Zobacz temat
Strona 1 z 2: 12
|
|
Skrypt lub MOD "Plan Lekcji"
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 19.11.2008 13:39:23
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 88 Pomógł: 12 Data rejestracji: 16.11.2008 13:23 |
Witam. Szukam, szukam i nic. A poszukuj? (nie wiem czy jest) skryptu lub dodatku do Fusion'a 7.0 "Plan Lekcji". Jestem w trakcie tworzenia (pomocy w tworzeniu) chrze?niakowi niwielkiej strony szkolnej (galeria, forum, wiadomo?ci z ?ycia). A chcia?bym, aby by?a szybka mo?liwo?? edycji takiego planu np. zmiany sal, nauczycieli, godzin. Czy kto? ju? szpera? w tym temacie, a mo?e ju? jest takowy skrypt, a ja nie mog? znale??. Dzi?ki za ka?de info. Pozdrawiam. Hmm. Dopisz? jeszcze zdanie. W tym po?cie http://www.php-fu...ad_id=6003 i po dok?adnym wczytaniu si? w niego znalaz?em stron? jednego z u?ytkowników tego forum, który jest w posiadaniu fajnego prostego skryptu do "Planu Lekcji". Skontaktowa?em si? z nim poprzez GG i czekam na odpowied?. A mo?e sam co? nam napisze? Ja jestem za!!! PW od moderatora:
Edytowane przez worekgdy dnia 19.11.2008 14:21:19 |
|
|
|
| W?cibski Go?? |
Dodany dnia 27.10.2025 06:09:18
|
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
|
| IP: localhost | |
| kefirek |
Dodany dnia 19.11.2008 14:31:30
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1191 Pomógł: 418 Ostrzeżeń: 1 v6.00.xxxData rejestracji: 06.04.2008 21:59 |
Na 99,999 % takiej wtyczki nie ma ![]() Zrobienie takiej wtyczki nie stanowi problemu ale pewnie nikomu si? nie b?dzie chcia?o tyle robi?. Trzeba by by?o zrobi? tabele w bazie danych z nauczycielami z przedmiotami z klasami i z planem lekcji. Tabele wygl?da?y by mniej wi?cej takPrzedmioty Id | nazwa | Klasy Id | nazwa | wychowawca | Nauczyciele Id | nazwisko | imie | Plan_leckji Id | przedmiot_id | klasa_id | nauczyciel_id | dzien | godzina_trwania| sala | W tabeli Plan_leckji Dzie? mo?na wpisywa? od 1 do 5 lub s?ownie np. Poniedzia?ek Godzina_trwania czyli np. 8:00-8_45 i tak dla ka?dej lekcji Sala no to wiadome wpisywa?o by si? nr Sali TO TYLE OD MNIE Edytowane przez kefirek dnia 19.11.2008 14:31:59 |
|
|
|
| CyberSoft |
Dodany dnia 19.11.2008 18:51:59
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 54 Pomógł: 2 v7.02.07Data rejestracji: 08.01.2006 20:24 |
Jaki? czas temu tworzy?em ca?y skrypt dla szko?y wraz z dziennikiem ocen, obecno?ci itp. Niestety nie posiadam wtyczki do Fusiona, ale mog? podzieli? si? jak co? takiego zrobi?. 1. Nale?y Pami?ta? ?e nie ka?dy nauczyciel sobie ?yczy by podawa? jego imi? i nazwisko Bezpieczniej jest Imi? i litera nazwiska np. (Janina P.), kolejna rzecz której nie uwzgl?dnia propozycja u?ytkownika wy?ej, to to gdy np klasa podzielona jest na grupy. Np j?zykowe, wf (dziewcz?ta - ch?opcy), informatyka, itp. Zapytam zleceniodawcy czy mog? udost?pni? kod. Jednak nic nie obiecuje. @EDIT : Zleceniodawca nie wyrazi? zgody na upublicznienie ca?o?ci ani cz??ci kodu. Edytowane przez CyberSoft dnia 19.11.2008 21:08:09 |
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 30.12.2008 23:18:25
|
|
Có?, takie prawo w?a?ciciela skryptu. Ale jestem dobrej my?li i licz? na to, ?e kiedy? takowy b?dzie dost?pny. Pozdrawiam :) Wiadomo?? doklejona: Hmm, no niestety z Php i Mysql jeszcze za s?abo. ale znalaz?em co? takiego na tej stronie http://www.kacka....da,66.html Problem Rozpoczynamy kolejny rok szkolny. Na dobrych stronach szkolnych obowi?zkowo powinien ukaza? si? plan lekcji dla poszczególnych klas. Jako i? tworzenie czy te? edycja takiego planu jest rzecz? nu??c? mo?emy nieco przy?pieszy? t? prace u?ywaj?c odpowiedniego skryptu. Rozwi?zanie: U?yjemy nast?puj?cej klasy która tworzy oraz wy?wietla plan lekcji na stronie jednocze?nie daj?c mo?liwo?? jego edycji administratorowi. A teraz przyk?adowe u?ycie klasy dla pliku klasa.php: Czyta?em gdzie? (tylko gdzie to by?o?? :| ), o przystosowanie tego skryptu pod ez107. Czy da si? to jako? zmodyfikowa? pod php-fusion. dzi?ki za jakiekolwiek zainteresowanie. No i ?ycz? zarazem wszystkiego naj na Nowy Rok Tomek Edytowane przez worekgdy dnia 29.12.2008 20:48:24 |
|
|
|
|
Dodany dnia 30.12.2008 23:50:31
|
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 32 Data rejestracji: 11.12.2008 01:01 ZBANOWANY: Dożywotnio |
1. PHP4 2. Oparte na plikach Da si? to pod fusiona wrzuci? ale w?tpi? ?eby to by?o op?acalne.. |
|
|
|
| Jozly |
Dodany dnia 22.01.2009 11:41:39
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 25 Data rejestracji: 23.03.2007 18:51 |
Czy plan musi by? w fusion? Mo?na plan lekcji potraktowa? jako now? podstron?. Wi?kszo?? profesjonalnych programów do uk?adania planu lekcji ma opcj? eksportu do pliku html. Wygl?da to np. tak: http://www.mrat.p...index.html. Na stronie szko?y jest tylko link/buton do podstrony z planem lekcji. Gdy plan lekcji si? zmienia, zmieniamy zawarto?? podstrony.
|
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 22.01.2009 14:21:35
|
|
No i dok?adnie tak zrobi?em. Dla ka?dej klasy utworzy?em dodatkow? stron? , wstawi?em tabelk? i (musz? uzupe?ni?) wpisa?em plan. Utworzy?em do tego panel boczny z list? rozwijan? klas i po wybraniu danej klasy wy?wietla si? dodatkowa strona z planem. Najpro?ciej i najszybciej. Pozdrawiam |
|
|
|
| tomaszziemann |
Dodany dnia 22.01.2009 22:04:04
|
|
Pocz?tkuj?cy ![]() Postów: 165 Pomógł: 2 v7.02.03Data rejestracji: 11.12.2005 14:56 |
Przypuszczam, ?e o ten plan lekcji chodzi?o, który zamie?ci?em w za??czniku. Niestety jest on do wersji 6.XX.XX. Je?li wiedza Ci pozwala, przerób go sobie na siódemk?. W razie czego zapraszam na stron? http://www.sppuzd...rnetdsl.pl - tam znajdziesz plan lekcji zastosowany w praktyce.
tomaszziemann dodał/a następującą plik:
Co mo?esz zrobi? dzi?, zrób jutro.
|
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 23.01.2009 11:04:04
|
|
Witam. Panie Tomaszu, na 99% o taki plan chodzi?o. Sprawdzi?em na Pa?skiej stronie i w?a?nie to jest to co szuka?em. Bo wiadomo dosy? ci??ko poprawia si? plan napisany w HTML dla kilkunastu klas, a my?l?, ?e tu b?dzie to si? dzia?o szybciej i ?atwiej. No, ale niestety szuka?em i nie znalaz?em odpowiedniej literatury odno?nie przerabiania wtyczek do V7.0, a moja wiedza jest jeszcze za s?aba, aby si? za to wzi?? (próbowa?em, ale nic z tego). My?l? jednak, ?e znajdzie si? dobra dusza na forum która pomoze. Wszak mamy tu du?o dobrych ludzi. Jestem dobrej my?li. Nie mniej jednak dzi?kuj? za pomoc. Oby takich ludzi na forum i w ?yciu by?o wi?cej. Serdecznie pozdrawiam - Tomek |
|
|
|
| kefirek |
Dodany dnia 23.01.2009 12:00:06
|
|
Zaawansowany ![]() Postów: 1191 Pomógł: 418 Ostrzeżeń: 1 v6.00.xxxData rejestracji: 06.04.2008 21:59 |
W za??czniku dostosowane pliki pod v7 oraz poprawione drobne b??dy dotycz?ce Register Globals
kefirek dodał/a następującą plik:
Edytowane przez kefirek dnia 23.01.2009 13:18:36 |
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 23.01.2009 12:52:43
|
|
Jeste? wielki. Niespodziewa?em si?, a? tak szybkiej odpowiedzi. Nawet nie mam jak si? zrewan?owa?. Mo?e kiedy? nadejdzie tak chwila .Mam tylko problem (to ju? chyba pytanie do p. Tomasza vel tomaszziemann). Wtyczka zainstalowa?a si? poprawnie, tabele dodane w?a?ciwie, tylko jak tym administrowa?, nie mam ?adnego linku, ?adnego panelu itp. Prosz? o ma?? wskazówk?. Nie uwa?am si? za nog? w poruszaniu si? php-fusion, ale to powoli mnie przerasta. Po prostu nie mam ju? pomys?u jak to ugry??. My?l?, ?e kiedy? wpad?bym na ten pomys?, ale odpowied? naprowadzaj?ca, b?dzie te? wskazówk? dla innych u?ytkowników. Podpowied? dla osób u?ywaj?cych kodowania utf-8 - zmie?cie sobie kodowanie, praktycznie ka?dy pliczek (2 min. pracy) no chyba, ?e lubicie siedzie? w krzakach. Pozdrawiam i jeszcze raz dzi?kuj? p. kefirek i tomaszziemann |
|
|
|
| kefirek |
Dodany dnia 23.01.2009 13:06:10
|
|
Wchodzisz w twojastrona/infusions/plan_zajeckl/dodaj.php i tam dzia?asz ![]() W po?cie wy?ej poprawi?em pliki bo znalaz?em ma?y b??d i go poprawi?em wystarczy tylko pliki zamieni? z za?acznika Edytowane przez kefirek dnia 23.01.2009 13:19:21 |
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 23.01.2009 13:21:34
|
|
THX Jest tylko ma?y problemik. Doda?em sobie 2 klasy - 0 A i 0 B. Wchodz? w plan klasy np. 0 A i pokazuje mi takie b??dy: oraz Po przej?ciu do edycji danej klasy wyswietla A po wprowadzeniu lekcji i zapisaniu zmian Ale ogólnie podopba mi si? takie wprowadzanie danych lekcyjnych. Pozdrawiam. |
|
|
|
| kefirek |
Dodany dnia 23.01.2009 13:41:15
|
|
W z??czniku da?em poprawione pliki gdzie gdy zmienna lookup nie istnieje to przekierowuje na stron? g?ówn?. wi?c zamie? je. Napisa?es chyba w po?cie wy?ej by zamieni? pliki ? Jak wchodzisz w plik w plan to ma by? tak Plan.php?lookup=1 gdzie liczba to id klasy tak samo przy popraw.php?lookup=1 Wchodzisz po prostu w dodaj.php i masz tam na dole << Lista klas/nauczycieli Klikasz to i dajesz edytuje i wpisuje plan dla danej klasy. Po za tym u mnie nie wywala zdanych b??dów Edytowane przez kefirek dnia 23.01.2009 13:43:10 |
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 23.01.2009 17:22:31
|
|
kefirek napisa?/a: W z??czniku da?em poprawione pliki gdzie gdy zmienna lookup nie istnieje to przekierowuje na stron? g?ówn?. wi?c zamie? je. Napisa?es chyba w po?cie wy?ej by zamieni? pliki ? Jak wchodzisz w plik w plan to ma by? tak Plan.php?lookup=1 gdzie liczba to id klasy tak samo przy popraw.php?lookup=1 I tak dok?adnie jest. kefirek napisa?/a: Wchodzisz po prostu w dodaj.php i masz tam na dole << Lista klas/nauczycieli Klikasz to i dajesz edytuje i wpisuje plan dla danej klasy. Te? tak robi?. kefirek napisa?/a: Po za tym u mnie nie wywala zdanych b??dów Hmm, niestety u mnie dalej. Na foto wida?. Zauwa?y?em tak?e, ?e w nag?ówku tabeli planu nie ma pobranej nazwy klasy (powinna by? tak jak na stronie tomaszziemann 'a), a tak?e domy?lnie powinien by? znak "-" ,zamiast danej lekcji; i on tak?e nie uzupe?nia automatycznie planu (cho? na mój rozum powinien). No nic, ale i tak jestem zadowolony, ?e robota si? kr?ci. Mo?e co? si? poradzi, a jak nie to te? dobrze. pozdrawiam
worekgdy dodał/a następującą plik:
Edytowane przez worekgdy dnia 23.01.2009 17:25:11 |
|
|
|
| Jozly |
Dodany dnia 24.01.2009 22:49:10
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 25 Data rejestracji: 23.03.2007 18:51 |
tomaszziemann napisa?/a: Przypuszczam, ?e o ten plan lekcji chodzi?o, który zamie?ci?em w za??czniku. Zainstalowa?em, dzia?a, bardzo przydatne. Dla ma?ej szko?y w sam raz, przy du?ej to sporo r?cznego wpisywania. Mam 3 uwagi, które ew. by usprawni?y wdro?enie i dzia?anie: - do paczki doda? krótk? instrukcj?, jak si? z tym obchodzi?; - doda? mo?liwo?? edycji godzin, bo w ró?nych szko?ach lekcje rozpoczynaja sie o ró?nych porach (nie zawsze o 8:00) - na stronie z planem klasy/nauczyciela doda? nawigacj? "poprzednia - nast?pna" (?eby nie lata? z myszk? do menu). |
|
|
|
| worekgdy |
Dodany dnia 25.01.2009 08:26:42
|
|
Jozly napisa?/a: Zainstalowa?em, dzia?a, bardzo przydatne. Zapewne masz v6.xx php-fusiona? U mnie na v7 niestety dalej b??d. Powy??czeniu raportowania b?edu, owszem komunikatów nie mam, ale tak czy siak nie dodaje mi wpisów do bazy MySQL. Jozly napisa?/a: Mam 3 uwagi, które ew. by usprawni?y wdro?enie i dzia?anie: - do paczki doda? krótk? instrukcj?, jak si? z tym obchodzi?; - doda? mo?liwo?? edycji godzin, bo w ró?nych szko?ach lekcje rozpoczynaja sie o ró?nych porach (nie zawsze o 8:00) - na stronie z planem klasy/nauczyciela doda? nawigacj? "poprzednia - nast?pna" (?eby nie lata? z myszk? do menu). Instrukcja, tylko jaka? krótka bo za du?o opcji tam nie ma. Najlepiej jakby automatycznie tworzy? si? link w menu admina do planu (ja musia?em doda? sobie sam w edhanced_user_panel, a jeszcze lepiej jakby kto? przerobi? ten plan tak, aby by? widoczny we wtyczkach. Edycja godzin owszem jestem za. Na obecn? chwil? mo?na je wyedytowa? w pliku popraw.php i plan.php. Bardzo du?? pomoc? by?oby mo?liwo?? dzielenia lekcji, bo w wielu szko?ach dzieli si? np. wf, informatyk?, religie i etyk? itp. Mo?e kto? si? skusi podj?? wyzwanie. Pozdrawiam Tomek Wiadomo?? doklejona: Co? si? dzieje kefirek ze zmienn? $lookup Notorycznie wyskakuje mi linia 7 z pliku plan.php no i nie chce odczytywa? danych z bazy (domy?lnie jest wprowadzona warto?? "-", a nie pobiera jej i zwraca puste pole. Jakby? co? zaradzi? to by?oby ?wietnie. Pozdrawiam. Edytowane przez worekgdy dnia 25.01.2009 18:58:07 |
|
|
|
| bialy13 |
Dodany dnia 09.02.2010 14:30:58
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 20 Data rejestracji: 04.01.2010 22:07 |
I komu? 'poszed?' ten plan zaj??? Mi na 'siódemce' ca?y czas pokazuje przy dodawaniu klasy/nauczyciela: ![]() |
|
|
|
| DJPromo |
Dodany dnia 13.03.2010 13:30:25
|
|
Bywalec ![]() Postów: 630 Pomógł: 41 v7.02.07Data rejestracji: 13.06.2006 18:51 |
Witam przy??cze si? do tematu postanowi?em u?y? tej wtyczki na jednej stronie i nie dzia?a do ko?ca - problem z usuni?ciem danej klasy - problem z zapisem edycji wybranej klasy po naci?ni?ciu wywala na g?ówn? stron? Z tego co te? popatrzy?em problem le?y gdzie? z $lookup Edytowane przez DJPromo dnia 13.03.2010 13:32:32 Pomog?em Kliknij Pomóg?
?ycie to chwila zbyt krótka aby móc .... ?ycie to chwila / trzeba patrze? i podziwia? ![]() ![]() |
|
|
|
| pekemon |
Dodany dnia 13.03.2010 21:19:00
|
|
Przedszkolak ![]() Postów: 34 Pomógł: 6 Data rejestracji: 18.09.2009 20:36 |
Witam przy??cze si? do tematu postanowi?em u?y? tej wtyczki na jednej stronie i nie dzia?a do ko?ca - problem z usuni?ciem danej klasy - problem z zapisem edycji wybranej klasy po naci?ni?ciu wywala na g?ówn? stron? Z tego co te? popatrzy?em problem le?y gdzie? z $lookup Witam. W wolnej chwili (tak na szybko) poprawi?em podane przez was b??dy (bo na local'u te? mi nie dzia?a?o). ![]() Daj? poprawion? wersj? w pliku plan_zajeckl_1_01_mod_pekemon.zip. Poprawi?em/sprawdzi?em na local'u i u mnie dzia?a. Zmiany s? opisane w CHANGELOG'u. P.S. Jak ja nie lubi?, gdy kod wtyczki/panelu jest bez wci?? ... ... ?eby to przerabia? trzeba mie? anielsk? cierpliwo?? ![]()
pekemon dodał/a następującą plik:
Edytowane przez pekemon dnia 13.03.2010 22:31:34 Wtyczki, panele, mod'y ... Pomoc - Przerabianie - Tworzenie : -> pekemon.cba.pl <- Je?li Pomog?em kliknij "POMÓG?", b?d? wdzi?czny ![]() |
|
|
|
Strona 1 z 2: 12
| Przejdź do forum: |

... ?eby to przerabia? trzeba mie? anielsk? cierpliwo??
"POMÓG?", b?d? wdzi?czny