Zobacz temat
Licencja + absurd
|
|
zezol |
Dodany dnia 25.09.2009 02:45:36
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Co do wypowiedzi niektórych o udost?pnianiu kodu wtyczki czy modyfikacji byle komu na zawo?anie. Mia?bym komu? udost?pni? swoj? prac? za darmo? W ?yciu! G?upota jaka? z takim pomys?em... @Pinhead - przesadzi?e? z okre?leniem, ?e "bierze si? do obróbki efekty czyjej? pracy". Nie chodzi tu o uhonorowanie czyjej? pracy stopk? ani o "przyznanie si?, ?e si? korzysta z 'owoców' czyjej? pracy" bo je?li ju? w t? stron? my?le?, to nie o to chodzi w tworzeniu w?asnego serwisu. Wracaj?c do autora i ekipy tworz?cej CMSa, to powiedz mi, czy takiego - jak to nazwa?e? - "honorowania" pracy wymaga np. Joomla!, Drupal czy inny CMS. Nie poruszam tutaj kwestii licencji i wymaganych zapisów o licencji. Po prostu autorzy wspomnianych przeze mnie CMSów na pewno w?o?yli i wk?adaj? nie ma?o pracy w tworzenie i rozwój ich ale nie wymagaj? jakich? zapisów odno?nie licencji czy tym podobnych. |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 23.10.2025 14:45:45
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
Pieka |
Dodany dnia 25.09.2009 08:52:35
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
Nie ma znaczenia jak sytuacja wyglada w przypadku innych tworow programistow, w tym konkretnym przypadku jest tak, a nie inaczej i pozostaje Wam sie z tym pogodzic lub poszukac innego, mniej dla Was stresujacego rozwiazania. Innej mozliwosci, patrzac na postawe kilku piszacych nie widze. Swiat sie nie konczy na PHP-Fusion, ale z pewnoscia bardzo przyjemnie zaczyna dla czesci z Was, przynajmniej w kwestiach programistycznych, ze wzgledu na prostote i dostepnosc wielu bardziej lub mniej ciekawych rozwiazan, ale co najwazniejsze darmowych.
Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
jantom |
Dodany dnia 25.09.2009 13:16:42
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Co do wypowiedzi niektórych o udost?pnianiu kodu wtyczki czy modyfikacji byle komu na zawo?anie. Mia?bym komu? udost?pni? swoj? prac? za darmo? Je?li chodzi o ducha licencji - tak to w?a?nie ma dzia?a?, dlatego warto pod?uba? si? z OH, które cz??ciowo umo?liwia unikni?cia bezpo?redniego modyfikowania plików. |
|
|
Pinhead |
Dodany dnia 25.09.2009 13:44:17
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 136 Pomógł: 12 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 02.03.2009 11:58 |
@Pinhead - przesadzi?e? z okre?leniem, ?e "bierze si? do obróbki efekty czyjej? pracy". Nie chodzi tu o uhonorowanie czyjej? pracy stopk? ani o "przyznanie si?, ?e si? korzysta z 'owoców' czyjej? pracy" bo je?li ju? w t? stron? my?le?, to nie o to chodzi w tworzeniu w?asnego serwisu. Zezol - nie do ko?ca. Jak piszesz dokument w Wordzie, jeste? w?a?cicielem dokumentu, ale soft w jakim go stworzy?e? nie jest twój. Nawet, jak kupisz kopi? to nie jeste? w ?adnym stopniu w?a?cicielem kodu, bo ten jest tajemnic? i w?asno?ci? ma?omi?kkich. Wyobra? sobie ?e windows jest rozpowszechniany na podobnej zasadzie - dostajesz system w zamian za trzymanie na pulpicie tapety z jego logo, lub wstawienie w sygnaturk? maili info i reklamy OSa. ?miem twierdzi? ?e ludzie kulali by si? z radochy maj?c windowsa za free, i nikt by nie narzeka?. Tu jest podobnie, z tym ?e mo?esz: 1.modyfikowa? kod, a w?a?ciciel zrzeka si? praw kiedy zmodyfikujesz 80% 2. Je?eli nie jeste? do tego stopnia ambitny by tego dokona?, w zamian za korzystanie musisz poinformowa? kto jest kodu autorem. To do?? uczciwy biznes, jak mi si? wydaje. Zezol - wydaje mi si?, ?e w tym kontek?cie o jakim piszesz, "stworzenie w?asnego serwisu" b?dzie mia?o miejsce tylko wtedy, kiedy zrobisz to od zera, na w?asnym kodzie. W innym wypadku jest dok?adnie tak jak napisa?em - bierzesz do dalszej obróbki efekty czyjej? pracy. U mnie na stronie stoi kompletnie zmodyfikowana skórka CSFast, zosta?y z niej tylko t?a paneli, reszta jest podmieniona przez ni?ej podpisanego. Ale nadal w stopce skórki tkwi "CSFast by Eve" doda?em tylko "modified by Pinhead".Dlaczego? Dlatego, ?e od zera bym nie umia? jej napisa?, a skoro ca?y rdze? na jakim opar?em modyfikacje jest od Eve, to ta informacja powinna wisie? w serwisie.. |
|
|
SebaZ |
Dodany dnia 26.09.2009 08:46:47
|
![]() Zaawansowany ![]() Postów: 1598 Pomógł: 2 Data rejestracji: 10.11.2004 22:39 |
@zezol - Joomla! to nie PHP-Fusion.
Edytowane przez SebaZ dnia 26.09.2009 08:48:08 Zadawanie pyta? na forum to nie jest prawo, to jest przywilej, którego ka?dy mo?e by? pozbawiony je?eli nie b?dzie umia? z niego korzysta?. Nie wymagaj wi?c natychmiastowej odpowiedzi.
|
|
|
redi |
Dodany dnia 28.02.2010 14:58:27
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 20 Ostrzeżeń: 5 Data rejestracji: 17.02.2010 06:05 |
cojack napisa?/a: A Wy dalej swoje w licencji, ?e nie wolno usuwa? stopki, to jest absurd! Nie wolno z kodu ?ród?owego usuwa? informacji o autorze o ile zamie?ci?, nie wolno usuwa? creditsów, nie wolno zmienia? licencji, nale?y si? udost?pni? kod na ??danie osobie je?eli si? komu? sprzedaje produkt na owej licencji. Ka?dy ma prawo usun?? stopk?. Nieznanie prawa nie zezwala na ?amanie go. A Wy go ?amiecie ograniczaj?c u?ytkowników. Je?eli uwa?acie ?e nie wolno usuwa? stopki czekam na pozew do s?du, sam udost?pni? adresy stron firmowych które postawi?em na php-fusion i nie posiadaj? stopki. Tak znam licencje GNU/GPL i GNU/AGPL. W przeciwie?stwie do Was ja j? przeczyta?em, i to nie raz. Poda? adres domowy dane personalne i czeka? na pozew do s?du? To podajcie mi od razu swoje to i ja Wam proces wytocz?, ca?y ?wiat Open Source Was wy?mieje, nigdy ju? wi?cej nie b?dziecie postrzegani jako szanuj?ce si? ?rodowisko web-dev tworz?cych otwarte oprogramowanie. Bo tylko na tym si? zako?czy, bo gdzie wolno?? przy ?amaniu licencji? Pozdrawiam. P.S. ?a?uje ?e nie poruszy?em tego tematu w Krk na spotkaniu z Ojcem Przewodnicz?cym Stallman'nem, ?adnie by? by ?miech na sali xD P.S.2 a powiem wam wi?cej, macie lekki strza? w kolano z tym AGPL, bo jak znajd? jaki? ciekawy motyw na Waszej stronie, to musicie mi go udost?pni? ;] ka?da modyfikacja pisana pod PHP-FUSION który jest na liv agpl musi zosta? udost?pniona jak plugin, wtyczka, ?atka do twórcy. POWODZENIA Z NIE ?AMANIEM PRAW LICENCJI DRODZY U?YTKOWNICY. Pieka to dlaczego da?e? mi ostrze?enie ?e mia?em z?aman? licencj? - co jest grane wi?c kto tu ma bajzel.? |
|
|
jantom |
Dodany dnia 28.02.2010 15:43:00
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3460 Pomógł: 123 Data rejestracji: 31.03.2005 20:10 |
Bajzlu nie ma. Dyskutujemy i próbujemy odnale?? rozwi?zanie zadawalaj?ce wszystkich. Je?li kolega ma jake? pytanie tylko i wy??cznie do jednej osoby, to prosz? o skorzystanie z formularza prywatnych wiadomo?ci. |
|
|
Nozo |
Dodany dnia 28.02.2010 16:28:30
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 2 Data rejestracji: 28.02.2010 13:21 |
Thema czy w?asnych logo czy wtyczek czy tym podobnych, pliki które stworzy?es sam nie musisz nikomu udost?pnia?, poniewa? stworzy?es je sam, jedynie jesli zmieniles cos w plikach oryginalnych php fusion. |
|
|
Borek |
Dodany dnia 28.02.2010 17:25:13
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 399 Pomógł: 64 ![]() Data rejestracji: 28.06.2009 19:38 |
Nieznanie prawa nie zezwala na ?amanie go. Wybacz, ?e Ci? rozczaruj?, ale w polskim prawie brak jego znajomo?ci dzia?a na Twoj? niekorzy??. Je?li b?dzie Ci? zwija? policja to ich nie b?dzie obchodzi? czy ty wiesz, ?e dobrze robisz czy nie. |
|
|
redi |
Dodany dnia 28.02.2010 18:50:40
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 20 Ostrzeżeń: 5 Data rejestracji: 17.02.2010 06:05 |
Wybacz, ?e Ci? rozczaruj?, ale w polskim prawie brak jego znajomo?ci dzia?a na Twoj? niekorzy??. Je?li b?dzie Ci? zwija? policja to ich nie b?dzie obchodzi? czy ty wiesz, ?e dobrze robisz czy nie. Cz?owieku wiesz co policja z takimi cenzura jak to ?e nie ma stopki czy te? innego badziewia ci powie? zamelduj to koniowi //Prosz? o panowanie nad s?ownictwem, rozmawiasz z lud?mi a nie ze zwierz?tami - chemikpil Edytowane przez Chemikpil dnia 28.02.2010 21:08:05 |
|
|
Pinhead |
Dodany dnia 28.02.2010 19:01:57
|
![]() Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 136 Pomógł: 12 Ostrzeżeń: 1 Data rejestracji: 02.03.2009 11:58 |
Nie do ko?ca, redi. Prawa autorskie zaczynaj? tak?e w Polsce by? szanowane - i mo?na konkretnie bekn?? za ich ?amanie. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi si? ?e je?eli nie spe?niasz warunkow pozwalaj?cych ci usun?? stopk?, lub nie wykupi?e? prawa do usuni?cia licencji, to kiedy ja ?amiesz ?amiesz zarazem umow? z twórc?. Inn? spraw? jest niska ?cigalno?c takich spraw u nas, a inn? jest to, czy nie ?amiesz prawa. Otó? usuwaj?c stopk? bez prawa do tego - ?amiesz prawo, ergo, podpadasz pod paragraf. Mnie to po prostu rozwala, jak niektórym ma?y link do strony Fusion przeszkadza w ?yciu...ludzie.. |
|
|
Borek |
Dodany dnia 28.02.2010 19:29:49
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 399 Pomógł: 64 ![]() Data rejestracji: 28.06.2009 19:38 |
@redi. Ciesz si?, ?e masz php do u?ytkowania za darmo. Zamiast p?aci? kas? twórcy on chce tylko napis z linkiem do strony. Rozumiem gdyby w stopce by? jaki? "wyk?ad", ale nie 2 linijki tekstu. ?ci?gaj?c napis ze stopki ?amiesz prawa autorskie, a za to niestety idzie si? siedzie?, je?eli twórca by ci? pozwa?. My?lisz, ?e dlaczego politycy zaczynaj? walczy? z piractwem? Wiesz w ogóle na czym ono polega czy mo?e wyt?umaczy?? |
|
|
redi |
Dodany dnia 28.02.2010 22:07:47
|
arsenal9407 napisa?/a: @redi. Ciesz si?, ?e masz php do u?ytkowania za darmo. Zamiast p?aci? kas? twórcy on chce tylko napis z linkiem do strony. Rozumiem gdyby w stopce by? jaki? "wyk?ad", ale nie 2 linijki tekstu. ?ci?gaj?c napis ze stopki ?amiesz prawa autorskie, a za to niestety idzie si? siedzie?, je?eli twórca by ci? pozwa?. My?lisz, ?e dlaczego politycy zaczynaj? walczy? z piractwem? Wiesz w ogóle na czym ono polega czy mo?e wyt?umaczy?? Wyt?umacz mi bo nie mam poj?cia jak to zrozumie?? Helmuth agosto Wal na cara que estrume malo
![]() |
|
|
bartek124 |
Dodany dnia 28.02.2010 22:13:10
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3264 Pomógł: 236 ![]() Data rejestracji: 26.05.2007 12:25 |
Chcesz ?ci?gn?? stopk? bez konsekwencji? Odpowiednia kwota dla DEVTeamu + info dla nas z potwierdzeniem ?e masz zezwolenie i pracujemy normalnie, bez zadnych czerwonych znaczków "Zlamana licencja". Nie odpowiada Ci stopka i nie chcesz p?acic - droga wolna. Na rynku s? dziesi?tki, ba, setki CMS-ów wydanych na ró?nych licencjach. Na PHP-Fusion nie ko?czy si? ?wiat. Nie licz?c frameworków, je?li z tych setek produktów zaden Ci nie przypasuje, napisz wlasny CMS. W trakcie jego produkcji zrozumiesz, ile te 2 linijki tekstu znacz?. Absurd? ?aden. Twórca ma wyda? swój produkt na jakiej licencji mu pasuje. Digiemu pasowa?a AGPL z warunkiem, ?e stopka MA by?. Koniec. |
|
|
ddurin2 |
Dodany dnia 26.02.2013 06:57:15
|
![]() Przedszkolak ![]() Postów: 15 Ostrzeżeń: 9 Data rejestracji: 06.06.2012 07:51 |
Ciekawie si? to czyta poswi?ci?em z godzine czasu i nic nie zrozumia?em haahaha :DD B?d? Chcia? to usun? .. Ju? to nie raz robi?em bo co Mi ona skoro szcz??cia nie da ... Z pewn? cz??ci? tych tre?ci si? zgodz? a z cz??cia nie ! Skoro udost?pni? , pozwala osobom trzecim bezp?atnie z tego korzysta? i modyfikowa? to nie rozumiem dlaczego to mam mie? je?li nawet strona nie jest pisana w PHP istnieje ju? wiele sposobów publikacji Swych tre?ci stron internetowych które mog? by? wy?wietlone za pomoc? samego systemu PF i wcale nie trza go modyfikowa? ?eby okazywa? ?e sie korzysta np. z HTML-u ... Skorzysta?em z prawa komercyjnego , czyta?em , czyta?em i wko?cu dosz?em do wniosku . Cho?by na takim g?upim przyk?adzie " skorzysta?em wyrzuci?em skoro za to zap?aci?em jak np. za butelke napoju z logo firmy , rozlewni " i tak samo tutaj powinno by? napój wypi?em i sam zdecydowa?em czy butelke zostawi? na pami?tke to tak jakbym tutaj skórke aktualn? wyrzuci? ze ?rodka jak wypi? ten napój ...... Chcia?bym co? napisa? ale nie wiem jak ?eby ka?dy dobrze zrozumia? jak nie zapomn? to dopisze jak pomy?le i sprecyzuje dok?adnie i przejrzy?cie Swoj? wypowiedz a uwa?am , ?e to bardzo wa?ne dla u?ytkowników :) Tak jeszcze dopisze i si? spytam odno?nie tych zmian w kodzie ?? Wyczyta?em ?e zmiana kodu ma przekracza? 80% i Chcia?bym si? dowiedzie? wko?cu czego ta zmiana ma dotyczy? ? Zmian systemu , programowania czy skórki tzw. Thema (wygl?du)? |
|
|
bogdan |
Dodany dnia 26.02.2013 10:03:03
|
![]() Ekspert ![]() Postów: 2451 Pomógł: 164 ![]() Data rejestracji: 21.07.2009 12:55 |
Mnie zawsze zastanawia?o i zastanawia - w czym przeszkadzaj? dwie linijki tekstu na dole strony? Pod rozwag? - dla poszanowania czyje? pracy, wysi?ku, trudu ... Nie szukaj Szcz??cia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. ![]() |
|
|
Konto ukryte |
Dodany dnia 26.02.2013 10:47:29
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 522 Pomógł: 6 Ostrzeżeń: 4 Data rejestracji: 17.02.2007 02:25 ZBANOWANY: Dożywotnio |
Ale ja bym tu nie dyskutowa?, kto? za darmo stworzy? system, do tego daje darmowy suport i pomoc, wi?c dla samego szacunku dla wykonawcy i innych ludzi nale?y szanowa? ich ci??k? prac? i zostawi? podpis osoby, która to zrobi?a, co to za bzdety z t? butelk? po soku? Zrobimy kole? tak, je?li Ty kiedy? co? zrobisz jak?? wtyczk?, nad któr? si? b?dziesz m?czy? rok albo i dwa a potem wpadniesz na pomys?, aby podzieli? si? z innymi za darmo albo nawet za kas? ja kupi? j? i co zrobi? usun? Twoje stopki i podpisy, ?e Ty robi?e? j? i umieszcz?, jako ?e jest moja, bo skoro jest na mojej stronie adekwatne jest to dla mnie widza, ?e to, co jest na stronie jest moje, a jak dostan? maila od kolegi, "Ty super wtyczka dasz mi? A ja odpowiem oczywi?cie wrzuc? w neta i za darmo bierzcie", kto si? wkur,,i? Ja czy Autor wtyczki, czyli Ty? Podpisujesz si? za robot? dziesi?tek ludzi, którzy za darmo to zrobili na hama, czyli usuwaj?c stopk? i podpisuj?c si? pod tym. Dla mnie jest jasne nie ma stopki nie ma pomocy i ban na forach a nawet bym wprowadzi? system, ?e brak stopek blokada CMS jak to jest w SEOKatalogi, nie masz licencji nie masz systemu i koniec. Trzeba by? debilem ?eby nie szanowa? czyjej? pracy i ludzi, którzy siedz? tu na forum za DARMO i pomagaj?, deb..le którzy tylko czaj? si? na pomoc o potem nara i nie ma stopki i nie ma gadania. Ludzie to do was admini i moderatorzy takich ludzi od razu wara z forum ! Co to jest za temat, jak dla mnie powinien by? zamkni?ty i koniec, a komu nie pasuje szukaj w necie innego CMS i baw si? z nim. W ?wiecie s? jeszcze zakamarki gdzie jak nei dostosujesz si? to kula w ?eb, i to powinno by? podobnie dla ludzi którzy ?eruj? na darmocha aby dla siebie mie? radoch? a w dup.ie ?e kto? to latami robi. Tylko darmozjady tak potrafi? i lenie pieprzone ! Sorry ponios?o mnie ale dla mnie to jest beznadziej, je?li kto? by mi ukrad? zdj?cia nad którymi siedzia?em z modelk? w studio godzinami od razu kula w ?eb i sprawa cywilno prawna, i tak robi? i suportowi radze to samo. Ok. daj? fotki za free na potrzeby salonów fryzjerskich ipt.. na reklam? czy urozmaicenie salonu zdj?ciami fryzur, bo kogo? znam itp., ale na ka?dym zdj?ciu widnienie mój podpis, i nikt nigdy nie sapie ?e chce foto ale bez podpisu, dlaczego? bo szanuj? czyj?? prac?. Edytowane przez Konto ukryte dnia 26.02.2013 13:57:39 |
|
|
bogdan |
Dodany dnia 26.02.2013 16:13:48
|
![]() Ekspert ![]() Postów: 2451 Pomógł: 164 ![]() Data rejestracji: 21.07.2009 12:55 |
"Leciutko" rozwin??e? moj? my?l. ![]() Ale popieram w 100%. ![]() Nie szukaj Szcz??cia, lecz dawaj Je innym, a wtedy samo do Ciebie przyjdzie.
Nie ma mnie na GG. ![]() |
|
Przejdź do forum: |