Zobacz temat
Nie od?wie?anie si? ilo?ci postów na forum
|
|
zezol |
Dodany dnia 26.03.2007 23:17:36
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Chcia?bym si? dowiedzie? jak to jest z tym licznikiem postów. A mianowicie: za ka?dym razem, kiedy usun? czyj? post na forum nie jest on odpowiednio usuwany w liczniku postów usera. Chodzi mi te? o licznik, który jest na stronie g?ównej forum - licznik w kategoriach. Tak si? NIE dzieje z innymi rzeczami(licznik postów w shoutboxie lub komentarzy), wi?c co jest nie tak? ![]() Prosz? o ma?e wyja?nienie ![]() Edytowane przez Pieka dnia 16.01.2010 13:31:04 |
|
|
W?cibski Go?? |
Dodany dnia 06.09.2025 09:26:14
|
Pan Kontekstualny Postów: n^x Data rejestracji: Zawsze |
![]() |
IP: localhost | |
![]() |
Dodany dnia 27.03.2007 00:08:43
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
Tak jest rzeczywi?cie w pliku postedit.php brak jest odwo?ania do tabeli users i kolumny post_user- w relacji usuwania postu tzn: if delete-post=formu?a zapytania dodatkowa $result = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."users SET post_user='$post_user'-1 WHERE user_id='$post_author"); Nie jest to kod do u?ycia tylko przyk?ad formu?y jaka powinna by? u?yta. Shoutbox zapis wpisów ilo?? ma bezpo?rednio w swojej tabeli-dlatego nie stanowi to ?adnego problemu. Natomiast forum operuje na swoich tabelach a ilo?? postów jest zapisana w zupe?nie innej, autorzy forum zapomnieli o zdejmowaniu postów u?ytkownika przy usuwaniu w?a?nie z tej tabeli. Reasumuj?c TEN PROBLEM-B??D NIEDOCI?GNI?CIE-BY? IM ZG?ASZANY NIEJEDNOKROTNIE. Wersja v7 jej forum ma by? bardzo mocno odmienione-wi?c chyba bezcelowym w tej chwili jest dopisywanie tego, bo za chwil? b?dziemy pracowa? na innych plikach i tabelach forum-s?dz? ?e ju? bez tego NIEDOCI?GNI?CIA. Poczekajmy-nie robi?c w tej chwili modyfikacji nie aktualnych nied?ugo. |
|
|
Pieka |
Dodany dnia 27.03.2007 01:03:14
|
![]() ![]() Postów: 19887 Pomógł: 767 ![]() Data rejestracji: 23.02.2005 18:12 |
wlodekp napisa?/a: ..Reasumuj?c TEN PROBLEM-B??D NIEDOCI?GNI?CIE-BY? IM ZG?ASZANY NIEJEDNOKROTNIE. Wersja v7 jej forum ma by? bardzo mocno odmienione-wi?c chyba bezcelowym w tej chwili jest dopisywanie tego, bo... Bo w momencie zmiany zliczania postow w pliku forum dostajemy dodatkowe zapytanie na post, czyli majac 20 postow na strone mamy generowanych 20 dodatkowych zapytan do bazy. Sprawdzilem na Supporcie, a nastepnie wrocilem do stanu pierwotnego. Wersja 7 bedzie bardzo mocno zmodyfikowana, wrecz przepisana, co powinno pozwolic na zaoszczedzenie zapytan z jednoczesnym zachowaniem prawdziwych wskazan. zezol napisa?/a: Chcia?bym si? dowiedzie? jak to jest z tymlicznikiem postów. A mianowicie: za ka?dym razem, kiedy usun? czyj? post na forum nie jest on odpowiednio usuwany w liczniku postów usera. Chodzi mi te? o licznik, który jest na stronie g?ównej forum - licznik w kategoriach. Tak si? NIE dzieje z innymi rzeczami(licznik postów w shoutboxie lub komentarzy), wi?c co jest nie tak? ![]() Prosz? o ma?e wyja?nienie ![]() Wyjasnilem powyzej. Jesli sobie zyczysz, to napisze, co i jak zmienic, aby licznik wskazywal prawdziwe dane, jednak... Licz sie z tym, ze w najlepszym razie spowolnisz strone/forum, a w najgorszym zostanie zablokowane Twoje konto przez administracje hostingu. Wybor nalezy do Ciebie ![]() A, tak juz calkiem na marginesie, napisz mi prosze od kiedy to piszemy od?wie?a? przez "rz"? Edytowane przez Pieka dnia 27.03.2007 01:10:12 Jestem jaki jestem
![]() |
|
|
![]() |
Dodany dnia 27.03.2007 01:22:40
|
![]() Weteran ![]() Postów: 3101 Pomógł: 29 Data rejestracji: 21.05.2005 22:27 |
To nie ma sensu tyle zapyta? dodatkowych-dlatego zapewne w v7 zostanie zmieniona struktura tabel i relacje powi?za? mi?dzy nimi. Podstaw? jest optymalny projekt bazy-powi?za? i pod niego dopiero dopisane pliki obs?ugi. Forum to nie moja domena wi?c to tylko teoretyczne dywagacje. Natomiast Pieka to super empiryk Forum-Support-wi?c wie najlepiej-jak równie? zna trendy przysz?ych zmian nowej wersji i nale?y jego s?ucha? w tej kwestii |
|
|
zezol |
Dodany dnia 27.03.2007 07:58:31
|
![]() Bywalec ![]() Postów: 593 Pomógł: 34 Data rejestracji: 09.12.2006 22:16 |
Pieka napisa?/a: A, tak juz calkiem na marginesie, napisz mi prosze od kiedy to piszemy od?wie?a? przez "rz"? No zdarza si?... ![]() ![]() A co do tego co napisali?cie, to wydaje mi si?, ?e dobrze by by?o poczeka? na v7 Fusiona(i Forum). Edytowane przez zezol dnia 24.06.2007 20:49:51 |
|
Przejdź do forum: |