ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,401
Najnowszy użytkownik: LindaM8

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

khaman
13.05.2025 09:46:54
Czepiasz się "drobnych"szczegółów
Pfft

JazOOn
06.05.2025 18:41:29
Powitanie PHP-Fusion jest stale rozwijającym się systemem zarządzania witryną WWW (CMS), opartym na PHP i MySQL. ... Tja....

JazOOn
05.05.2025 22:56:38
Tja... Ruch na stronie jak w paryżu na wsi

khaman
08.04.2025 12:11:31
Happy Ramadan JazOOn Smile

JazOOn
06.04.2025 00:03:11
szczesliwego nowego roku

Pobierz nową wersję
Pobierz podręcznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia związane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Tło w nagłówku Panelu nawigacja
tymek88
Witam!
Jak zrobić w panelu nawigacja tło nagłówka?

Znalazłem na forum cos takiego:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Dodaje się obrazek, ale efekt jest dziwny:|

Normalny panel wygląda tak:

xs319.xs.to/xs319/07364/112233mp.JPG.xs.jpg

A po wklejeniu tego kodu wyżej (po drobnej edycji któregoś pliku tak jak było napisane w temacie) wygląda to tak:

xs319.xs.to/xs319/07364/2222233mp.JPG.xs.jpg

Niby obrazek jest.. Ale cos całkiem inaczej to wygląda.. I chodzi o to żeby napis tytułu panelu nie był obok obrazka tylko na nim.. Na zasadzie - obrazek tło

Aktualnie mój panel navigacja wygląda tak:

xs319.xs.to/xs319/07364/3332233mp.JPG.xs.jpg

A chodzi mi o to żeby otrzymać taki efekt:

xs319.xs.to/xs319/07364/4442233mp.JPG.xs.jpg

Wiem ze żeby zrobić Tytuły Nawigacja 1 i Nawigacja 2 to trzeba dwa razu użyć "openside"
Ale jak zrobić żeby pod tym napisem Nawigacja w tej małej tabelce było tło Np. jakiś obrazek?

Wścibski Gość
Dodany dnia 14.05.2025 16:22:52
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Dziwne bo u mnie jest dobrze :
zdzplock.europa.pl
wlodekp.europa.pl
w tamtym temacie jest kilka typów obrazek jako tło i obrazek jako mała ikonka zarówno jeden jak i drugi chodzą bez problemu.
ikonka:
diament.kom.pl

wlodekp.europa.pl
tymek88
No własnie o taki efekt mi chodzi !
To dlaczego mi wyszło to tak dziwnie ? Frown

Ale jak mam to zrobic ;< tak zeby nie było obrazka a obok napisu tylko napis na obrazu.. takie tło.. ?

Hmm a mam jeszcze nedno pytanie.. Żeby zrobić takie menu to istniejąca nawigacje musiąłbym wyłączyć i zeby było pare tych nagłówków..zrobić nowe menu jako nowy panel tak ? Ale wtedy straciłbym możliwość edytowanie menu z Panelu adnime "Menu Strony" ?
Edytowane przez tymek88 dnia 06.09.2007 16:07:12

Np mod wygrycanko na stronie zdzplock.europa.pl jest skonstruowany następująco:
openside('*', "wygryzanko.jpg");
echo" <a href='".BASEDIR."viewpage.php?page_id=21' pl' span class='wlodek'><b>'WYGRYŹ-klik</a></b</span><br><br>";
$fp1 = file_get_contents("".BASEDIR."wygryzanko.txt");
echo"<a target='_blank' href='http://$fp1'>$fp1</a>";
closeside();

Ciebie interesuje openside gdzie gwiazdka jest tekstem a wygryzanko.jpg tłem, obrazek przygotowany w edytorze o wymiarach 170/23 170 szer paneli bocznych z theme.
Funkcja openside w theme.php to:
function openside($title,$image="") {
echo "<table cellpadding='0' cellspacing='0' width='100%' class='border'>
<tr>
<td class='scapmain'".($image != "" ? " style='background: no-repeat center url(".THEME."images/".$image.")' " : "").">$title</td>
</tr>
<tr>
<td class='side-body'>\n";
}

Tak to u mnie wygląda.

wlodekp.europa.pl
tymek88
Dzięki! Działa.. Ale nadal mam problem:>
hmm dodałem to do theme.php jako openside0 wgrałem na ftp ten obrazek wygryzanko żeby sprawdzić czy będzie działać.. I teraz tak: fajnie, bo tło działa pojawił się obrazek.. Ale niedopasował się jakoś;< panel się rozszerzył i zostały wolne miejsca mieczy ścianami panelu a obrazkiem... Jak to naprawić?

xs319.xs.to/xs319/07364/wygyrz22.JPG.xs.jpg

Ten błąd w tym panelu to chyba nie jest wazny prawda ? Bo to byłby jakies rzeczy z Twojej strony a tak to wystarczy tam linki powstawiac.. Hm ?

Przecież Ci napisałem obrazek ma mieć szerkość taką jak twoje theme ma zdefiniowane panele treść panelu jest moja i działa u mnie ze skryptem, który jest na mojej stronie, więc wklejenie tego kodu żywcem jest Twoim błędem i wyświetlany panel także wali błędami.
Testowo powino być:
Openside('WYGRYZANKO', "wygryzanko.jpg");
echo" To tylko testowy pokaz tła grafiki nazwy panelu";
closeside();

Funkcja dodatkowa closeside0 po modyfikacjach by Gander jest zbyteczna, bo tak zmodyfikowane openside działa z obrazkiem jeśli się go wskaże, bądź bez niego jeśli go nie ma.
theme.php posiada:
// theme settings
$body_text = "#555555";
$body_bg = "#ffffff";
$theme_width = "100%";
$theme_width_l = "175";
$theme_width_r = "175";

Te czerwone to szerokości bocznych paneli i jakie Ty masz nie wiem, bo one są zależne od używanego theme i potrzeb usera.
To już chyba jest sama łopatologia ja bazuje na theme Similitude i jego modyfikacjach
Edytowane przez wlodekp dnia 06.09.2007 19:43:03

wlodekp.europa.pl
tymek88
Ale nie chodzi o to zeobrazek jest za mały.. Po wklejeniu tego obrazka panel sam się poszerzył. Ale jak usunołem napis w tym przypadku była to ta gwiazdka to obrazek sam wskoczył i teraz pasuje, a panel ma normalny rozmaiar Wink
THX za pomioc Smile

To usunięcie gwiazdki nic nie daje bo ona jest na tle rysunku o zadanych rozmiarach u Ciebie to ta błędna treść panelu rozwalała go komunikaty.
Położenie obrazka względem krawędzi panelu to opcje padding jeśli jest podany jeden parametr dotyczy marginesów góra dół jeśli 4-ry lewa prawa góra dół itd.
Ten parametr jest definiowany w style.css klasy jakiej używa nagłówek panelu.
To już na koniec dla pełni zrozunienia działania.
Cieszę się, że jest jak chciałeś.

wlodekp.europa.pl
tymek88
Aha.. Miałeś racje.. to była wida błędu.. usunołem go i wpisałem napis i wszystko teraz ładnie wygląda,.. to teraz trzeba sie wziac tylko do pracy nad tym Pfft
Jeszce raz dzięki ! i pozdrawiam Smile
Edytowane przez tymek88 dnia 07.09.2007 02:07:35

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl