ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
BBCode w newsach dodawanych przez u?ytkowników
MatiOk
Witam.
Chcia?bym umo?liwi? u?ytkownikom mojego portalu, korzystanie z tagów bbcode przy pisaniu nowego news'a, po to, by mogli np. wstawia? obrazki, pogrubia? napisany tekst etc. Próbowa?em sam upora? si? z tym problemem, jednak po wielu godzinach trudu (niestety nie znam PHP) uda?o mi si? wstawi? tylko panel bbcode pod polem tekstowym (plik submit.php).
Efekt ten otrzyma?em po dodaniu:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

Jednak wygl?da na to, ?e to nie wystarczy. Bo kiedy próbuj? u?y? np. pogrubienia, strona zwyczajnie mi si? od?wie?a, a r?czne wpisywanie tagów nic nie daje.

Czy kto? móg?by mi pomóc?

Pozdrawiam

PW od moderatora:
  1. Przeniesienie tematu - Pieka 15.02 - 23:30

Edytowane przez Pieka dnia 15.02.2009 21:41:57

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 05:52:53
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Wooya
Istnieje wstyczka do TinyMCE pozwalajaca na dodawanie standardowych bbcode.
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

MatiOk
Wiem o TinyMCE, nawet z pocz?tku chcia?em go u?y?, jednak stwierdzi?em, ?e bbcode b?dzie mniej uci??liwe (w przypadku jak kto? ma wy??czon? jav?) i prostsze w obs?udze dla u?ytkowników.
Edytowane przez Pieka dnia 15.02.2009 23:31:38

Wooya
Tak jak pisalem, jest wtyczka DO TINYMCE, ktora dodaje specjalny przycisk dla takowych. Jesli chcesz sie obyc bez TMCE, to pozostaje modyfikacja plikow...
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

MatiOk
Wooya napisa?/a:
Tak jak pisalem, jest wtyczka DO TINYMCE, ktora dodaje specjalny przycisk dla takowych. Jesli chcesz sie obyc bez TMCE, to pozostaje modyfikacja plikow...

Je?eli instalacja tej wtyczki jest prostsza od modyfikacji plików, to oczywi?cie nie b?d? utrudnia? sobie ?ycia ;] Szuka?em tej wtyczki i znalaz?em tylko tak?: Poprawka plików j?zykowych edytora TinyMCE. Móg?bym prosi? o link lub ew. o informacj? gdzie mog? j? znale??? Podkre?lam, ?e musi umo?liwia? ona pogrubianie, wstawianie obrazków... przez zwyk?ego u?ytkownika.
Edytowane przez Pieka dnia 15.02.2009 23:31:22

Pieka
Odpowiedz stricte na Twoje pytanie, edytuj plik submit.php, znajdz (linia ~75)

i wstaw ponizej:

Nastepnie znajdz (linia ~118):

i zamien na:

Na koniec znajdz, (linia ~128):

i zamien na:

lub w przypadku gdy maja sie wyswietlac wszystkie BBCode:

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Artur-M
Wooya napisa?/a:

A jak kto? jednak chce mie? "specjalny przycisk dla takowych"? Czyli: gdzie mo?na znale?? t? ww. wtyczk? do TinyMCE, ?eby u?ytkownicy nadsy?aj?c newsy/artyku?y równie? mogli korzysta? z formatowania tekstu?
Edytowane przez Artur-M dnia 16.02.2009 14:30:24

MatiOk
Dzi?kuj? za odpowied?. Jednak jest to tylko cz??? wykonanej pracy - owszem, bbcode jest dost?pne przy pisaniu nowego newsa, jednak jest ca?kowicie bezu?yteczne, poniewa? jakkolwiek u?yte, zostaje potraktowane jako tekst:
Przy podgl?dzie wiadomo?ci, walidacji jej przez administratora zamiast pokazywania tak:

Tresc nowego newsa

pokazywana jest tak:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

To samo zreszt? na stronie news.php

Prosz? wi?c o pomoc, jak nale?y zmodyfikowa? pliki, by w plikach: news.php, submissions.php, submit.php by?o wy?wietlane (i u?ywane) bbcode.

Pozdrawiam

ELO320
Kto szuka nie b??dzi!

http://www.php-fu...rowstart=0

www.imperium-gier.pl
bartek124
Przy podgl?dzie podczas wysy?ania przez submit.php czy podczas podgl?du w PA?

Je?li to drugie, to poleca?bym parsowanie tagów przed zapisem, tak ?e w polu tekstowym [b] zostanie zamienione na <b> itd. Wtedy newsy zapisywa?yby si? w czystym html od razu i nie by?oby konieczno?ci dodawania parsera do newsów wy?wietlanych.
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
MatiOk
ELO320 napisa?/a:
Kto szuka nie b??dzi!

http://www.php-fu...rowstart=0

Z tego co widze, to to odnosi sie do newsow pisanych przez admina, a nie uzytkownika! Admin moze uzywac tinymce przy pisaniu newsow, artykulow, wiec po co mi tam bbcode, jak jestem adminem (choc ostatecznie, dla spojnosci i uproszczenia calego skryptu, nie zaszkodzi).

bartek124 napisa?/a:
Przy podgl?dzie podczas wysy?ania przez submit.php czy podczas podgl?du w PA?

Je?li to drugie, to poleca?bym parsowanie tagów przed zapisem, tak ?e w polu tekstowym [b] zostanie zamienione na <b> itd. Wtedy newsy zapisywa?yby si? w czystym html od razu i nie by?oby konieczno?ci dodawania parsera do newsów wy?wietlanych.

Nie do ko?ca rozumiem pytanie... Przede wszystkim chodzi mi o to, by u?ytkownik móg? przy pisaniu nowego newsa (przy u?yciu /submit.php?stype=n) wykorzysta? bbcode (pogrubi?, wycentrowa? tekst, wstawi? obrazek, zmieni? wielko?? liter etc.), nast?pnie po klikni?ciu przycisku Podgl?d, by móg? ujrze? jak to b?dzie wygl?da?o w rzeczywisto?ci (sprawdzi?, czy nie zrobi? zbyt du?e litery, czy obrazek "dobrze wygl?da" na ?rodku...) i jak si? u?ytkownikowi spodoba, by móg? wys?a? newsa do walidacji do admina (czyli mnie). Kiedy zaakceptuj? newsa, by zosta? (nowy news) wy?wietlony na stronie /news.php w przyj?tej przeze mnie formie (wraz z tagami bbcode).
Opcja dodatkowa (nieobowi?zkowa dla mnie, cho? u?yteczna): mo?liwo?? podgl?du przygotowanego newsa przed opublikowaniem go (plik /submissions.php od strony admina).

W tej chwili, dzi?ki pomocy Pieka, u?ytkownik mo?e u?ywa? bbcode przy pisaniu newsa (przy u?yciu /submit.php?stype=n) - mo?e u?ywa?, tzn. kiedy kliknie ktory? z tagów, zostaje on u?yty w polu tekstowym, jednak w ostateczno?ci przy podgl?dzie, przy opublikowanym newsie na stronie g?ównej, zamiast normalnie wy?wietla? "przetworzone" tagi, wyswietla je, jako zwyk?y tekst.

Bardzo prosz? o pomoc

Pieka
MatiOk napisa?/a:
...Przede wszystkim chodzi mi o to, by u?ytkownik móg? przy pisaniu nowego newsa (przy u?yciu /submit.php?stype=n) wykorzysta? bbcode (pogrubi?, wycentrowa? tekst, wstawi? obrazek, zmieni? wielko?? liter etc.), nast?pnie po klikni?ciu przycisku Podgl?d, by móg? ujrze? jak to b?dzie wygl?da?o w rzeczywisto?ci..

Aby dodac wyswietlanie BBCode w podgladzie, znajdz (linia ~98):

i zamien na:

Aby tagi BBCode zostaly zamienione na HTML, edytuj plik administration/submissions.php, znajdz (linia ~216):

i zamien na:

Edytowane przez Pieka dnia 16.02.2009 21:04:03
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
MatiOk
Dzieki wielkie Pieka. Jeszcze gwoli scislosci dodam, ze aby wyswietlane byly smileys (emotki) nalezy w ww. zmianach kodu, zamienic

plik /submit.php (linia ~98):

na

oraz plik administration/submissions.php, (linia ~216):

na

z zastrzezeniem, ?e folder /images/smiley musi byc w glownym katalogu (np. www.yourdomain.com/images/smiley).

Pozdrawiam
Edytowane przez MatiOk dnia 22.02.2009 18:14:23

Reqest
Powy?sz? modyfikacj? zastosowa?em tak?e do dodawania artyku?ów z powodzeniem.

Jednak niektórzy admini na mojej stronie niestety nie kumaj? HTML-a tylko ju? gotowy test jako WYSYWIG, mo?na poprawi? lini? w submission.php, aby pozostawiaj?c nie zmienione tagi jako gotowe do publikacji wy?wietlane newsy i arty w podgl?dzie by?y widoczne jak przy TinyMCE ?

Bo mi grymasz?, ?e ?limaki maj? na podgl?dzie przed dodaniem materia?ów Grin
Edytowane przez Chemikpil dnia 17.03.2009 15:35:00

rafalgt
Witam.
Zrobi?em tak jak Pieka napisa? w #12 po?cie pó?niej poprawi?em to jak pokaza? MatiOk i mam ju? 2 okna do wpisywania tre?ci, równie? s? ikony z bbcodami (<u> <b> itp) ale gdy daje podgl?d neistey pojawiaj? si? bbcody a nie w formie html: http://nie-spamuj...irusy.html
Edytowane przez rafalgt dnia 15.10.2018 15:39:09

https://www.facebook.com/telewizory
Pieka
Przeczytaj jeszcze raz post 12, szczegolnie jego druga czesc. W podgladzie masz tagi BBCode, ktore pozniej sa zamieniane na tagi HTML. Jesli chcesz inaczej, to zajrzyj do tematu, ktory podalem wczesniej, a ktory nie ma nic wspolnego z BBCode, tylko opiera sie na standardowych tagach HTML.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
rafalgt
Mo?e poka?e to na zdj?ciu poni?ej. jak to wygl?da teraz po zmianie plików tak jak to jest w po?cie #12.

Ja bym chcia? ?eby na podgl?dzie by?o wida? pogrubiony tekst a nie <b></b>

www.ligaf1.unl.pl/problem_BBCODE.gif
http://szablony.f.../tagi.html
Edytowane przez rafalgt dnia 15.10.2018 15:38:28

https://www.facebook.com/telewizory
simbamat
rafalgt napisa?/a:
Mo?e poka?e to na zdj?ciu poni?ej. jak to wygl?da teraz po zmianie plików tak jak to jest w po?cie #12.

Ja bym chcia? ?eby na podgl?dzie by?o wida? pogrubiony tekst a nie <b></b>

www.ligaf1.unl.pl/problem_BBCODE.gif

Mam ten sam problem... Chcia?bym, ?eby by?o wida? rezultaty kodu HTML oraz BBcode.
img121.imageshack.us/img121/3194/tet.png

Pieka
W celach bezpieczenstwa specjalnie zostala usunieta mozliwosc wykonania podgladu tagow HTML. I na Twoim miejscu dla wlasnego dobra zostawilbym to tak jak jest. Swoja droga nazwa tematu brzmi, cytuje:
BBCode w newsach dodawanych przez u?ytkowników

Wynika z tego jasno, ze o HTML nie ma mowy.

Jesli mimo w/w nadal chcecie miec podglad HTML, nie ma problemu. Jednak pozniej prosze nie jeczec.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
albatross201
Witam. Nie znam si? na PHP a chcialbym skorzysta? z rozwi?zania "Pieka" aby uzyska? BB code w artyku?ach. Pozmienia?em wszystko w newsach i dzia?a ale móg?by kto? napisa? gdzie co i jak pozmienia? aby uzytkownik móg? równie? korzysta? z tego w artyku?ach?
Edytowane przez Pieka dnia 04.09.2010 21:56:35

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl