Zobacz temat
Zmiana t?a przez u?ytkownika
|
|
saarsman |
Dodany dnia 01.04.2007 13:44:50
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 01.04.2007 13:08 |
Witam da?o by si? zrobi? co? takiego ?e za zamiast zmiany skórki w ustawieniach profilu u?ytkownika by?a zmiana obrazka t?a strony. Jak si? da to prosz? o wyt?umaczenie jak to zrobi?. |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 06.09.2025 12:08:15
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Gander |
Dodany dnia 01.04.2007 14:53:18
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 720 Pomógł: 37 Data rejestracji: 22.05.2005 23:17 |
Wydaje mi si? ?e zamiast ustawia? tylko sam obrazek lepiej b?dzie za??cza? dodatkowy arkusz styli z ustawieniami dla t?a. Na pocz?tku robisz kopie bezpiecze?stwa plików: maincore.php, subheader.php oraz edit_profile.php. W katalogu themes utwórz katalog _background a w nim umie?? obrazki t?a (img1.gif, img2.png) oraz arkusze styli. Ja utworzy?em 3 arkusze (A.css, B.css, C.css) o nast?puj?cej tre?ci: A.css: B.css: C.css: W pliku maincore.php wykonujesz nast?puj?ce modyfikacje: 1) ok linii ~ 210 zamieniasz kod: na: 2) ok linii ~ 238 po: wstawiasz: gdzie to standardowy styl t?a. W pliku edit_profile.php zmieniasz co nast?puje: 1) ok linii ~ 30 zamieniasz kod: na 2) ok linii ~ 106 zamieniasz kod: na W pliku subheader.php dodajesz w nag?ówku (mi?dzy <head> a </head>) nast?puj?c? linijk?: Arkusz A.css ustala czarne t?o z obrazkiem na ca?ej powierzchni. Arkusz B.css ustala bia?e t?o z wy?rodkowanym obrazkiem oraz przewijanym t?em. Arkusz C.css ustala bia?e t?o z wy?rodkowanym obrazkiem oraz nieruchomym t?em. Wyja?nienie ró?nicy mi?dzy B i C znajdziesz na tej stronie. Po takiej modyfikacji u?ytkownik nie mo?e ju? wybra? skórki i wy?wietlana jest mu domy?lna lecz z wybranym przez niego t?em obrazkowym. Trzeba pami?ta? aby w skórce w pliku styles.css ustawi? przezroczyste t?o lub brak koloru t?a dla elementów: body oraz np bodyline (czy jak tam sie nazywa klasa g?ównej tabeli skinu). Edytowane przez Gander dnia 01.04.2007 16:00:28 |
|
|
saarsman |
Dodany dnia 02.04.2007 15:07:28
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 01.04.2007 13:08 |
Dzi?ki za pomoc tylko jest jeszcze jedna sprawa po modyfikacji jak wejd? na edycje profilu to w internecie Explorerze nie wy?wietla polskich znaków jak to naprawi? Ju? sobie poradzi?em ?le wklei?em kod Edytowane przez saarsman dnia 02.04.2007 15:22:41 |
|
Przejdź do forum: |