ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 15

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
SEO Friendly URL (mod_rewrite, htaccess) z v6 dla v7
kamprog
Jaka regu?a pozwoli na przej?cie do strony z tre?ci? newsa po wpisaniu takiego adresu:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
gdzietytu? to dowolny ci?g znaków oraz podkre?le? a w tym przyk?adzie liczba 20 to ID newsa?

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 12:29:41
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
djexx
Jak zrobi? by w standardowych panelach tupu ostanie komentarze ostanie artyku?y i newsy te? dzia?a?o bo nie dzia?a, pokazuj? star? form? linków?
Edytowane przez Pieka dnia 19.10.2010 19:13:48

mdfx
Witam!

Moje pytanie brzmi: Czy próbowa? który? z u?ytkowników przystosowa? to pod FusionBoard'a 4.2?
Próbowa?em, jednak nie da?em rady.

Kto? ch?tny do pomocy? ; )

Pozdrawiam.
Edytowane przez Drecha dnia 28.08.2011 13:43:21

Konto ukryte
Witajcie moi drodzy ja tak?e mam kilka pyta?.
Mianowicie:
1. Czy jest mo?liwo?? modyfikacji do wersji v7.02.05? B?d? czy kto? by si? podj?? tego? mo?e jako OH czy MOD?
2. Jak to si? ma z SEO?
I? przegl?da?em ca?y w?tek i by?y ró?ne zdanie, ?e dobre jedzonko dla google a z drugiej strony, ?e z?e. Co my?licie? Czy pod k?tem SEO jest to dobre rozwi?zanie?
Pozdrawiam.

poki289
Nie polecam u?ywania tej modyfikacji, przynajmniej w takiej postaci jaka jest na forum. Modyfikacja wyszukuje ci?g znaków za pomoc? wyra?e? regularnych, co spowalnia dzia?anie serwera, brak jakichkolwiek przekierowa? co w rezultacie jedna podstrona daje nam 4 adresy url.
Ogólnie je?li chcesz u?ywa? modyfikacji musisz j? odpowiednio zmodyfikowa? (przekierowanie 301, kanoniczne urle itp.).
PS. Ja bym bardziej skupi? si? na tre?ci, przyk?adem jest tutaj PHP-Fusion Polska. Jak wida? Support dzia?a bez ?adnych 'przyjaznych' wspomagaczy i wszystko ?adnie ?miga i zdobywa pozycje.

www.add-ons.pl
Konto ukryte
Czy kto? ju? mo?e co? wie? Jakie? poprawki czy co??

hakeryk2
Witam,
Po zaadaptowaniu tego pod PHP-Fusion 7x napotka?em na ma?y b??d. Otó? ca?o?? sobie w miar? usprawni?em by link w tre?ci mia? tytu? pobrany z bazy danych itd ... jednak zatrzyma?a mnie kwestia rowstart.

Otó? w oryginalnym pliku do wersji 6 sk?adnia rowstartu w newsach i forum zmieni?a si? (rowstart poszed? na koniec). Jednak?e to akurat nie by?o problemem.

U mnie problem pojawi? si? gdy przypadkiem zauwa?y?em na forum, i? gdy wyst?puje w linku rowstart tak wszystko si? kaszani.

Dla przyk?adu link który wygl?da?:

gdy tylko przychodzi?o do utworzenia rowstart link wygl?da? domy?lnie:

Zacz??em walczy? z htaccess i zawarto?ci? skryptu:
Gdy ju? uda?o mi si? stworzy? warunek który zamienia? link na co? takiego:

Gdzie jak wiadomo _cz15 to skrót od rowstart=15

I tutaj pojawia si? istota problemu: Wszystko by?oby fajnie gdyby to dzia?a?o - po klikni?ciu na link poprawnie przepisany tak nic si? nie dzieje. Ci?gle pozostaje na tej samej stronie, nie przenosi mnie na drug? stron? tematu, natomiast w url wszystko pobra?o. Zacz??em czyta? co mo?e powodowa? problem i domy?lam si? ?e jest to przez ampersand &, który ró?nie mo?e by? odbierany i pó?niej po zmianie php nie jest w stanie przerzuci? do $_GET['rowstart'] warto?ci.

Oto kod odpowiedzialny z php:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

A to z htaccess

Ostrzegam, ?e próbowa?em wiele razy zamienia? warto?ci z samego & na & i na odwrót i nic to nie dawa?o. Z drugiej strony zauwa?y?em, ?e te? w viewthread.php w funkcji makepagenav dodawany by? atrybut & - tam te? zmienia?em, kombinowa?em i utkn??em.

Bardzo prosz? o pomoc.

Edit: Poprawi?em i powrzuca?em [ code].
Chcia?bym jeszcze doda?, ?e na prawd? nie marnowa?em czasu i sp?dzi?em ponad 7 godzin na czytaniu i próbach z ampersandem w obydwu miejsach, zarówno w htaccess jak i w php. Zamienia?em je pozycjami, próbowa?em z samymi &, pó?niej z &, jeszcze potem wersje mieszane. Przeprowadzi?em jakie? 400 prób i nic! Niektórych mo?e zastanawia? po co doda?em [L,B] w htaccess - gdzie? wyczyta?em, ?e to mo?e pomóc, jednak?e te? nie dzia?a. Czy jest tu osoba, która ma wi?ksze do?wiadczenie i czy mog?aby pomóc?

EDIT 2 - ROZWI?ZA?EM!! YUPPIE!

Niemi?osiernie si? osiedzia?em nad tym jednak rozwi?za?em. Oto co nale?y zrobi?:

Kod w php:

Kod w htaccess:

Nast?pnie w plikach viewthread.php oraz viewforum.php przy u?yciu ctrl+f odnale?? linijki kodu zawieraj?ce wyra?enie & i zamieni? je na samo & w sekcjach odpowiadaj?cych za tworzenie nawigacji do tematu (to jest wa?ne, nie zamienia? pozosta?ych) (przewa?nie funkcja makepagenav. W moim przypadku by?y to linijki kodu 136 i 368 w viewthread.php (szuka? w tych okolicach) i linijka 192 w viewforum.php.

UWAGA: Aby pozby? si? duplicate content u?y?em wyra?enia blokuj?cego wyniki dla rowstart=0 które s? kopi? pierwszej strony poprzez wyra?enie

w robots.txt

UWAGA #2: w moim kodzie php widnieje co? takiego jak

i jest to odwo?anie do funkcji która pobiera tytu? tematu i wrzuca go do linku:
Oto kod funkcji jakby kto? potrzebowa?

Pozdrawiam.
Edytowane przez hakeryk2 dnia 12.10.2013 11:50:02
Sprawdzone i najta?sze meble tj. sto?y i krzes?a znajdziesz na MeblujDom.pl

http://meblujdom.pl
Rafee
Witam serdecznie,

Mam lekki problem, z uwagi na to ?e mam du?o, ponad 450 linijek dodania do panelu, ucina mi tekst w panelu (nie zapisuje pe?nego dodanego tekstu w panelu do bazy). Patrzy?em do struktury bazy ale nie widz? tam limitu znaków. Gdzie mog? szuka? rozwi?zania?

images90.fotosik.pl/405/86294158415b23c3m.png

Bezpo?rednio w bazie mi sie zapisuje, natomiast jesli zapisze to w bazie, i tak mod seo nie dzia?a na stronie. Dodam tylko ze tre?? panelu ma ponad 62600 znaków.
Edytowane przez Rafee dnia 07.08.2020 17:02:07

slawekneo
W bazie zmien typ text na longtext

Rafee
Dzi?kuje bardzo Smile Dzia?a Smile

Rafee
Gutaj napisa?(a):

A mo?e tak? Id? do .htaccess (utwórz je?eli go nie masz) i dodaj na górze:

Teraz zapisz go i prze?lij do katalogu g?ównego witryny.

Nast?pnie otwórz "maincore.php, znajdz:

i zamie? na:

Zapisz plik maincore.php i wrzu? go na ftp.

Nast?pnie Otwórz themes/templates/footer.php, znajdz:

i zamie? na:

Teraz zapisz i wrzu? do /themes/templates.

Witam, chcia?bym zmieni? link w takie postaci:
https://jakasstrona/res.php?v=100?&number=JF1

Gdzie 100 oraz JF1 jest zmienne.

Doda?em do .htaccess
RewriteRule ^skrocony-([0-9]*?)-(.*?)$ res.php?v=$1&number=$2 [L]

A do maincore.php
$buf = preg_replace('#res\.php\?v=([0-9]*?)(&|&)number=(.*?)#si', 'skrocony-\1-\2', $buf);

Gdzie pope?ni?em b??d? Chce aby link wygl?da?:
https://jakasstrona/skrocony-100-JF1

Edytowane przez Rafee dnia 08.04.2022 13:35:11

slawekneo
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl