ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 12

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
[EF IV] Umieszczanie menu DHTML w górnej belce
QooBooS
Witam.
Sp?dzi?em dzi? 3,5 godziny na przeszukiwaniu ró?nych stron, na których móg?bym znale?? jaki? poradnik lub opis tworzenia ciekawego i prostego menu. Tak si? z?o?y?o, ?e trafi?em na temat o menu w DHTML, które tworzy si? przy pomocy prostego kreatora wizualnego >>tu<<.
Post?pi?em wed?ug zamieszczonych tam wskazówek, a do reszty doszed?em sam:
Co konkretnie zrobi?em?
- stworzy?em menu (rzecz jasna);
- opublikowa?em wymagane pliki (js w includes, a obrazki w images/menu);
- wyedytowa?em plik theme.php w katalogu mojej skórki:
W function render_header($header_content) wstawi?em:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

(czyli doklei?em linijk? odpowiedzialn? za mój skrypt).
Troch? ni?ej odszuka?em polecenia wy?wietlaj?cego menu z linkami (showsublinks) i zast?pi?em je w nast?puj?cy sposób:

zamieni?em na:

Wszystko posz?o jak z p?atka, lecz jest ma?y problem - menu jest zbyt szerokie i nie mie?ci si? w ramce na nie przeznaczonej, a w dodatku na niektórych podstronach w ogóle si? nie wy?wietla. Chcia?bym, aby by?a wy?wietlana na ca?ej d?ugo?ci, mniej wi?cej tak, jak to wida? teraz.
Adres mojej strony: www.co2pl.lua.pl

Menu zostanie zmienione pod wzgl?dem wygl?du, jak równie? reszta niedoci?gni?? na stronie - to dlatego, ?e jest ona jeszcze w trakcie przygotowa?.

Czy móg?by kto? mi pomóc z naprawieniem tego b??du? Co jest tego przyczyn?? Czy to, ?e co? ?le zrobi?em? Czy te? to, ?e czego? nie dopisa?em? A mo?e jest jeszcze inna przyczyna?

Z góry serdecznie dzi?kuj? za wszelk? pomoc oraz za ch?ci.

PW od moderatora:
  1. Zmiana nazwy tematu - Pieka 03.06 - 09:44
  2. Przeniesienie tematu - Pieka 03.06 - 09:44
  3. Zmiana nazwy tematu - piotrek199214 03.06 - 16:41

Edytowane przez piotrek199214 dnia 03.06.2008 16:55:33

W?cibski Go??
Dodany dnia 09.09.2025 17:13:29
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Piotrroger

Spróbuj tak.

Edytowane przez piotrek199214 dnia 03.06.2008 16:55:47

userbar_sparta3.gif

http://spartabks.boo.pl
QooBooS
Pomy?le?, ?e tak drobna modyfikacja przy takim kodzie mo?e tak wiele zmieni? Smile Serdecznie dzi?ki.
Praktycznie nie mo?na si? teraz do niczego doczepi?, jednak wola?bym, ?eby nie by?o wida? tego jasnego paska po bokach menu (widocznego na obrazku loga). Je?li to zrobisz, to normalnie nie wiem, co Ci zrobi? Smile

Edytowane przez piotrek199214 dnia 03.06.2008 16:55:58

Piotrroger
U mnie nie ma ?adnego bia?ego paska. U?ywam Firefox 3 i rozdzielczo?? 1280x1024. Na IE6 te? mi si? dobrze wy?wietla. Zapodaj Print Screen.

edit:/ hmm... mi to wygl?da jakby co? z tym kodem od menu by?o ?le. Nie znam si? na JavaScript wi?c nic na to niestety nie poradz?.

Edytowane przez Pieka dnia 03.06.2008 19:33:28

userbar_sparta3.gif

http://spartabks.boo.pl
QooBooS
Oto on:

EDIT:
Mia?em podobn? sytuacj?, lecz pasek by? tu? pod t? górn? cz??ci? loga (teraz znajdowa?by si? nad menu). Przyczyn? by?o ?le dopasowane logo (o 1 piksel za ma?o), ale w tym przypadku co? musia?o rozci?gn?? te komórki po bokach loga. Spróbuj? jutro rozci?gn?? te skrawki o jeden piksel - mo?e pomo?e...

Edytowane przez piotrek199214 dnia 03.06.2008 16:56:07

sexyfacio
?le podajesz ?cie?k? do wywo?ania skryptu js.

Polecam takie rozwi?zania bo w zale?no?ci na jakim poziomie b?dziesz.
Je?li b?dziesz przegl?da? stron? z katalogu g?ównego to ok b?dzie dzia?a?o Twoje rozwi?zanie, ale je?li b?dzie uruchomiony jaki?infusion/mod z subkatalogu to wtedy ju? Ci to menu nie ruszy i b?dzie taki bialy pasek jak pisale?.

Proponuj? takie rozwi?zanie:

lub bezpo?redia ?cie?ka do pliku js:

pozdro ;)

Poprawilem kod - za duzo slashy/Pieka

Edytowane przez Pieka dnia 03.06.2008 19:36:13

QooBooS
Mia?em zrobi? ".BASEDIR."/includes/plik.js, lecz stwierdzi?em, i? nie b?dzie to dzia?a? (nie wiem dlaczego) - w?a?nie dlatego to zaniecha?em... Ale skoro to b?dzie dzia?a?, to w takim razie wcisn? to tam...

Edytowane przez QooBooS dnia 03.06.2008 20:01:21

Pieka
QooBooS napisa?/a:
Mia?em zrobi? .BASEDIR."includes/plik.js", lecz stwierdzi?em, i? nie b?dzie to dzia?a? (nie wiem dlaczego) - w?a?nie dlatego to zaniecha?em... Ale skoro to b?dzie dzia?a?, to w takim razie wcisn? to tam...

BASEDIR, INCLUDES etc. stanowia stale PHP-Fusion, wiec nie ma takiej opcji. Opis wszystkich znajdziesz w swoim readme oraz na naszej stronie pod adresem http://www.php-fu...page_id=29

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
QooBooS
W takim razie kto? mnie tu ?le poinformowa? lub ja ?le zrozumia?em. Otó? mam PHP Fusion 6, a zosta?em poinformowany, i? jest to mniej wi?cej to samo co EF IV... Prawda? Je?li tak, to dlaczego to napisa?e?, Panie Administratorze? Je?li fa?sz, w takim razie musz? zmieni? temat...
Chyba ?e ?le rozumiem Twoje s?owa:
BASEDIR, INCLUDES etc. stanowia stale PHP-Fusion, wiec nie ma takiej opcji.

PS: A menu dzia?a wy?mienicie na wszystkich podstronach, ale nadal mam zastrze?enie co do tego jasnego paska po bokach tego menu.

Edytowane przez QooBooS dnia 03.06.2008 20:12:33

Pieka
QooBooS napisa?/a:
W takim razie kto? mnie tu ?le poinformowa? lub ja ?le zrozumia?em. Otó? mam PHP Fusion 6, a zosta?em poinformowany, i? jest to mniej wi?cej to samo co EF IV... Prawda? Je?li tak, to dlaczego to napisa?e?, Panie Administratorze? Je?li fa?sz, w takim razie musz? zmieni? temat...
Chyba ?e ?le rozumiem Twoje s?owa:
BASEDIR, INCLUDES etc. stanowia stale PHP-Fusion, wiec nie ma takiej opcji.

Dobrze zrozumiales te czesc, ale jak widze nie rozumiesz reszty. EF jest oparty o PHP-Fusion, czyli ni mniej, ni wiecej silnik jest ten sam. W zwiazku z tym, stale rowniez sa te same, poniewaz stanowia integralna czesc silnika. Jednak na tym oraz kilku innych rzeczach koncza sie wspolne cechy i dlatego uzytkownicy EF zobowiazani sa do pisania w tym dziale i uzywania oznaczen opisanych w jego regulaminie.

Edit: Kolega poinformowal mnie przez PW, ze zle zinterpretowalem jego pytanie.
Piszac, ze "..nie ma takiej opcji" mialem na mysli to, ze nie ma mozliwosci, aby stale PHP-Fusion nie dzialaly poprawnie w roznych czesciach strony, a tym bardziej w pliku subheader.php. Inaczej to ujmujac, musza dzialac, o ile plik ma polaczenie z maincore.php. Jesli tylko ostatni warunek zostanie spelniony, to rozsadnie jest je stosowac.

Edytowane przez Pieka dnia 03.06.2008 20:22:53
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
QooBooS
Problem rozwi?zany - patrz dó? tego posta

Jak rozci?gn?? to menu na ca?? szeroko?? belki?
Wpis dotycz?cy tego menu wygl?da tak:

Je?li b?dzie potrzeba, s?u?? zawarto?ci? plików .js.

I jeszcze jedna sprawa dotycz?ca tego menu:
Jak zmieni? j?zyk kodowania napisów w menu? Teraz, aby wpisa? ?, musz? wstawia? ¶. W razie potrzeby równie? s?u?? zawarto?ci? plików .js.

Strona: www.co2pl.lua.pl <-- w razie gdyby kto? chcia? zobaczy?, o co mi chodzi.

Rozwi?zanie:
Co tu du?o gada? - odszed?em na chwil? od komputera i dozna?em ol?nienia...
Przeanalizowa?em jeszcze raz opcje programu, w którym robi?em menu i znalaz?em:
(zaznaczony Tryb Edycji - Edit Mode, po klikni?ciu na dowolny g?ówny obiekt w menu) W oknie Tasks znajdujemy tabelk? Global, a nast?pnie klikamy w niej na Menu Type przy General. W oknie, w którym po dwukrotnym klikni?ciu na tekst na przycisku pojawia si? okno edycji tekstu (zmiana kolory czcionki, link, po?o?enie, itd.), pojawi si? Global - Menu Type. Teraz po prawej stronie okienka znajdziecie "Stretch whole menu width (Horizontal menu only)". Zaznaczamy to i pod tym aktywuje si? pole Width, w którym ustawiamy 100% (je?li chcemy mie? menu na ca?ej szeroko?ci). Teraz wystarczy ponownie wygenerowa? kod i wklei? go w miejsce starego w pliku theme.php (oczywi?cie nie zapomnijcie o zmianie wszystkich " na ' lub na \" !)

lub o wiele szybszy sposób:

W kodzie menu szukamy pierwszej linijki pod <!--. U mnie wygl?da?a ona tak:

Wystarczy zmieni? pogrubion? warto?? na 100% i menu b?dzie rozci?gni?te na ca?ej szeroko?ci ;)

Edytowane przez QooBooS dnia 03.06.2008 23:32:39

JahuKA
Stworzy?em menu w DHTML w górnej belce,
opublikowa?em pliki js i skopiowa?em do katalogu INCLUDES a obrazki do /themes/fusion5/images/menu.

Wyrzuci?em kod z theme.php odp. za wyswietlanie starej/standardowej belki

i wstawilem w to miejsce kod wygenerowany przez dhtml

To jest ca?y plik thehe.php w skórce fusion5 .
Wci?? pojawia mi si? b??d w sk?adni gdy odpalam strone.

Gdy wracam do podwójnych ' czyli do " wszystko jest ok tzn. nie ma komunikatów o b??dzie ale menu nie jest widoczne.
Co zrobi? ?eby w ko?cu menu si? ukaza?o ?
Robie to samo co Qooboos, ale jednak co? nie tak jest.
czy musz? co? jeszcze w pliku /INCLUDES/themes_functions_include
W tym pliku jest funkcja showsublinks. Czy trzeba w nim co? dopisa? lub zmodyfikowac?

Przepraszam, ?e pisz? w miejscu dla eXtreme Fusiona ale temat juz widnia? i najbardziej odpowiada mojemu problemowi z poziomym menu z dhtml.

Pieka
Zamien:

na:

oraz wszystkie wystapienia w kodzie stalych:

na:

poniewaz uzywasz pojedynczych apostrofow.

Poza tym, jesli wstawiasz stale PHP-Fusion to nie uzywaj po nich /, czyli masz miec:

Przejrzyj caly kod, poniewaz masz balagan. Podalem tylko przyklady, reszta nalezy do Ciebie.

Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
JahuKA
Dzi?ki ,poprawiam kod.B)
Nic nie pisa?e? jednak o krokach które trzeba wykona? aby cieszy? si? nowym menu , mam nadzieje ?e te które zrobi?em s? ok :)

Wiadomo?? doklejona:
poprawiony kod pliku theme.php

Prosz? o pomoc bo nie wiem co jest nie tak .
Kod w render header wydaje sie byc w porzadku, lecz teraz mam komunikaty w dalszej cz?sci pliku

Jaka cz??? kodu jest odpowiedzialna za wyswietlanie menu ?

Wiadomo?? doklejona:
Chodzi mi o funkcj? 'echo' - czy ona powinna znale?? sie pod skryptem javy:

Edytowane przez JahuKA dnia 30.09.2008 12:48:46

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl