ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 13

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Dwa portale jedna baza danych
hatrick
Mam pytanie, mam nadzieje ze trafi?em dobrze w dzia?. Chodzi mi o to ?eby zainstalowa? dwa portale na silniku fusiona w jedna baze danych. Po co mi to? Chcia?bym aby userzy zarejestrowani na portalu 1 (przyklad) mogli sie logowac zarowno na 1 jak i na portalu 2. Zastanawiam si?, bo przecie? jak zainstaluje dwa fusiony do jednej bazy to rowniez beda wyswietlane newsy arty itd itp na portalu 1 z portalu 2 i na odwrot a mnie chodzi tylko o przekazywanie userow. Macie jaki? pomys?, mo?e jest jaki? skrypt na to? Z góry dzi?kuje za odpowiedzi i pozdrawiam :]

W?cibski Go??
Dodany dnia 08.09.2025 02:05:02
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
marpar
My?le ze to wymaga du?ej modyfikacji. ?acznie z pisaniem od nowa cms'a...
userbar_marpar_20.jpg

www.judo.czechowice.pl
hatrick
wiesz ja nie jestem jakis wielki programista ani webmaster, nie wiem na jakiej zasadzie fusion laczy sie z baza danych jezeli dalo by sie zdefiniowac tak aby portal pobieral z bazy danych jedynie userow wtedy mozna by zrobic na dwie bazy danych albo trzy (trzecia by wlasnie byla jedynie pod userow)w zaleznosci jak sie laczy ale jezeli mozna sie z baza danych w ten sposob laczyc to wystarczy jedna baza a zdefiniowac jedynie dla portali odzielne tabele aby zapisywaly sie newsy arty i inne bzdury. Moze niech sie jakis lol wypowie co jest obeznany w tym silniku :]

Edit: Jest taki mod ktory rejestruje automatycznie userow fusiona na phpbb moze to jakos przerobic?
Edytowane przez hatrick dnia 14.12.2006 19:51:47

Wooya
Poszukaj lepiej. Bylo walkowane na forum...
... Pomagam tylko przy najnowszych wersjach PHP-Fusion ...
koder_1.png

hatrick
No tak nie bardzo wiem gdzie tego szukac i zdefiniowac w szukajce :/

Baltazar87
No mi te? takie co? by si? przyda?o. Przeszukiwa?em forum kilkakrotnie i jedynie co mi si? uda?o znale??, to jak za?o?y? 2 PHP-Fusion na jednej bazie.

Mo?e znajdzie si? pomocna osoba, która wie, jak to zrobi? Wink
http://giery.eu -> Troch? inny portal

http://giery.eu
czarny_
W bazie macie wszystko arty, newsy, userów, komentarze, strony dodatkowe, forum itp.
Fusion 1 korzysta?by ze swojej bazy za? fusion 2 musia?by korzysta? ze swojej (arty, newsy, forum itp.) i bazy tego pierwszego (u?ytkownicy)

Wymaga to bardzo du?ej modyfikacji moim zdaniem. W config.php mamy ustawienia po??czenia z sql trzeba by by?o zrobi? to dwukrotnie. Nast?pnie u?ytkowników odwo?a? do bazy pierwszego fusiona.

To takie moje co nie co Wink jak ja to widze
Ale nie odkopuj starych tematów.
Nie chcesz, to nie odpowiadaj!

Therror
nie takie trudne, wystarczy (co wszyscy wiedz?) da? ró?ne prefixy, a nast?pnie wszystkie odwo?ania do ".$db_prefix."users zmieni? np. na ".$db_prefix2."users w jednym z portali (oczywi?cie wcze?niej ten prefix definiuj?c Pfft).
Macie zlecenia na wtyczki i themy do PHP-Fusion?
Pisa? na PW Grin

http://therror.xon.pl
Baltazar87
No w?a?nie mam ju? dwa portale na dwóch ró?nych prefiksach. Nie znam si? za bardzo na php, mysql i nie wiem za bardzo jak te prefiksy zdefiniowa? i zrobi? te odwo?ania.

Uwa?am tak?e, ?e ten temat nale?y przyklei?. Du?o osób chcia?oby co? takiego mie?, a nie ?atwo jest to znale??. Dlatego napisa?em w do?? starym temacie Wink , za co przepraszam

Piotrroger
A wymaga to wielu modyfikacji, a wi?c proponuj? zamie?ci? ofert? w dziale: Zamiana-Praca. W?tpi? ?eby kto? zrobi? tyle modyfikacji... za darmo. Do tego trzeba to zrobi? na plikach u?ytkownika, gdy? ka?dy ma inne MOD`y zainstalowane i mog?o by si? wszystko rozwali?.

userbar_sparta3.gif

http://spartabks.boo.pl
Baltazar87
Troch? pokombinowa?em, nie wiem czy dobrze robi?, ale na pocz?tku ka?dej podstrony doda?em co? takiego:

Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

Wszystko si? wy?wietla, tylko nie mo?na si? zalogowa?. Pisze nie prawid?owy nick, lub has?o.

Edit:
Troch? inaczej teraz to wszystko wygl?da. Tam gdzie pojawia?o si? ".$db_prefix."users zamieni?em to na ".$db_prefix2." (jak pisa? Therror)

A na samym pocz?tku strony da?em co? takiego:
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy

(fusion_ to mój prefiks to pierwszej strony, druga ma fusion2_)

W sumie wszystko dzia?a prawid?owo. Prywatne wiadomo?ci dochodz? z jednej strony do drugiej, ale pojawia si? jeden b??d przy logowaniu i w komentarzach.

Podczas logowania wyskakuje b??d z?y Nick lub Has?o, a mimo to loguje mnie do strony, jednak gdy napisz? jaki? komentarz to albo wyskakuj? zamiast nicku numery (np. 42), lub nick kogo? innego.

Edit 2:
Z komentarzami sobie poradzi?em. Ju? wy?wietla nicki. Jest ok. Nadal jednak pozostaje b??d przy logowaniu,

Moim zdaniem, co? jest nie tak poniewa? gdy zarejestruj? si? na pierwszej stronie i klikn? zapami?taj mnie, to na drugiej znów musz? si? logowa? :(

Pomó?cie, bo z tym na pewno si? nad se rady!!
Edytowane przez Baltazar87 dnia 26.06.2007 17:55:52

JazOOn
hatrick napisa?/a:
Mam pytanie, mam nadzieje ze trafi?em dobrze w dzia?. Chodzi mi o to ?eby zainstalowa? dwa portale na silniku fusiona w jedna baze danych. Po co mi to? Chcia?bym aby userzy zarejestrowani na portalu 1 (przyklad) mogli sie logowac zarowno na 1 jak i na portalu 2. Zastanawiam si?, bo przecie? jak zainstaluje dwa fusiony do jednej bazy to rowniez beda wyswietlane newsy arty itd itp na portalu 1 z portalu 2 i na odwrot a mnie chodzi tylko o przekazywanie userow. Macie jaki? pomys?, mo?e jest jaki? skrypt na to? Z góry dzi?kuje za odpowiedzi i pozdrawiam :]

swego czasu tak zrobi?em, instalujesz w osobnych katalogach na serwie fusiony i podpinasz do 1 bazy danych, duplikujesz pliki news,artyku?y, galerie i td w jednym z cms zeby nie ci?gn?l newsów artów itd z drugiej strony ( po prostu w bazie robisz tabele - news2, articles2 itd. i podpinasz w tych zmienianych plikach

Greed
Witam, jestem pocz?tkuj?cy wi?c jak mog? to "podpi??" pod baze ?
Edytowane przez Pieka dnia 22.03.2008 20:05:50

newyoungage
To samo pytanie inna forma.
Dwa cms'y. fusion (b?d? extreme... jak sie uda konwersja to fusion) i WORDPRESS. Chcia?bym ?eby korzysta?y z jednej bazy danych. W zasadzie obydwie strony b?d? wy?wietla?y ZUPE?NIE INNE TRE?CI i nie musz? nic dzieli?. Potrzebuj? tego, bo mam du?o miejsca na serwerze a tylko jedna mo?liw? baze danych. Czyli jak mam odmienne prefixy to nie mam czego si? obawia? i mog? pó?niej zaimportowa? drug? baz??

hoopak
Inny prefix i bazy nie b?d? sobie przeszkadza?y.

www.hoopak.pl
newyoungage
Wola?em si? upewni? Smile
Thx.

dexoff
Czesc!

Mam problem, ktory lezy w tym temacie. Wgralem drugiego cmsa na ten sam serwer i pierwsza strona przestala dzialac, zamienily sie bazy. Wywalilem te nowo wgrana, ale nie wiem jak powrocic zeby pierwsza strona zaczela znowu dzialac. Mam kopie bazy danych.
Co z tym dalej zrobic?

Dodam, ze kopia zrobiona w php-fusion.

// Zdania zaczynamy WIELK? liter?, a ko?czymy kropk?. - hoopak

Probuje przywrocic, z PA, ale wyskakuje komunikat "Nieprawidlowy format kopii bazy danych". Ale wczytuje plik tekstowy.sql i nic.
Edytowane przez dexoff dnia 17.05.2009 17:01:53

lupozo
Wejdz do phpMyAdmin i importuj.
Edytowane przez Pieka dnia 18.05.2009 01:08:26

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl