Zobacz temat
|
Include w tre?ci artyku?u nie dzia?a
|
|
| crus7 |
Dodany dnia 21.07.2007 21:00:53
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 6 Data rejestracji: 21.07.2007 20:42 |
Witam! Próbuj? bezskutecznie wstawi? w tre?? artyku?u w PHP-fusion za pomoc? funkcji include plik ze skryptem tworz?cym tabel? ze stylem w nag?ówku(rozszerzenie php). W ko?cu usun??em styl, a w akcie desperacji próbowa?em nawet umie?ci? sam skrypt w artykule(cho? wola?bym tego unikn??). Niestety nie uda?o si? - wi?c to nie wina ?cie?ek, tym bardziej, ?e skrypt pojawia? si? w ?ródle wygenerowanego artyku?u. Sam plik ze skryptem dzia?a jak powinien. Includowanie w innym pliku te? mi si? udaje. Jak mog? podpi?? ten plik do artyku?u? By?oby mi?o gdyby si? uda?o, poniewa? ten skrypt jest cz??ci? wklepywanego "szablonu" artyku?u i wola?bym nie wpisywa? danych, które mo?e szybko i wygodnie wstawi? skrypt. Prosz? o pomoc i wyrozumia?o?? odno?nie ma?ej wiedzy (ten skrypt to pierwsza rzecz jak? napisa?em w php ).Pozdrawiam Edytowane przez crus7 dnia 22.07.2007 16:57:57 |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 25.10.2025 17:09:09
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| Grzes |
Dodany dnia 21.07.2007 21:36:54
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
W tre?ci artyku?u nie wstawisz skryptu php - taka ju? jest ich natura. We wszystkich artyku?ach masz taki sam nag?ówek czy tylko w niektórych? ??czy te artyku?y co? wspólnego? np wspólna kategoria? je?li nie wszystkie na stronie maj? mie? taki sam nag?ówek. Przyda?oby si? wi?cej informacji to cos wykombinujemy.
Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:07:52 Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie
![]() |
|
|
|
| crus7 |
Dodany dnia 22.07.2007 07:32:33
|
|
Dzi?ki za odpowied?! Powiedzmy, ?e artyku?y b?dzie ??czy?a kategoria. Niedoko?czony szkielet artyku?u znajduje si? na USER.110mb.com zamiast USER jest know-how (na wszelki wypadek... ?eby z?ego nie kusi? ). Przepraszam za jego wygl?d, ale jestem naprawd? na etapie projektowania dopiero... To czego nie uda?o mi si? umie?ci? to skrypt tworz?cy ma?? tabelk? z miesi?cami roku, który w zale?no?ci od podanych parametrów inaczej kolorowa? ka?dy miesi?c. Tak my?l?, ?e skoro uda?o mi si? zrobi? to php którego nie znam, to mo?e spróbuj? si? z jav?... ![]() Poniewa? w za?o?eniu artyku?y wg tego szablonu b?d? stanowi?y podstaw? strony, chc?c u?atwi? sobie ich dodawanie mia?em 3 wyj?cia: 1. Za ka?dym razem wkleja? "szablon" z tre?ci? i zapisywa? jako zwyk?y artyku? - na co zdecydowa?em si? bo si? nie znam php itd. 2. Przerobi? oryginalny plik dodawana artyku?ów tak by mia? tylko pola formularza do których wstawiam konkretne dane, i dane te by?yby po prostu ??czone z "szablonem" przed wys?aniem - k?opotliwa sprawa, a ponown? edycj?(która na pewno b?dzie cz?sta ze wzgl?du na aktualizowanie danych) ju? i tak musia?bym robi? na piechot? przeszukuj?c kod. 3. Stworzy? nowy typ artyku?u. Z wieloma polami edycji zapisywanymi do bazy oddzielnie. Wtedy nie tylko mia?bym mo?liwo?? ?atwej edycji, ale tak?e jeden plik z "szablonem" do wy?wietlania danych który móg?by ?atwo edytowa? - niestety na to rozwi?zanie za cienki jestem w uszach, poza tym nawet gdyby mi to kto? zrobi?, to musia?by mi wyja?ni? jak np. poszerza? formularz, wpisy w bazie i szablon o nowe pole, a b?d?my szczerzy... komu by si? chcia?o? ![]() St?d zdecydowa?em si? na rozwi?zanie 1 cho? jest najgorsze. No i wysz?o mi bokiem . Jakie? sugestie, uwagi, propozycje, zas?u?one s?owa krytyki?
Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:08:03 |
|
|
|
| Grzes |
Dodany dnia 22.07.2007 13:12:50
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1656 Pomógł: 42 Data rejestracji: 28.04.2005 20:28 |
Zastanawia?em si? jak to najpro?ciej od strony modyfikacji skryptu zrobi? i pad?o na takie rozwi?zanie. Powiedzmy w /includes stwórz plik art-naglowek.txt W nim wstaw ca?y nag?ówek dla artyku?u. Pliczek readaricle.php W nim masz lini?: $article = stripslashes($data['article_article']); Po niej dodaj: $naglowek = file_get_contents(INCLUDES."art-naglowek.txt"); $article = str_replace('[naglowek]', $naglowek, $article); Teraz panel administracyjny. Plik /administration/articles.php. Powiedzmy tu, znajd? linijk? (196): <input type='button' value='b' class='button' style='font-weight:bold;width:25px;' onClick=\"addText('body2', '<b>', '</b>');\"> Dodaj przed ni? to: <input type='button' value='Nag?ówek' class='button' style='width:60px;' onClick=\"insertText('body2', '[naglowek]');\"> Pojawi si? nowy button pod polem na tre?? arta "Nag?ówek". Takie rozwi?zanie odpowiada? Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:08:16 Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie
![]() |
|
|
|
| Pieka |
Dodany dnia 22.07.2007 13:54:10
|
![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 v7.02.03Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Nie jestem chamem i nie chce byc, do tego zawsze jestem zdania, ze nalezy pomagac i szanuje ludzi, ktorzy to robia. Niestety, co mam zrobic jak widze taka nazwe tematu: Problem z include w tre?ci artyku?u I kto tu teraz jest chamem? Ja usuwajac takie tematy, czy ktos, kto ma za nic regulaminy i zasady? Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:08:31 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
|
| crus7 |
Dodany dnia 22.07.2007 17:12:53
|
|
Grzes Przejrz? na spokojnie, spróbuj? wstawi? i dam zna? jak posz?o - ale wygl?da ?wietnie. Poza tym je?li dobrze rozumiem, pozwala mi to na wstawianie ró?nych nag?ówków... Dzi?ki!Pieka Prosz? bardzo, poprawione. I mo?emy sobie darowa? osobiste wycieczki... |
|
|
|
| Pieka |
Dodany dnia 22.07.2007 18:03:29
|
![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 v7.02.03Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
crus7 napisa?/a: ..Pieka Prosz? bardzo, poprawione. I mo?emy sobie darowa? osobiste wycieczki... W moim poscie nie ma nic osobistego, wiec spokojnie mozemy sobie darowac tego typu odpowiedzi. Ten post byl skierowany do Was wszystkich, lacznie z moderatorami. Jesli sobie nie zyczysz moich, czy kogokolwiek innego uwag w kwestii zasad i zachowania, to wystarczy jak zaczniesz stosowac sie do w/w. Czy teraz jest to wystarczajaco jasno, a przy tym wlasciwie i "bezwycieczkowo" napisane? Nie znajduje zadnej przyjemnosci w wiecznym zwracaniu uwagi i proszeniu o poprawe tematow. Nie od tego tu jestem, to chyba jasne. Dziekuje za poprawienie tematu. Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2007 18:07:17 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
|
| crus7 |
Dodany dnia 23.07.2007 07:13:50
|
|
Troch? luzu... Mia?em na my?li, ?e Ty nie skasowa?es postu, ja go poprawi?em i nikt nie musi nikogo wyzywa? od chamów... ![]() Pozdrawiam PS. Jak przeczytasz mo?esz wywali? ten post ?eby nie za?mieca? w?tku... ![]() Zostawie dla potomnych /Pieka
Edytowane przez Pieka dnia 23.07.2007 09:54:13 |
|
|
|
| kareena |
Dodany dnia 29.06.2008 11:57:24
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 16 Data rejestracji: 04.06.2005 21:54 |
Podepn? sie pod temat, bo wydaje mi sie ?e jest pokrewny (chcia?abym uzyskac podobny efekt). Mój problem. Nie chodzi mi o kod, tylko pewn? tre?? (wst?p) i ew. drobne formatowanie tekstu. Bede prowadzila atlas ryb i chcialabym nie musiec wstawiac pewnych danych metod? ctrl+c i ctrl+v, tylko po nacisnieciu buttona pojawi? mi sie gotowce czyli: Nazwa ryby: D?ugo?? cia?a: Wyst?powanie: Wymagania: itp. Potem bym tylko dopisywala odpowiednie wartosci, ze np ryba ma 15cm ![]() Dodatkowo bedzie analogiczny atlas ro?lin akwariowych, wi?c tu potrzebuje innego nag?ówka. Nag?ówków chcia?abym conajmniej 3, wiec potrzebowalabym kilku buttonów o nazwach w stylu naglowekryby, naglowekrosliny albo po prostu naglowek1, naglowek2 ... - to juz nie ma znaczenia. Kto? zna rozwi?zanie? Skrótowo: chodzi o to jak zrobic, zeby przy pisaniu nowego artyku?u by? button dodajacy tresc z pliku txt do tresci w?a?nie tworzonego artyku?u. W ostatecznosci button mo?e byc tylko jeden, a ja bede podmieniac pliki txt w zaleznosci od tego jaki wstep potrzeba. Mam nadziej?, ?e znajdzie sie osoba, która mog?aby podpowiedzie? jakich zmian dokona? w plikach.. PS. Mam dodane podkategorie artyku?ów - mod z laboratorium, ale chyba nie ma to znaczenia
Edytowane przez szymon dnia 29.06.2008 13:39:21 kareena
|
|
|
|
wlodekp |
Dodany dnia 29.06.2008 21:22:37
|
|
Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Mnie si? wydaje,?e zdecydowanie lepiej to mo?na rozwi?za? wyborem z listy rozwijalnej i w ostateczno?ci(cytuj?c Ciebie) ?atwiej zdecydowanie to zrobisz sobie. Powodzenia. Edytowane przez wlodekp dnia 29.06.2008 21:25:34 |
|
|
|
| kareena |
Dodany dnia 30.06.2008 01:07:43
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 16 Data rejestracji: 04.06.2005 21:54 |
Niestety jestem laikiem w php, wi?c button czy lista to mi nie robi ró?nicy - i tak nie umiem zrobi?, by pobra?o mi do tresci zawarto?? pliku txt.. ![]() B?d? wdzieczna za podpowied? co mam pozmienia?, by taki efekt osi?gn??. Edytowane przez szymon dnia 30.06.2008 12:46:31 kareena
|
|
|
|
| Przejdź do forum: |

).

). Przepraszam za jego wygl?d, ale jestem naprawd? na etapie projektowania dopiero... To czego nie uda?o mi si? umie?ci? to skrypt tworz?cy ma?? tabelk? z miesi?cami roku, który w zale?no?ci od podanych parametrów inaczej kolorowa? ka?dy miesi?c. Tak my?l?, ?e skoro uda?o mi si? zrobi? to php którego nie znam, to mo?e spróbuj? si? z jav?... 

wlodekp