ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 6

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » Podstawowe zagadnienia zwi?zane z PHP-Fusion » Przedszkole
 Drukuj temat
Ró?ne wy?wietlanie Kategorii Newsów w zale?no?ci od po?o?enia
oloweczek
Witam

Przenios?em stron? z HTML na PHP Fusion i mam ma?y problem. Na starej stronie swego czasu doda?em PHP Fusion przede wszystkim do Newsów i Galerii. Newsy wy?wietla?y sie jeden pod drugim tak jak to jest normalnie. Drug? baz? i newsy mam w zak?adce dla rodziców ?eby by?o prosto dodawa? jakie? wiadomo?ci. Po przeprowadzce na Fusiona nie mam mo?liwo?ci ?eby newsy w stworzonej kategorii np strona g?ówna by?y wy?wietlane na stronie g?ównej a newsy z kategorii dla rodziców by?y wy?wietlane w zak?adce dla rodziców. Zrobi?em to w nast?puj?cy sposób ze doda?em w menu strony link news_cats.php?cat_id=17 ale wtedy jest wy?wietlana kategoria newsów a ja chcia?bym ?eby by?y te newsy rozwini?te i tylko z tej kategorii, a na stronie g?ównej newsy tylko z kategorii strona g?ówna równie? rozwini?te. Za wszelkie podpowiedzi jak to mo?na zrobi? bardzo dzi?kuje

Strony o których mówi?
www.sp6plock.pl Stara strona
www.test.sp6plock.pl Nowa strona
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:24:05

W?cibski Go??
Dodany dnia 09.09.2025 11:37:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
MeTeo
Chodzi Ci o wy?wietlanie newsów tylko z 1 kategorii? By?o na forum ale nie pami?tam czy by?o rozwi?zanie. By?o kilka modyfikacji news_cats.php ale ja mam inn? ;)

Powielasz plik news.php zmieniaj?c nazw? jego na np: rodzice.php

Edytujesz go i zmieniasz:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

na

Oczywi?cie gdzie masz to "xx" dajesz numer kategorii (jak da?e? w przyk?adzie - 17).

Teraz wchodz?c na http://strona.pl/... b?d? tylko newsy z tej kategorii.

Proste i szybkie ;)

Pozdrawiam.
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:24:36

oloweczek
Dzi?ki wielkie zrobione. Szuka?em ca?y weekend jak to zrobi? i niestety nie znalaz?em. Inne rzeczy które by?y mi potrzebne jako? odszuka?em a tego nigdzie nie mog?em.

Dzi?ki MeTeo
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:24:52

Milka
A regulamin poszed? na urlop, czy zachorowa?? Wydawa?o mi si?, ?e jest w nim jasno i wyra?nie napisane, ?e nazwa tematu nie mo?e zawiera? s?owa "problem"? Mo?e ze mn? jest ju? co? nie tak? Shock
Teraz zwracam uwag?, nast?pnym razem mo?e sko?czy? si? gorzej...
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:10
Ta jedyna i prawdziwa Milka - reszta to podróbki!

oloweczek
Temat poprawiony Smile Wybacz jak widzisz po postach zbyt cz?sto tu nie przebywam
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:24

Pieka
oloweczek napisa?/a:
Temat poprawiony Smile Wybacz jak widzisz po postach zbyt cz?sto tu nie przebywam

Wszystko rozumiemy, ale to nie tlumaczy braku znajonosci regulaminu.
Poza tym dlaczego piszesz o zlym wyswietlaniu, skoro wszystko jest ok.
Nie uwazasz, ze stosowniejsze byloby pisanie o potrzebie przerobienia? Pomysl.
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:38
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
myrcin
Witam wszystkich!

Co do wy?wietlania newsów z jednej kategorii, to rozwi?zanie podane przez MeTeo zainspirowa?o mnie do zrobienia tego nieco inaczej, a ?e PHP u mnie to tylko co? a'la hobby i wiedza nabyta przez analizowanie tego co ju? zosta?o zrobione (napisane), moja propozycja pochodzi z innego CMS'a, mianowicie Webspell'a i chcia?bym aby?cie to ocenili, ewentualnie poprawili.

Ale do rzeczy, je?li kto? ma du?? ilo?? kategorii np. 20, to korzystaj?c z b?d? co b?d? dobrej metody MeTeo musia?by, chc?c zrobi? np. tzw. filtr newsów, utworzy? dok?adnie tak? sam? ilo?? kopii plików news.php z odpowiednim wywo?aniem z bazy dla ka?dej z nich, a gdyby zrobi? to w ten sposób:

Otwieramy nasz plik news.php i odnajdujemy lini? 27:

Pod ni? wklejamy:

Teraz lini?:

Zamieniamy na*:

*lub dopisujemy na jej ko?cu zmienn? pogrubion? powy?ej.

Zapisujemy. Od tej pory u?ywaj?c adresu:
/news.php?show=nazwanaszejkategorii
zostan? wy?wietlone newsy tylko z tej?e kategorii.

Po kilkunastu próbach i zmianach zdaje si?, ?e u mnie na localu dzia?a to dobrze. Prosz? o ewentualne komentarze.
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:25:52

http://www.magnetic-esports.net/
MeTeo
myrcin - Równie dobrze mo?esz zmieni? wy?wietlanie w news_cats.php. Zmieniasz tylko uk?ad wykorzystuj?c render_news i pobieraj?c tre?? i masz segregacj? Wink Jednak to rozwi?zanie jest szybkie, proste i jak najbardziej spe?nia ;]

Twojego sposobu nie sprawdza?em ale zdaje sie by? dobry Smile

Tylko z tego co widz? to dopisujemy ID kategorii a nie jej nazw? Wink W ko?cu odnosisz si? do "news_cat_id" Wink

No i czemu Limit 1? Grin
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:26:07

myrcin
Faktycznie, o wy?wietlaniu w news_cats.php nie pomy?la?em, no ale jest to jakie? kolejne rozwi?zanie i chyba szybsze.

Tylko z tego co widz? to dopisujemy ID kategorii a nie jej nazw? ;) W ko?cu odnosisz si? do "news_cat_id" ;)

Nie ID, nazw?. Do ID si? odnosz?, owszem, ale tylko przy warunku wy?wietlania. Przyjrzyj si? dobrze w jaki sposób to dzia?a :). To powinno rozwia? w?tpliwo?ci:

W wolnym t?umaczeniu wybiera ID tej kategorii, której nazwa wpisana po show= pasuje do nazwy której? kategorii. A sam limit chyba nie jest potrzebny tak naprawd?...
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:26:20

MeTeo
W ka?dym b?d? razie pomys? z nazw? w linku jest niezbyt trafny Wink Pomy?l o kategorii z Polskimi znakami... Mog? - cho? nie musz? - wyst?pi? problemy. Ponadto jak sprawa wygl?da z podatno?ci? na xss? Podobnie jak ty zajmuj? si? PHP w ramach hobby ale z tego co wiem to bez zabezpieczenia takich ko?cówek mog? by? problemy - cho? mog? si? myli? Smile Aczkolwiek chyba wykorzystam twój pomys?, ew. go troch? przerobi? Wink

P.S Czy ja wiem czy prostszy? Je?li ma si? gotowca co zmieni? to fakt - ?atwiej ale samemu pisz?c na pewno ?atwiej jest zmodyfikowa? news_cats.php... Kiedy? mia?em takow? modyfikacj?... Znajomy mi pisa? Wink
Edytowane przez Pieka dnia 04.02.2008 19:26:34

myrcin
A mo?e posiadasz j? gdzie? nadal? Chodzi mi o t? modyfikacj? news_cats, je?li tak to czy by?by? w stanie si? ni? podzieli? Smile? Nawet zwyczajnie mnie interesuje jak to wygl?da "w ?rodku". Modyfikacja dotyczy tylko news_cats.php, bez news.php? Jak to dzia?a?

Co do polskich znaków to sam si? zastanawia?em ale tego nie sprawdza?em... W ka?dym razie akceptuje np. spacje i apostrofy Smile. Zawsze mo?na te? zmieni? name na id i wpisywa? po id. Co do bezpiecze?stwa - nie mam bladego poj?cia i w?a?nie dlatego to tu wstawiam, aby kto? znaj?cy si? na tym tak?e rzuci? na to okiem w wolnej chwili. Tak jak mówi?em, rozwi?zanie to pochodzi z Webspella, a jemu dziur nie brakuje, wi?c i w podanym rozwi?zaniu mo?e le?e? jaki? problem.
Edytowane przez myrcin dnia 05.02.2008 13:03:39

Bogdan Lacki
Od kilku godzin godzin próbuj? znale?? rozwi?zanie wy?wietlania wg kategorii a nie mog?.
Pierwszy przyk?ad z tego tematu nie dzia?a mi.
A drugi dzia?a ale tylko dla newsów z pierwszej strony - na nast?pnych stronach dzia?a ?le ( wy?wietla wszystkie kategorie)
Jestem pocz?tkuj?cy i dlatego prosz? o pomoc i o wyrizumia?o??
Pozdrawiam
Bogdan

bartek124
No my?l?, ?e sposób @myrcina jest dobry. mo?na by to zrobi? oczywi?cie z news_cats.php, ale wyjdzie praktycznie na to samo Wink.

Robot? z wszystkimi newsami na drugiej i dalej stronie robi funkcja makepagenav. Teraz Ci nie pomog?, id? do szko?y, ale jak wróc? zobacz? co da si? zrobi? Smile
userbar_bartek124_net.png mw.gif Nie pomagam na komunikatorach oraz PW!

www.bartek124.net
MeTeo
Bogdan Lacki - musi dzia?a? ;) Zapewne co? ?le zrobi?e?. Z tego co pami?tam robione na najnowszym fusionie, nawet je?li nie to to si? nie zmieni w kodzie ;) Jest to zwyk?e polecenie pobrania danych o danej kategorii wi?c nie mo?e nie dzia?a? ;)

Co do newsów, to na pocz?tek zwi?kszy?

na np. 0,99

Pozdrawiam

Bogdan Lacki
Cze??
Kiedy? programowa?em w pascalu ale dawno nie mia?em z programowaniem do
czynienia. Drugi skrypt z tego tematu dzia?a a pierwszy nie.
Co oznacza wstawi?

WHERE news_cat=xx

za xx podstawia?em 02 '02' "02" 2 archiwalne 'archiwalne' "archiwalne"
a po wgraniu na serwer wyskakiwa? komunikat, ?e jest b??d sk?adni czy co? takiego.

Poza tym drugi skrypt nie obs?uguje dzielenia du?ej ilo?ci newsów na strony.

Wstawi?em do news.php $items_per_page = 50; czyli wszystkie newsy z danej
kategorii wy?wietlaj? mi si? bez podzia?u na strony ( 50 newsów na stronie).
I to dzia?a OK.

Je?eli wstawi? mniejsz? warto?? ( np. 10) to:
1. skrypt dzieli mi na strony po 10 newsów ale WSZYSTKICH czyli na pierwszej
stronie 10 newsów - a pojawia si? tylko np. 7 bo 3 s? z innej kategorii i si? nie
wy?wietl?
2. Po przej?ciu na drug? stron? wywo?anie pliku news.php zmienia si? z
news.php?show=archiwalne na news.php?rowstart=20 i nie wy?wietla tylko
archiwalnych a po prostu wszystkie.

Jest na to jaka? rada? A mo?e jaki? gotowiec. Dodam, ?e u?ywam PHP-Fusion 6 .
Pozdrawiam
Bogdan

bartek124
W za??czniku gotowiec. Przes?any na Bet? przez adamp4.
bartek124 dodał/a następującą plik:
news_cats.zip [2.17kB / 480 Pobrane]

www.bartek124.net
Bogdan Lacki
Dzi?ki za gotowca ale nie umiem go u?y? Sad
Chyba, ?e ten plik nie robi tego co chc? ( czytaj wy?ej)
Tak jak mówi?em jestem amatorem wi?c prosz? o wyrozumia?o?? i radySmile
Bogdan

bartek124
Podmieniasz plik, wchodzisz w twojastrona.pl/news_cats.php, klikasz na ikonk? kategorii i Ci si? wy?wietlaj? newsy z tej kategorii.

www.bartek124.net
Bogdan Lacki
Dzi?ki!
OK - czyli dzia?a ten plik nie tak jak mi potrzeba.
Mo?e b?dzie pro?ciej jak podam moj? stron?:
www.mok.swidnik.pl
Po lewej stronie jest zak?adka : newsy archiwalne.
Jak wida? w newsach archiwalnych wywo?anie jest takie: http://www.mok.sw...archiwalne
Czyli wy?wietla wszystkie z kategorii archiwalne.
Jest to zrobione jak par? postów wy?ej poda? myrcin.
Ale jest problem z dzieleniem na strony.
Teraz w pliku news_arch.php wpisa?em $items_per_page = 50;
Czyli na jednej stronie wy?wietla 50 newsów ( na razie nie mam ich tyle i zawarto??
nie jest dzielona na strony)
Je?eli zmniejsz? to do np. 10 to skrypt dzieli zawarto?? na strony ale dzieli ?le.
1. Odlicza do 10 newsy z wszystkich kategorii - czyli np. na stronie wy?wietla nie
10 newsów tylko z pierwszych 10 z bazy danych wy?wietla te które maj?
zadan? kategori?
2. Po przej?ciu na stron? nast?pn? skrypt jest wywo?ywany nie tak:
http://www.mok.sw...archiwalne
a tak
http://www.mok.sw...owstart=10
czyli ?le.
Da si? to jako? obej???
Bogdan

dante77
Przepraszam, ?e odkopuje temat, ale chyba znalaz?em rozwi?zanie problemu.

Wystarczy w pliku news.php lub innym, który bazuje na news.php, doda? to co na czerwono (s? dwa miejsca gdzie s? czerwone wpisy):

Gdzie xx to numer kategorii. Teraz newsy z danej strony s? poprawnie liczone przy podziale na podstrony.
Edytowane przez szymon dnia 30.05.2008 17:15:50

http://stronyrobie.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl