11.2007 10:30:26

wlodekp.europa.pl
kosa351
Dzi?ki za podpowied?. Tak jak napisa?e? stworzy?em now? regu?? tylko troch? inny kod, bo zdj?cia mam w katalogu g?ównym

Teraz prosi?bym jeszcze o podpowied? gdzie szuka? i gdzie zmieni?, aby wylistowa? mi zdj?cia z tego nowego katalogu. Aktualnie jest tak, ?e gdy klikn? na list? rozwijaln? Wybierz obraz to nadal pokazuje mi list? zdj?? z domy?lnego folderu images/news.
Edytowane przez kosa351 dnia 22.11.2007 10:39:23

define("IMAGES_NF", BASEDIR."photo/news");

je?li w g?ównym tak jest jak pozosta?e
Dopisane w edycji:
Nie wiem, po co Ci te alpejskie kombinacje zmiany katalogu nie lepiej by?o pozosta? przy istniej?cym, to ma racj? bytu je?li by? u?ywa? dwóch ró?nych typów grafiki i raz dodawa? z jednego raz z dugiego.
W obecnej sytuacji prawdopodobnie wystarczy w edytorze da? znajd? IMAGES_N i zast?p IMAGES_NF w pliku administracjon/news.php
Edytowane przez wlodekp dnia 22.11.2007 11:01:06

wlodekp.europa.pl
kosa351
Czas pozbiera? to wszystko do kupy. Na pocz?tek podzi?kowania za Wasze podpowiedzi.
Poni?ej znajduje si? instrukcja jak doda? kod zdj?cia Lightwindow
wraz z miniaturk? w "Edycji newsa".
Na pocz?tek dodam jeszcze, ?e wyst?puje pewien problem z Lightwindow w IE 6.0 i IE 7.0. Mianowicie otwieraj?ce si? zdj?cie/film/text okno ucieka nam z pola widzenia (screen). Testowane by?o to na 4 skórkach. Zawsze ten sam efekt. Pewnie problem le?y gdzie? w css lightwindow lub skórek. Chcia?em zada? pytanie dlaczego tak si? dzieje na stronie supportu, ale gdy tylko klikn??em "register" moje IP zosta?o zablokowane jako bot. Napisa?em z pro?b? o odblokowanie, ale zanim admin przeczyta to minie pewnie rok. W zwi?zku z tym u?y?em standardowego Lightboxa do otwierania zdj?? w newsach. Je?li kto? ma ochot? doj?? dlaczego Lightwindow nie dzia?a prawid?owo to by?oby fajnie, bo bije on Lightboxa swoj? funkcjonalno?ci? ze 4 razy. To tytu?em wst?pu.

Odszukujemy plik administration/news.php
Nast?pnie w okolicach 231 (zajawka) i 237 (ca?y news) linijki jest kod

Odpowiada on za wybranie obrazka z folderu images/news wraz z kodem

Modyfikujemy to tak, aby po wybraniu zdj?cia dodawa?a nam si? miniaturka o jaki? okre?lonych rozmiarach i otwiera?a za pomoc? Lightwindow. Zamieniamy wi?c wy?ej podany kod na:

Teraz po wybraniu danego obrazka z listy rozwijalnej Dodaj obrazek doda nam si? zdj?cie miniaturka okre?lonych romziarach w tym przypadku 120x120 w takim kodzie.

Gdzie:
title - tytu?
author - autor
caption - opis obrazka
Pami?tajmy, aby zamieni? ten kod w dwóch miejscach, aby dzia?a?o w zajawce i ca?ym newsie.
Zwróci? trzeba równie? uwag? na
. Gdy wklejmy w oby dwóch miejscach taki sam kod, to gdy wybierzemy obrazek z newsa wstawi nam si? on w zajawce. Musimy przy body dostawi? dwójk? i ma wygl?da? to tak
.

Podobnie post?pujemy z buttonem link. Chcemy aby np. strona z linku otworzy?a si? za pomoc? Lightwindow odnajdujemy kod dla zajawki i ca?ego newsa:

i podmieniamy na

Od tego momentu gdy klikniemy na przycisk link doda nam si? taki kod
To by?oby na tyle ;)

U mnie potrzebna by?a jeszcze pewna modyfikacja, która pobiera zdj?cia z innego ni? domy?lny folder. Katalog znajdowa? si? na g?ównej w folderze foto/news.
Odszukujemy w pliku maincore.php linijk?

Dodajemy tam w?asna definicj? zaproponowan? przez wlodekp

Nast?pnie edytujemy plik administration/news.php gdzie zamieniamy
na
. Od tego momentu edytor pobiera obrazy z katalogu, który mu pokazali?my kilka linijek wy?ej.

Jest ma?y mankament, który mo?na zapewne wyeliminowa?. Obrazki nie dzia?aj? w podgl?dzie. Gdy klikamy w dodan? fotke skrypt wywo?uje zdj?cie z folderu administration/foto/news. Gdy ju? zaakceptujemy to na g?ównej stronie normalnie z foto/news
THE END ;)
Edytowane przez kosa351 dnia 23.11.2007 16:10:11

Pieka
kosa351 napisa?/a:
Czas pozbiera? to wszystko do kupy. Na pocz?tek podzi?kowania za Wasze podpowiedzi.

...Jest ma?y mankament, który mo?na zapewne wyeliminowa?. Obrazki nie dzia?aj? w podgl?dzie. Gdy klikamy w dodan? fotke skrypt wywo?uje zdj?cie z folderu administration/foto/news...

Ciesze sie, ze sam starales sie do wszystkiego dojsc :)
Liczy sie wlasnie ta chec i wlasciwie zadawane pytania i to sie chwali!

Odnosnie problemu z podgladem, to zapomniales jeszcze o czyms ;)

Mysle, ze po modyfikacji tego fragmentu kodu odpowiedzialnego za podglad bedziesz mial calosc na medal :)
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
kosa351
W obja?nieniu zosta?y wprowadzone drobne poprawki. Na ko?cu kodu wstawiania fotki brakowa?o atrybutu
Ponadto zosta?a wyja?niona kwestia wstawiania tekstu
i
Gdzie pierwszy kod odpowiada za zajawk?, a drugi za rozszerzenie newsa. Poprzednio gdy mieli?my dwa razy
dodaj?c zdj?cie w rozszerzeniu pojawia?o ono si? w zajawce.

Wracaj?c do problemu wy?wietlania fotek w panelu admina. Tak si? domy?la?em, ?e chodzi tutaj o funkcj? preview". Kombinowa?em z tym kodem na wszelkie sposoby i nie mog? sobie poradzi? aby po prze?adowaniu pobiera? on ?cie?k? do katalogu z fotkami pomijaj?c folder adminisrtation :/

Wyj?cie z katalogu do katalogu nadrz?dnego to:
../ popatrz np na ?cie?ki do maincore w infusionach;
../../ maincore.php dwa poziomy w gór? przy takim zapisie.

wlodekp.europa.pl
kosa351
../ prawie jak w MS-DOSie tylko jak dobrze pami?tam tam by? jeszcze parametr cd (change directory) Z?ote czasy ;)
Wracaj?c do problemu. Dodanie wyj?cia do nadrz?dnego katalogu nic mi nie daje. Poszed?em zgodnie z Twoj? wskazówk? i doda?em kolejne wyj?cie

Po takim przekszta?ceniu nie pokazuje si? fotka, a podgl?daj?c adres zdj?cia nadal mam mojastrona.pl/administration/foto/news/audio_therapy2006.jpg. Pewnie nie dodaj? w tym miejscu, co trzeba. Jednak próbowa?em doda? w innych miejscach, przekszta?ca?em kod z tym samym skutkiem. Bez obrazka, ale zawsze nadal z t? sam? ?cie?k?. Tak jakby modyfikacja tej cz??ci kodu nie odpowiada?a za ?cie?k?.

W unixie te? jest np cd /usr
Dlaczego dwa poziomy masz tylko wyj?? z administration do g?ównego to jeden ../?
Nie patrz? w Twój kod tylko czysto teoretycznie pisz?.

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl