ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 8

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Zbigniew@
18.10.2025 19:31:20
Forum nie dziala nawet bez polskich znakow.

JazOOn
16.10.2025 18:21:12
nie dziala z polskimi znakami

Zbigniew@
12.10.2025 15:20:31
Tylko dla wybranych.

JazOOn
06.10.2025 21:00:15
czy shout dziala?

hoopak
02.10.2025 10:33:17
Bleeeeee Cool

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion kontra inne CMS-y » Ogólna dyskusja
 Drukuj temat
PHP-Fusion czy eXtreme-fusion
slawekneo
Jako jeden z programistow EF V tez sie wypowiem.
jesli porownujemy EF IV z nowym fusionem to oczywiscie EF IV nie ma szans z nim i zawsze polecal bym fusiona w wersji nie mniejszej niz 7.0. Zreszta php-fusion na dzien dzisiejszy pod wzgledem jakosci kodu jak i tworzenia zpytan wyglada naprawde kiepsko jedynym pusem tego jest bardzo male zuzycie pamieci serwera na na czystym fusionie jest to okolo 1MB. I dlatego wlasnie powstaje EF V.

Nowe EF jest pisanie na frameworku kohana + OPT(Open Power Template - jes to biblioteka do obslogi templatek napisana przez polskiego programiste) jak widac z fusionem ma to malo wsponego jedynie jak narazie pozostala struktura bazy danych i kilka pomslow z fusiona. Calosc jest napisana w OOP oparta o model MVC co otwiera jeszcze wiecej mozliwosci. EF V bedzie mialo bardzo fajny system tworzenia themow, zawiera juz system kaskadowych styli tzn.w jednym z katalogow sa domyslne pliki tpl ktore sa podstawa(bedziemy odradzac ich edycje) i teraz jesli chcemy zmienic tylko wyglad jaiegos panelu badz samych newsow, to wystarczy utworzyc nowy katalog w themes, a do niego wrzucic przerobiona przez siebie wersje pliku np. "news.tpl" i wlaczyc to theme, w taki wlasnie prosty sposob zmienilismy wyglad dla newsow. Kolejna ciekawa sprawa jest mozliwosc dodania w swoim katalogu theme ewentualnego przerobionego przez siebie tpla wtyczki np z css_navigation_panel tworzymy w katalogu naszego theme katalog o nazwie wtyczki i wrzucamy do niego przerobiona wersjie tpl'a wtyczki i juz, system ten pozwala nam na bardzo duze mozliwosci dla grafikowi jak i koderow themow. Dodalismy tez system autoload dla ewentualnych plikow css i js w katalogu naszego thema.
Teraz cos o nowym systemie wtyczek posiada on system autoload tyczacy sie plikow css i js jak i tpl dla wtyczki jesli istnieje jesli nie to ladowany jest domyslny tpl. Wiecej niestety zdradzic nie moge.. Pfft

I teaz powstaje pytanie czy czekac na EF V.
Moja odpowiedz jest taka: Nie czekajcie zainsalujcie sobe zwyklaego fusiona a jak wyjdzie nowe ef to przetestowac go sobie jak sie spodoba to sobie przejdziecie na niego jak nie to nie Pfft

Pozdro!!

EDIT

bartek124 napisa?/a:
Po prostu po wy??czeniu short_tags i register_globals eXtreme-Fusion si? sypie, shoutbox bodaj?e wali b??dami itp. Wypada?oby to naprawi?, ale to ju? nie moja sprawa Smile.

Troche Cie bartek nie rozumiem przeciez wiesz ze EF IV jest nadal na v6 a jak wiadomo kazdy fusion ponizej v7 po wylaczeniu register globals sie sypie !!
Edytowane przez slawekneo dnia 13.04.2009 00:32:09

W?cibski Go??
Dodany dnia 23.10.2025 14:45:39
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
bartek124
Nie, bo v6 emuluje register_globals. Chocia? nie... to nie by?y b??dy powodowane przez register globals. Ju? sobie przypomnia?em, wtedy w??czy?em error_reporting, wtedy posypa?o b??dami.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
slawekneo
No z tym sie zgodze ale wiekszosc to brak ' przy nazwach do wywolania danych z tablic co fakt faktem daje nam luke, wykorzystanie tego typu lugi nie jest latwe.
Brak ' przy wywolaniu z tablicy czyli $tablica[NAZWA] otwiera nam mozliwosc nadania wlasnej nazwy poprez zdefiniowanie stalej w tym przypadku define('NAZWA', 'nowa_nazwa'); jesli mamy wlaczone register globals wystarczy wywolac przez link np.
cos.php?tablica[nowa_nazwa]=*kod* taki zabieg pozwala nadpisac wartosc z tablicy kodem sql injection jesli tablica jest wykorzystywana w zapytaniach ale jak pisalem jest to bardzo trudne w rzeczwistosci :D zreszta powinna wyjsc jakas poprawka na to.

Pozdro!!
Edytowane przez slawekneo dnia 13.04.2009 00:51:15

Sotery
Punkcik si? nale?y dla Bartka ; )
Co do tych b??dów - to nawet sam jeden doda?em.
Odpowied?? ?e nic nowego nie wykry?em - ju? wcze?niej gdzie? o tym by?o.
?atka? Brak - a po co oczywi?cie?
A chodzi?o o to, ?e panel_editor.php ma luk? i booty dodaj? g?upi panel z 1000 linków, przez co strona znika z google. Z tego co w tedy zauwa?y?em support EF te? znikn? ; P...

Dlatego wybior? Fusiona. On jako, ?e ma liczne Supporty itd, b??dy s? wykrywane wsz?dzie, a same jego poprawki s? natychmiast robione i wydawane - tu nie ma czego? takiego jak "Nie chce mi si?".

No ale teraz wyobra?cie sobie zapa? Teamu EF do ?atania - a bior? si? za EF V. Moim skromnym zdaniem trochu czasu im zleci.
Ale nie ukrywam, ?e z ch?ci? zobacz? jak on b?dzie wygl?da?.
Chocia? przerzuca? si? nie planuje.

Moim zdaniem EF jest dla osób nie znaj?cy PHP i nie maj?cych zamiaru du?o przy stronce zmienia?. Chc? zbudowa? dobry portal z mas? opcji - w tedy EF jest lepszy od Fusiona.
Je?eli natomiast kto? chce stworzy? dobry portal, przystosowany pod jego wymagania - wybierze 7, któr? moim zdaniem ?atwiej b?dzie mu edytowa?.
Oczywi?cie ten akapit odnosi si? do 7 vs EF IV...
Edytowane przez Sotery dnia 13.04.2009 15:41:22

tetra
Witam
Czytam to forum i nadal nic si? nie dowiedzia?em .
Mam podobny problem na jednym serwerze zainstalowa?em
PHP-Fusion 7 pl
jednak przenios?em si? na inny serwer na którym nie mo?na samodzielnie instalowa? programów
wysy?a si? zlecenia i czeka a? admin zainstaluje jednak standardowo nie|ma PHP-Fusion 7 pl.
lecz eXtreme-fusion mo?na jednak poprosi? o zainstalowani innych skryptów z tego powodu wola?bym wiedzie? wcze?niej co zainstalowa? .
Wszystkie tego rodzaju skrypty czy programy posiadaj? twarde szablony które trudno dostosowa? takim zielonym ludziom jak ja z php . na tyle aby dostosowa? do w?asnych potrzeb. Zreszt? to nie g?ówny problem w szablonach .
Ja np. chcia?em wstawi? w?asne menu linki na górze strony tak zwane poziome menu na forum PHP-Fusion 7 pl.
Sp?dzi?em 2 tygodnie czytaj?c jak to zrobi? i nic z tego nie wysz?o. Zamiast zaj?? si? budow? strony nadal próbuje dostosowa? do w?asnych potrzeb czytam podr?czniki dla zielonych i nadal nic nie wychodzi ,
aby doda? prosty skrypt do szablonu dowiedzia?em si? i? musowo bodaj?e w 7 plikach zmieni? skrypty .
gdyby tu chodzi?o o htm
wystarczy w
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
wstawi?
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

i nie|ma znaczenia gdzie znajduje si? ten plik xaramenu.js mo?e by? na ko?cu ?wiata i dzia?a przyk?ad samo menu natomiast aby to wstawi? w szablon o ile dobrze zrozumia?em musowo po pierwsze przepisa? ca?y plik.js
Problem z tymi wszystkimi szablonami jest taki i? poza w?asnym logo jakie mo?na wstawi? wi?cej nic nie jest przewidziane a wydaje si? i? w?asne linki które b?d? otwiera? forum czy dany artyku? z w?asnego menu jest wa?niejsze .raczej trudno sobie wyobrazi? aby kto? mia? korzysta? z kategorii artyku?ów czy news.
Edytowane przez jantom dnia 01.09.2010 17:23:14

jantom
To spróbujmy jako? sk?adnie odpowiedzie? na powy?szy... Hmm... Chyba nie obrazisz si? za okre?lenie Twojego postu mianem be?kotu? Mam nadziej?, ?e nie.
W Twoim przypadku lepszym wyborem b?dzie PHP-Fusion. Ju? pisz? dlaczego.
Wstawienie takiego menu w PHP-Fusion b?dzie ?atwiejsze ni? w EF, ze wzgl?du na kilka wbudowanych funkcji, okre?lanych mianem Output Handling, dzi?ki którym nie musisz modyfikowa? plików ?ród?owych. Wystarczy jedynie doda? panel zawieraj?cy odpowiedni kod. W EF taki manewr jest trudniejszy.
Tak samo przy pomocy OH mo?na za?adowa? inny szablon styli, który ca?kowicie zmieni wygl?d strony. Nie jest to rozwi?zanie optymalne, ale w przypadku braku wgl?du do plików na serwerze, jedno z mo?liwych.
Podobnie mo?na zdzia?a? z plikiem skryptu - jego przepisywanie nie jest potrzebne.
Dopiero w ExtremeFusion 4.5 pojawiaj? si? odpowiedniki w/w funkcji, jednak?e dopóki jest ono w produkcji, to nikomu nie polecam korzystania z niego.

http://jantom.info
tetra
Dzi?ki za porad?.
Nie chce zbytnio si? t?umaczy? z jakich powodów mój poprzedni post by? be?kotem, poniewa? bardziej zale?y mi na poradzie, a nie zb?dnej dyskusji.
Jedynie mo?na powiedzie? i? w PHP-Fusion jak i w eXtreme-fusion nie zosta?o przewidziana mo?liwo?? wstawiania w?asnego menu, dla ludzi nie maj?cych poj?cia o PHP.
Aby sprawdzi? iz jest to powa?ny mankament wystarczy przeczyta? nag?ówki forum i oka?? si? i? bardzo cz?sto pojawiaj? si? podobne problemy, ale koniec z t? dyskusj?.
Niestety zainstalowa?em eXtreme-fusion poniewa? tak? opcje mia?em jedynie dost?pn?.
Je?li chodzi natomiast o serwer na którym mam zainstalowany eXtreme-fusion, to ja mam dost?p do plików poprzez FTP i mog? je pobra? na swój komputer przerobi? i ponownie wys?a?, jedynie nie mog? na serwerze edytowa? i zapisywa?.
Poniewa? mam zainstalowany eXtreme-fusion, czy jednak jest jaka? mo?liwo?? wstawienia w?asnego menu?
Jako Skórka Strony: wybra?em Milestone.

PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 07.09 - 00:09

Edytowane przez Pieka dnia 07.09.2010 00:13:29

Oziii1992
To to ja wiem Smile Który skrypt ma lepsze mo?liwo?ci extreme-fusion czy php-Fusion v7?

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie posta - Pieka 21.03 - 00:21

Geneoo
W zale?no?ci od upodoba? i zapotrzebowania wybiera si? jedno lub drugie.
Osobi?cie wybra?bym PHP-Fusion v7.

Sam wygl?d musisz zleci? raczej komu? kto si? na tym zna, reszt? dodatków, modyfikacji mo?esz wgra? sam.

PW od moderatora:

Oziii1992
Chce zrobi? gazet? internetow?, wi?c nie jest mi tak strasznie du?o modyfikacji potrzeba, grafike zrobi mi znajomy. Extreme czy v7 ma wi?cej ró?norodnych modyfikacji?

PW od moderatora:
  2. Ogólna Uwaga - Drecha 21.03 - 11:09

Edytowane przez Drecha dnia 21.03.2011 11:07:39

Smok-Wiatru
Oziii1992 napisa?/a:
Chce zrobi? gazet? internetow?, wi?c nie jest mi tak strasznie du?o modyfikacji potrzeba, grafike zrobi mi znajomy. Extreme czy v7 ma wi?cej ró?norodnych modyfikacji?

Je?eli masz na celu wydajno??, to bierz v7. EF ma wiele dodatków, i niestety, on zwalniaj? pr?dko?? odczytywania strony.

www.badcompanyklan.com.pl
Oziii1992
Te? tak my?l?, wi?c chyba zainstaluje v7.

PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - hoopak 21.03 - 18:33

Edytowane przez hoopak dnia 21.03.2011 18:34:10

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl