ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 14

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Last & Next Match Panel
Chemikpil
Witajcie przyjaciele :)
Przedstawiam prost? oraz funkcjonaln? wtyczk? dla posiadaczy PHP-Fusion w wersji v 7, Last And Next Match Panel. Infusion umo?liwia dodawanie i wy?wietlanie ostatniego i nast?pnego meczu. Obydwa spotkania znajduj? si? w jednym panelu, co pozwala zaoszcz?dzi? przestrze? na stronie. Przej?cia mi?dzy nimi odbywaj? si? przy pomocy jQuery co nie wymaga prze?adowania strony. Przy tworzeniu wtyczki, oddzielono prezentacje od logiki co u?atwia edycj? samego panelu wed?ug w?asnych upodoba?. Strona administracyjna jest do?? ?atwa w obs?udze i nie powinna sprawia? wi?kszych problemów.

Instalacja

1. Wy?lij zawarto?? folderu php-files do katalogu g?ównego swojej strony.
  2. Zaloguj si? na stronie jako administrator.
  3. Przejd? do: Panel administracyjny -> Zarz?dzanie stron? -> Wtyczki.
  4. Zainstaluj wtyczk? wybieraj?c z listy plik Last and Next Match Panel.
  5. Przejd? do Panel administratora -> Zarz?dzanie stron? -> Zarz?dzanie panelami.
  6. Dodaj nowy panel, wybieraj?c z listy Last_And_Next_Match_Panel.
  7. Zapisz, a nast?pnie w??cz panel.

Obs?uga

Przejd? do: Panel administratora -> Wtyczki (Infusions) -> Last & Next Match Panel
Jak wida? wielkiej filozofii niema, a ca?o?? jest naprawd? intuicyjna. Dodawanie meczy odbywa si? po przez zak?adki:

1. Ostatni mecz
  2. Nast?pny mecz

Obydwa formularze zosta?y na tyle szczegó?owo opisane, ?e nie powinny stanowi? wi?kszego problemu. Uwag? nale?y zwróci? dodaj?c strzelców. Poprawna sk?adnia to taka gdzie ka?dy strzelec jest oddzielony przecinkiem np:

Del Piero 68', Rudnevs 90'

Je?li w polach nie wymaganych nie znajd? si? ?adne warto?ci, zostan? one pomini?te przy wy?wietlaniu (dotyczy to standardowego wygl?du, je?eli co? zmienia?e? i wy?wietlaj? si? tobie kreski '-', to mo?liwe, ?e usun??e? warunek sprawdzaj?cy warto??). Dodatkowo zainstalowany zosta? plugin wy?wietlaj?cy okno z dat?, który ma na celu jeszcze bardziej upro?ci? wype?nianie formularza.
Ostatnia zak?adka s?u?y do dodawania herbów zespo?ów za po?rednictwem przegl?darki. Wype?niaj?c formularz wa?ne jest by trzyma? si? regu?y dotycz?cej nazewnictwa. Nazwa dru?yny, któr? podamy w formularzu, b?dzie powi?zana z dodanym plikiem. Jak to wygl?da w praktyce? Je?li np. dodamy logo dla zespo?u Lech Pozna?, to tej nazwy musimy u?y? w formularzach dodaj?cych mecze, w przeciwnym wypadku wy?wietli si? obrazek no-logo.png.

Edycja

Tworz?c ten panel, moim g?ównym celem by?a funkcjonalno?? odstawiaj?c na bok grafik?. Zreszt?, ka?dy ma inny gust, inn? skórk? na stronie przez co trudno stworzy? jeden uniwersalny wygl?d. Postanowi?em za to u?atwi? jego edycj?. Jedynym czego potrzeba to znajomo?? HTML i podstaw PHP. Pliki które nas interesuj? znajduj? si? w katalogu templates i s? to:

1. lastMatch.phtml -> ostatni mecz
  2. nextMatch.phtml -> nast?pny mecz

Za poszczególne elementy Ostatniego Meczu odpowiadaj?:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Za poszczególne elementy Nast?pnego Meczu odpowiadaj?:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Copyright

W panelu zosta?a umieszczona stopka z linkiem do strony autora. Stopka ta nie jest wymagana i mo?na j? usun??, cho? nie ukrywam, ?e mi?? podzi?k? by?o by chocia?by umieszczenie linku do tego wpisy.

Dane techniczne

Dane skryptu:

1. Wersja: 1.2
  2. Autor: ChemikPIL
  3. Strona domowa: chemikpil.pl
  4. Kompatybilno??: PHP-Fusion v7
  5. Licencja: AGPL v3

Supprot:

1. Chemikpil.pl
  2. Forum

Pluginy

1. jQuery
  2. jQuery UI

WA?NE

Skrypt jest przystosowany dla stron, które maj? ustawione kodowanie UTF-8. Je?eli takiego nie posiadasz i nie masz zamiaru posiada? podmie? pliki z katalogu iso i class.

Chemikpil dodał/a następującą plik:
v7-lastnextmatch-v1_2.rar [358.74kB / 1344 Pobrane]

Edytowane przez Chemikpil dnia 26.04.2011 08:20:17
Nie pisa? na GG i PW w sprawach technicznych!
ChemikPil - blog (w nowej ods?onie) | ChemikPIL - My twitter

www.chemikpil.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 06:29:06
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
eldzi
Fajna wtyczka. W?a?nie wczoraj siedzia?em na forum i czyta?em tematy o czym? takim a tu jak na zawo?anie doda?e? swoj? prac?. Super.

Mam tylko jedno pytanie. Po instalacji nast?puje b??d przy polskich znakach (patrz za??cznik). Nie wiesz co mo?e by? przyczyn? ?

i53.tinypic.com/rm0d8l.png

pozdr
eldzi

http://www.wislapulawy.pl
Chemikpil
A jakie masz kodowanie?

www.chemikpil.pl
eldzi
charset=iso-8859-2

pozdr
eldzi

krystian1988
Niestety wtyczka jest napisana pod UTF-8 Wink

BRAK STOPKI = BRAK POMOCY NA SUPPORCIE.PRZECZYTAJ:
Regulamin Supportu Nie pomagam na PW!!!

Chemikpil
Tak, moja wina, zapomnia?em przygotowa? pliku dla nie utf-owców Grin. Daj mi 10min.
Edit:
Paczka w pierwszym po?cie zaktualizowana.

Edytowane przez Chemikpil dnia 22.11.2010 11:04:49

www.chemikpil.pl
eldzi
Paczka w pierwszym po?cie zaktualizowana.

Tak. Teraz jest ok. Dzi?kuj? i pozdrawiam.

edit: Za wcze?nie pochwali?em Grin Z kodowaniem ju? jest ok, ale wyst?puje jeszcze jaki? problem z logo klubu. Je?li nazwa klubu zawiera polskie znaki herb nie wy?wietla si?.

i53.tinypic.com/34jduuc.png

Edytowane przez eldzi dnia 22.11.2010 11:25:11
pozdr
eldzi

Chemikpil
Paczka w pierwszym po?cie ponownie poprawiona. U mnie dzia?a, czekam na info jak u Ciebie.

www.chemikpil.pl
eldzi
Chemikpil napisa?/a:
Paczka w pierwszym po?cie ponownie poprawiona. U mnie dzia?a, czekam na info jak u Ciebie.

Po zainstalowaniu poprawionej paczki wygl?d ju? ok. Herby klubów ?adowane poprawnie. Wielkie dzi?ki.
Potestuj? wtyczk?. Jak wychwyc? jeszcze jakie? b??dy to dam zna?.

pozdr
eldzi

SpaRR
Witam. Móg?bym prosi? o przeróbk? wtyczki? G?ównie chodzi mi o dodanie dwóch pól. Chcia?bym by by?a mo?liwo?? wy?wietlenia w 1 panelu dwóch ostatnich meczy i dwóch kolejnych meczy. By?bym bardzo wdzi?czny.

Chemikpil
Troch? nie rozumiem przeznaczenia tej zmiany. Szczerze je?eli interesuje Ciebie jak twój zespó? zagra? dwa czy nawet trzy mecze temu to zagl?dasz w terminarz, to samo tyczy si? nast?pnych meczy. Przeznaczeniem tej wtyczki jest szybka informacja o ostatnim i nast?pnym spotkaniu, a nie o ca?ym sezonie.

www.chemikpil.pl
SpaRR
Chodzi o to, i? moja strona dotyczy dwóch* zespo?ów pi?karskich i chcia?bym móc w panelu doda? poprzedni i nast?pny mecz tych dwóch* zespo?ów.

Oto FOTKA:
iv.pl/images/10177052225940383580.jpg

Edytowane przez SpaRR dnia 27.11.2010 01:04:49

maq
Fajna wtyczka. Jednak znalaz?em kolejne "ale". Nie skaluje herbów dru?yn. Wrzuci?em herb mojego klubu w najwi?kszej rozdzielczo?ci i taki zosta? wstawiony na stronie g?ównej w panelu. Prosz? o poprawienie tego.

Inna sprawa: da?oby rad? tak przerobi? plugin, by dostosowa? go do meczów pi?ki siatkowej?

Co musia?by zawiera?:
- Pi?? pól: Set 1 do 3 jako obowi?zkowe i Set 4 i 5 jako dodatkowe;
- Wynik ko?cowy meczu.

Wygl?da?oby to mniej wi?cej tak: (plik w za??czniku). Oczywi?cie nazwy klubów i ich herby zostawi?em, bo chodzi o samo pokazanie jakby to mniej wi?cej mog?o wygl?da?.

Ponadto zast?pienie napisu strzelcy napisem "Relacja" który b?dzie odnosi? si? do relacji, do której link zostanie dodany w panelu administratora (czyli usuni?cie efektu rozsuwania si? i zast?pienie go zwyk?ym linkiem).

Dzi?kuj? i pozdrawiam.

PW od moderatora:
  1. Ogólna Uwaga - Pieka 26.11 - 18:19
  2. Brak Stopki! - Chemikpil 28.11 - 01:35
maq dodał/a następującą grafikę:
panel.png

Edytowane przez maq dnia 26.11.2010 18:01:03
"Ró?nica mi?dzy seksem i mi?o?ci? jest taka, ?e seks roz?adowuje napi?cie, a mi?o?? je wywo?uje" // Woody Allen

SpaRR
Wracaj?c do mojego tematu. Móg?bym te? doda? dwa panele - dwie wtyczki, ale prosz? o pomoc przy edycji kodu, by te dwie chodzi?y i si? razem nie k?óci?y. Po mojej edycji wtyczka nie chce si? zainstalowa?, pozostaje wci?? jedna.

Edytowane przez SpaRR dnia 27.11.2010 01:14:02

Chemikpil
SpaRR, musisz pozmienia? nazwy tabel, bo inaczej b?d? si? odnosi? do jednego zestawu i ni? nie wyjdzie z tego.
Mag twoje uwagi zostan? po cz??ci wzi?te pod uwag? przy nast?pnej wersji, która my?l? ?e do niedzieli si? pojawi. Raz Herby zostan? przeskalowane, cho? tylko w mojej templatce. Nie mog? tego narzuci? w skrypcie bo jak pisa?em wcze?niej wygl?d mo?na sobie zmienia?. Tu rozwi?zuje si? druga sprawa odno?nie strzelców. Przecie? mo?esz sobie to sam poprawi?. To czysty HTML. Co do setów, poprawka b?dzie, bo by? mia?a ju? wcze?niej, ale nie b?dzie dopisków
set1:
25:23

tylko:
25:23
25:20
25:18

Nie przerobie jej typowo pod siatkówk?, bo jest to skrypt ogólnie dost?pny dla ka?dego rodzaju sportów.

Edytowane przez Chemikpil dnia 27.11.2010 02:06:56

www.chemikpil.pl
SpaRR
Chemikpil napisa?/a:
SpaRR, musisz pozmienia? nazwy tabel, bo inaczej b?d? si? odnosi? do jednego zestawu i ni? nie wyjdzie z tego.

Mia?by? mo?e czas, by wrzuci? gotow? paczk??

Chemikpil
Jutro wrzuc? gotowe paczki, dzi? raczej nie dam rady, mam zlecenie do sko?czenia Smile

www.chemikpil.pl
SpaRR
Spoko, poczekam.

Chemikpil
Zapraszam do pobierania i testowania nowej wersji skryptu

Wprowadzone zmiany dotycz? przede wszystkim panelu administracyjnego. I tak od wersji v1.1 wprowadzono mo?liwo?? zako?czenia ostatniego meczu, co skutkuje, przeniesieniem danych do formularza ostatniego meczu, gdzie wype?niamy potrzebne pola, takie jak wynik, i zapisujemy. Ma to wyeliminowa? niepotrzebne przepisywanie tych samych danych. Kolejna zmian? jest mo?liwo?? definiowania setów. By taki podzia? wprowadzi?, wystarczy w polu na wynik do przerwy, umie?ci? wyniki setów oddzielone przecinkami. Ostatnim elementem s? pola przeznaczone na link do zapowiedzi nast?pnego, i relacji z ostatniego meczu. Dla u?atwienia, niektóre elementy zosta?y oznaczone ikon? informacji, na któr? nale?y najecha?, by wy?wietli?a si? wskazówka.

Zaktualizowana paczka w pierwszym po?cie.

SpaRR, prawd? t? paczk? czy dzia?a.

Chemikpil dodał/a następującą plik:
v7-lastnextmatch_clon-v1_1.zip [151.76kB / 1057 Pobrane]

Edytowane przez Pieka dnia 28.11.2010 20:16:02

www.chemikpil.pl
konfiteor
Proponuje dodanie do wtyczki skryptu do odliczania czasu do nast?pnego meczu Wink

Rób swoje ryzyko jest Twoje...

http://konefal.net
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl