ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 12

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
BBCode w newsach i artyku?ach
diilzmc
Witam mam pytanie jak doda? te przyciski BBCode np: [justify][/justify],[quote ][/quote] itp bo tylko s? te standardowe na stronie dodawania newsów.

Pozdrawiam.
Edytowane przez Pieka dnia 24.01.2009 18:40:40

W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 05:54:55
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Pieka
Te standardowe to nie bbcode, tylko html, wiec to nie jest kwestia samej podmiany. Najprosciej bedzie jak wlaczysz sobie TinyMCE. W tym edytorze masz to, co wyzej oraz o wiele wiecej, wiec mysle, ze warto.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
diilzmc
Sorry a mo?esz powiedzie? gdzie go w??czy? TinyMCE o ile go mam w ogóle a jak co? to sk?d wezm??
Edytowane przez Pieka dnia 25.10.2008 14:00:18

BenLomax
Panel administracyjny >> Zarz?dzanie stron? >> G?ówne ustawienia >> (Zak?adka) Ró?ne >> Korzysta? z edytora TinyMCE? [Dotyczy artyku?ów i newsów.] >> (wybierz) TAK
Edytowane przez BenLomax dnia 25.10.2008 13:06:29

diilzmc
Dzi?ki ch?opaki wielkie sorrki ?e tak was m?cz? ale dopiero zaczynam przygod? z PHP-Fusion.

Pozdrawiam

krzychus
A je?li w TinyMCE nie ma kolorowania kodu to jak mo?na jednak w??czy? ye bbcode w newsach i artyku?ach?
Niby w??cza si? je w PA ->Tagi BBcode ale i tak nie chodz? ?
Edytowane przez Pieka dnia 02.11.2008 02:01:49

Pieka
Jesli chcesz aby bbcode bylo wyswietlane w newsach wystarczy edytowac plik theme.php i w render_news:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy PHP

zamienic na:

Jesli chcesz miec rowniez mozliwosc wstawiania bbcode, edytuj plik administration/news.php, znajdz (linia ~27):

i wstaw ponizej:

Nastepnie znajdz (linia ~207):

i wstaw ponizej:

oraz (linia ~216):

i wstaw ponizej:

Edytowane przez Pieka dnia 02.11.2008 02:32:28
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
krzychus
Ok dzi?ki a w artyku?ach mo?na takie co? zrobi? ?

Pieka
Zasada ta sama, tylko pliki inne (poza theme.php).
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
krzychus
Wszystko ?adnie pi?knie tylko dzi? zapragn??em doda? drugi kod php i nie trybi Sad pomimo tego ze pierwszy chodzi pi?knie. Czy co? jeszcze trzeba zmieni? w kodzie by chodzi?o wszystko tak jak trzeba ?
Edytowane przez krzychus dnia 16.11.2008 01:09:22

virusxd
Pojawi? si? niespodziewany problem, prasowanie kodu bb ?le wp?ywa na wygl?d strony!
Objawia si? charakterystycznym rozci?gni?ciem mi?dzy nag?ówkiem newsu a tre?ci? newsu o jakie? 10px w przypadku theme opartym na divach lub rozci?gni?ciem przed nag?ówkiem newsa w przypadku theme opartym na table.

PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 29.12 - 01:41

Edytowane przez Pieka dnia 29.12.2008 01:41:18
Oficjalna strona grupy programistycznej Deeveris www.deeveris.com
Pomagamy w najdziwniejszych problemach komputerowych.
Oce? j? Pfft

www.deeveris.com
Pieka
virusxd napisa?/a:
Pojawi? si? niespodziewany problem, prasowanie kodu bb ?le wp?ywa na wygl?d strony!
Objawia si? charakterystycznym rozci?gni?ciem mi?dzy nag?ówkiem newsu a tre?ci? newsu o jakie? 10px w przypadku theme opartym na divach...

Prosze bardzo, ponizej porownanie newsa bez i z BBCode, na przykladzie skorki Phos:
images43.fotosik.pl/43/999af35a392717d8m.png images43.fotosik.pl/43/f688a51888b6e855m.png
Mimo szczerych checi nie widze zadnych roznic. Chyba, ze to ta pora..
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
virusxd
Nie wiem co u mnie w takim razie jest nie tak ale sam zobacz.
Bez bbcode www.main.pirasoft...
Z bbcode www.beta.pirasoft...

PS: Kodowanie UTF-8
Oce? j? Pfft

www.deeveris.com
Pieka
Cos namieszales w stylach. Zobacz, strona, z ktorej pochodza screeny: http://v7.fusion.... (UTF-8)
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
virusxd
A teraz poprawie tak jak jest napisane w tym temacie bo wcze?niej wstawi?em do news.php:
Zamienilame wszystkie $data['news_news'] na parseub?le$data['news_news']) oraz $data['news_extended'] na parseub?le$data['news_extended'])

Ale efekt pozosta? tylko si? nieco przesun??.
PS: Wyst?puje to we wszystkich stylach a w stylach poza t? modyfikacj? nic nie rusza?em.

Wiadomo?? doklejona:
Kiedy? mia?em takie co? jak includowa?em inn? stron? która mia?a kodowanie UTF-8 a nie ANSI as UTF-8 czyli UTF-8 bez BOM.
Edytowane przez virusxd dnia 29.12.2008 14:40:44
Oce? j? Pfft

www.deeveris.com
Pieka
Dodanie parsowania BBCode nie wplywa na wyglad newsow, nie ma jak to robic, wiec szukaj w innych miejscach.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
virusxd
Chyba znalaz?em problem ale nie mam poj?cia jak si? go pozby? :/
To jest taki znak jak przy b??dnym kodowaniu. Mo?e poka?e screen kodu.
pytak.no-ip.org/~tbot/html/kod.jpg

Nie potrafi? wyja?ni? co to dziwny odst?p, który jest po zaznaczonej linijce ale z ca?? pewno?ci? to on robi t? now? lini?. Nie da si? go zaznaczy? aby sprawdzi? co to jest.

Kiedy? mia?em takie co? jak includowa?em inn? stron? która mia?a kodowanie UTF-8 a nie ANSI as UTF-8 czyli UTF-8 bez BOM.

Rozwi?zane: Tak jak przeczuwa?em locale od bbcode regulamin mia?o z?e kodowanie.
Edytowane przez virusxd dnia 29.12.2008 15:05:40
Oce? j? Pfft

www.deeveris.com
Zbychm
Zrobi?em wszystko wed?ug instrukcji jednak dalej nie mog? u?ywa? bbcode w newsach ani w artyku?ach. Jaki mo?e by? tego powód? U?ywam wersji 7.0.5 Jest to dla mnie bardzo wa?ne Frown

Pieka
Zbychm napisa?/a:
Zrobi?em wszystko wed?ug instrukcji jednak dalej nie mog? u?ywa? bbcode w newsach ani w artyku?ach. Jaki mo?e by? tego powód? U?ywam wersji 7.0.5 Jest to dla mnie bardzo wa?ne Frown

W takim razie nie zrobiles dokladnie wedlug instrukcji lub zrobiles, ale nie w skorce, ktorej uzywasz Wink
A tak swoja droga, nie ma wersji 7.0.5, tylko jak juz, to 7.00.05. Badzmy precyzyjni.
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Zbychm
Z newsami ju? sobie poradzi?em ale gorzej jest z artyku?ami. W pliku administration/articles.php nie ma takiego kodu:

I jak mam edytowa? theme.php?

Moja wiedza na temat php jest zerowa i sam sobie nie poradz?:| Przerzuci?em si? z innego cms'a na php fusion i musz? zrobi? ca?? stron? od nowa ale nic nie zrobi? bez bbcode'ów a musz? jak najszybciej to zrobi?.
Pieka pomocy :|
Edytowane przez Zbychm dnia 24.01.2009 18:04:40

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl