ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 16

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Modyfikacje skryptów
 Drukuj temat
Zabezpieczenie Rejestracji przed SpamBotami - Pytanie Bezpiecze?stwa
bartek124
Poniewa? kr??? pog?oski, ?e SpamBoty z?ama?y system Capchta zastosowany w PHP-Fusion, nieoficjalnie zosta? wydany dodatkowy system zabezpiecze? w postaci "Pytania Bazpiecze?stwa". TUTAJ link do tematu na innym Supporcie, a o modzie dowiedzia?em si? dzi?ki @FreEp. W paczce za??czam juz zmodyfikowany plik register.php, a poni?ej dok?adn? instrukcj? instalacji dla odwa?nych :p.

1. Oko?o linii 16, pod
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

wklejamy

2. Oko?o linii 45, pod

wklejamy

3. Oko?o linii 195, pod

wklejamy

To wszystko. Pozosta?o jeszcze skopiowa? folder locale z za??cznika na nasz serwer, i cieszy? si? wolno?ci? od SpamBotów :D .

Miejmy nadziej?, ?e to zabezpieczenie ochroni nas od tego syfu, w przeciwnym razie nasza Rejestracja b?dzie si? sk?ada?a g?ównie z odpowiedzi na pytania :p (ale spokojnie, w ko?cu to tylko boty).

PS. W?asne pytania mo?emy edytowa? (nie dodawa?!) w pliku

locale/Polish/register_security.php

pami?taj?c, ?e numer pytania odpowiada numerowi odpowiedzi!

Zalecane jest ustawienie w?asnych, niepowtarzalnych pyta?, dla wi?kszego bezpiecze?stwa.

Aby si? dodatkowo zabezpieczy? przed botami zalecam w??czy? Potwierdzenie przez E-Mail, oraz wy?wietlanie kodu Capchta za pomoc? tekstu (one potrafi? odczyta? kod z obrazka, ale s? na tyle g?upie ?e nie potrafi? go skopiowa? :) )

PS. Specjalnie aby nie by?o ?adnych b??dów instalowa?em to na dwóch fusionach (czystych), oraz zarejestrowa?em ponad 15 userów. Sprawdza?em tak?e, czy skrypt po wpisaniu z?ej odpowiedzi zarejestruje usera - nie zarejestruje.
Wszystko dzia?a jak nale?y.
bartek124 dodał/a następującą plik:
register_pytania.zip [4.59kB / 712 Pobrane]

Edytowane przez bartek124 dnia 30.12.2007 18:12:33
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 17:26:45
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
MeTeo
Równie? testowa?em, z dobrym has?em, z?ym. Zmieni?em sobie od razu te? pytania i odpowiedzi bo boty mog? si? nauczy? standardu Wink

Dzia?a z auto_reg'iem.

Dzi?ki i pozdrawiam

ICEK
Jak podmieni?em plik register to teraz nie mam kodu obrazka Sad Tzn nie wy?wietla mi si? kod z obrazkiem. Jak zrobi?, ?eby by?o to i to?

www.modlinski.net
bartek124
Jak? masz wersj? PHP-Fusion? Je?li masz starsza ni? 6.01.12 to sam zmodyfikuj pliki.

www.bartek124.net
ICEK
6.01.13 aktualizuje na bie??co...
Edytowane przez ICEK dnia 11.01.2008 17:32:19

www.modlinski.net
bartek124
Napisa?em Ci ju?, ?eby? sam zmodyfikowa? pliki skoro nie dzia?a ten z za??cznika.

Je?li dalej nie b?dzie dzia?a?o to podejm? odpowiednie dzia?ania.
Wi?c sprawd?, i je?li nie b?dzie dzia?a?o to napisz mi czy masz w??czon? opcje weryfikacji przez e-mail, oraz jaki sposób wy?wietlania kodu. Sprawdza?em to par? razy, z ró?nymi ustawieniami i dzia?a, wi?c wnioskuj?, ?e problem le?y po twojej stronie.

www.bartek124.net
ICEK
Ja r?cznie nie modyfikowa?em tylko podmieni?em..sprawdz? i sie odezw?...

Edit:

Wystarczy?o r?cznie to zrobi? Smile Czasami lenistwo nie pop?aca hehe Smile
Edytowane przez ICEK dnia 11.01.2008 18:17:43

www.modlinski.net
Gru
Plaga jedna, przekopa?em swoj? DB i zauwa?y?em pewne zale?no?ci.
Banowanie zakresów IP, i domen chi?skich .cn powinno pomóc
Oto wycinek z mojej BD.
Gru dodał/a następującą grafikę:
spam_boty.png

www.killzone.com.pl
MeTeo
Mo?na by te? zabroni? wpisywania 5 cyfr pod rz?d w nicku na ko?cu... Nie spotka?em si?, by bot inaczej si? nazywa?, a u?ytkowników ostrzec by nie wstawiali... Rocznik czy dzie? z miesi?cem si? zmie?ci wi?c problemu by to raczej du?ego nie stanowi?o...

Stosuj?c te zabezpieczenia co ja czyli: captcha tekstowe, pytanie bezpiecze?stwa (zmienione), zabronienie pisania dla go?ci, aktywacja przez mail a nawet captcha przy pisaniu komentarzy powinny uchroni? nas od botów Wink A? tyle to one inteligentne nie s? Smile

Pozdrawiam

Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Najwa?niejsza jest profilaktyka i nie dopuszczenie do rejestracji, ale jest tak?e mod metody inwazyjnej poszukuj?cy tych bootów, co przesz?y i kasuj?cy te konta jak wspomnia?em metoda inwazyjna chirurgiczna-mo?e nie?? za sob? tak?e efekty niepo??dane w postaci siekni?cia paru kont niewinnych u?ytkowników zarejestrowanych bzdurnymi danymi nik email.
Pokazuj?, ?e jest w temacie wskazanym doda?em nasze lokale, je?li kto? pokusi si? o wypróbowanie ZALECAM NAJPIERW BEZWZGL?DNIE ZROBIENIE KOPII TABELI USERS
Adres: http://beta.phpfu...#post_9569
Prosz? zapozna? si? z opiniami w temacie i przemy?le? podj?te kroki.

wlodekp.europa.pl
m_i_n
Mam pytanko male, troche odbiegne od tematu ale to sie wiaze, zalozmy ze wykrylem sobie bota (albo usera ktorego chce usunac), usuwam konto, i teraz, czy wraz z nim usuwaja sie rowniez jego posty na forum/shout itd??? wiem ze na stronce ich nie widac po takim zabiegu ale czy z bazy tez sie kasuja? bo jesli uzyto INNER JOIN to widac nie bedzie mimo ze w bazie pozostaja Smile.
Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu

http://www.bbproject.net
Grzes
Je?li usuniesz go korzystaj?c z zarz?dzania u?ytkownikami w PA to zostan? usuniete tak?e jego posty, komentarze, oceny, za??czniki i wszystkie inne wpisy w bazie z nim zwi?zane.
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

m_i_n
A jeszce jedno, jesli usuniety user zalozyl kiedys tam topic na forum, a w nim sa posty takze innych userow to co wtedy? topic i te inne posty tez leca?
Awaria strony? - dowiedz si? o niej, nim ktokolwiek zauwa?y: uMonitor.eu

http://www.bbproject.net
Grzes
Zaskoczy?e? mnie....

Z tego co tu wisze to usuwane s? posty (tabela posts) i tematy (threads) u?ytkownika ale nie widze by by?y usuwane posty innych u?ytkowników z tych usuni?tych tematów......

Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

Pieka
m_i_n napisa?/a:
A jeszce jedno, jesli usuniety user zalozyl kiedys tam topic na forum, a w nim sa posty takze innych userow to co wtedy? topic i te inne posty tez leca?

Zaczynasz przesadzac!
Nie uwazasz, ze robisz OFF'a? Moze sprawdzisz? Przeciez to chwila.
Nie jest usuwany temat, o ile znajduje sie w nim przynajmniej jeden inny post.

Poza tym, tu zwracam sie do innych, jaki ma sens w temacie, traktujacym o konkretnym rozwiazaniu, w dodatku w 100% skutecznym, podawanie innych rozwiazan?
Tylko zaciemniacie ten watek i macicie innym w glowach.
Jeszcze raz powtarzam, modyfikacja tu opisana jest w 100% skuteczna i zawsze taka bedzie, poniewaz kazdy indywidualnie ustala pytania, a boty nie potrafia myslec.
Edytowane przez Pieka dnia 20.01.2008 20:13:52
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
k@mil007
?eby zabezpieczy? si? przed spambotami, rozdzieli?em pole email na dwa oddzielne. I jako? boty mi sie nie rejestruj? (widocznie jeszcze takich 'inteligentnych' nie ma Smile )
Edytowane przez Milka dnia 18.05.2008 22:16:48

tuziol
Ja mam problem tylko z dodawaniem komentarzy na stronie (przez niezarejestrowanych uzytkownikow) oraz ksiega gosci. Te ?ajzy przechodza przez captcha jak przez maslo. Nie mam wlaczonej rejestracji uzytkownikow na stronie i nie chce jej wlaczac. Jest jakis sposob na te ustrojstwo?

bartek124
Tak, w innych tematach.

www.bartek124.net
tuziol
Niestety nie znalazlem nic wartosciowego. Tylko niedzialajacy botslap(niedzialajacy w sensie nieprzydatny).

Pieka
tuziol napisa?/a:
Niestety nie znalazlem nic wartosciowego. Tylko niedzialajacy botslap(niedzialajacy w sensie nieprzydatny).

Moze wkoncu zaczniesz szukac we wlasciwych tematach? Ten jak zapewne zauwazyles, dotyczy rejestracji, pozwolisz, ze przeliteruje, bo czytajac shouta mam wrazenie, ze tego wymagasz: R jak Renata - E jak Ewa - J jak Jadwiga - E jak Ewa - S jak Stanis?aw - T jak Tomasz - R jak Robert - A jak Adam - C jak Cecylia - J jak Jadwiga - I jak Iwona, czyli R E J E S T R A C J I.
Ty potrzebujesz zabezpieczenia K O M E N T A R Z Y. Mysle, ze juz wiesz gdzie popelniasz blad podczas szukania Wink
Edytowane przez Pieka dnia 22.07.2008 12:57:33
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl