ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 10

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

jantom
07.09.2025 09:40:31
Strona z niebytu wrocila, ciekawe kiedy polskie literki rowniez...

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Drukuj temat
Aktualizacja powoduje b??dy.
agentmb
Aktualnie u?ywam PHP-Fusion w wersji 6.00.307 i z oczywistych wzgl?dów chcia?bym zaktualizowa? skrypty do nowszej wersji, chocby dla poprawy bezpiecze?stwa. Oczywi?cie przeczyta?em zarówno instrukcje obs?ugi jak sporo porad na tym forum. Niestety aktualizacja powoduje dwa problemy. Po pierwsze "rozje?d?a" si? uk?ad strony, czyli wszystkie panele z lewej strony s? na ?rodku. Po drugie gdzie? znikaj? newsy, pojawia si? komunikat "Unknown column 'news_sticky' in 'order clause'Unknown column 'news_sticky' in 'order clause' ". Dodam ?e dzieje si? tak równie? wtedy, gdy aktualizuj? do wersji 6.01.4 , zdaje si? ?e obecnie jest to najni?szy numer wersji w serii 6.01.x

Przyznaj? ?e nie wiem gdzie pope?niam b??d, ani jak sobie z nim poradzi?.

W?cibski Go??
Dodany dnia 10.09.2025 05:29:08
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
Grzes
G?upie pytanko, PA->zarz?dzanie stron?->aktualizacje wykona?e??
Edytowane przez Grzes dnia 20.07.2007 17:35:19
Cz?sto najm?drzejsz? odpowiedzi? jest milczenie krzywy.gif

Piotrroger
Pewnie taki b??d, ?e nie aktualizujesz stopniowo, a od razu z 6.00.307 do najnowszej.
musisz aktualizowa? stopniowo, czyli np. najpierw do 6.01.1 potem 6.01.2 nast?pnie 6.01.3 itd.

userbar_sparta3.gif

http://spartabks.boo.pl
agentmb
Piotrroger napisa?/a:
Pewnie taki b??d, ?e nie aktualizujesz stopniowo, a od razu z 6.00.307 do najnowszej.
musisz aktualizowa? stopniowo, czyli np. najpierw do 6.01.1 potem 6.01.2 nast?pnie 6.01.3 itd.

No w?a?nie tak robi?. I to jest dla mnie zaskakuj?ce.

Archi
A odpowiedz na pytanie Grzesia. Zrobi?e? w panelu admina aktualizacje?
A tak odemnie to ty wogule zrobi?es pe?n? kopie bazy danych??ShockShock
5644.gif
9014.gif

http://archi.rtu.pl
Pieka
Archi napisa?/a:
A odpowiedz na pytanie Grzesia. Zrobi?e? w panelu admina aktualizacje?
A tak odemnie to ty wogule zrobi?es pe?n? kopie bazy danych??ShockShock

Robisz za echo? Shock
Badz tak mily i przestan nas malpowac Wink Dziekuje.
Edytowane przez Pieka dnia 21.07.2007 11:10:31
Jestem jaki jestem Smile

www.php-fusion.pl
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
Pisz? z r?ki nie sprawdzam kod do wklejenia i wykonania podgl?du PA strony informacyjne:
Pierwsze zapytanie ma doda? pole tabeli news o nazwie news_sticky, drugie zapytanie uniwersalne do zmiany po?o?enia paneli wstawi? panel_side od 1-4 ?ci?ga //kod irzeczywist? nazw? panelu, którego zmiana ma dotyczy? np.: shoutbox_panel;
Mo?na, stosowa? oddzielnie, razem dopisa? nast?pne ze wszystkimi panelami do zmiany-ZAPYTANIA
<?php
$result1 = dbquery("ALTER TABLE ".$db_prefix."news ADD news_sticky TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0' AFTER news_reads");
$result2 = dbquery("UPDATE ".$db_prefix."panels SET panel_side=1-4 WHERE panel_name='nazwa panelu'"); //1-lewa 2-góra 3-dó? 4-prawa
?>

wlodekp.europa.pl
agentmb
Dzi?kuj? wszystkim za podpowiedzi. W ko?cu doszed?em gdzie robi? b??d. Zwyczajnie nie chcia?o mi si? doczyta? instrukcji do ko?ca. Robi?em jedynie upgr?de bazy, ale nie kopiowa?em na stron? ca?ej zawarto?ci katalogu "php-files".

Tyle ?e teraz pojawi? si? nowy problem. Ca?a strona dzia?a poprawnie, poza galeri?. Na stronie galerii pojawnja si? komunikat "Unknown column 'album_access' in 'where clause' ", natomiast w Pnaelu Administratora w Albumach zdj?? pojawia si? komunikat "Unknown column 'ta.album_user' in 'on clause'Unknown column 'ta.album_user' in 'on clause'". No i nie wiem co z tym zrobi?. Samo ponowne przekopiowanie pliów niestety nie dzia?a. Ponowny upgrade bazy danych te? nie przynosi efektów.

cyberk
Ja dokona?em aktualizacji z wersji 4.0 do 6.00.37. Niestety po aktualizacji nie wy?wietlaj? si?: baner (komunikat: Unknown column 'link_position' in 'where clause' ), newsy (komunikat: Unknown column 'news_visibility' in 'where clause' ), linki (komunikat: Unknown column 'link_position' in 'where clause'Brak linków). Nie mog? równie? otworzy? Panelu Administracyjnego - powrót do strony g?ównej.

Nie chc? próbowa? dzia?a? na w?asn? r?k?, ?eby czego? nie popsu?. Prosz? o pomoc.
Edytowane przez cyberk dnia 31.08.2007 01:16:06

Nie wiem czy dobrze zrozumia?em?
Mówimy o upgrade z wersji 4.0 do 6.00.307 bo je?li tak to najpierw nale?y zrobi? 4.0->4.01 poniewa? te wersje maj? ró?ne struktury baz patrz? tylko na tabel? newsów-bo taki b??d podajesz.
Natomiast upgrade do wersji 6.00.307 jako wsadowej u?ywa 4.01 a to du?a ró?nica!

wlodekp.europa.pl
cyberk
Nie zrobi?em aktualizacji 4.0 do 4.01, bo nie wiedzia?em, ?e jest taka konieczno??. Czy strona jest jeszcze do uratowania? Adres strony: www.zswitkowice.s...

Zawsze wszystko jest do uratowania dopóki masz baz?-dane, a takow? widz? nale?y r?cznie doda? z poziomu phpmyadminbrakuj?ce kolumny-pola bazy.
Najlepiej operacj? przeprowadzi? na kopiach na localu lub innym serwerze nie ruszaj?c tej zrobi? gotowca do 100% pewnej pracy i jeszcze jedno-mo?na si? pokusi? o zaaktualizowanie do najnowszej 6.01.11-poniewa? i tak rze?bi? trzeba b?dzie r?cznie.

wlodekp.europa.pl
cyberk
W takim razie nie wiem, ile tych brakuj?cych pól bazy danych mam dorobi?, i jak tego szuka?. Czy chodzi tylko o dodanie 3 brakuj?cych kolumn, które dotycz? b??du na stronie? Baza danych jest w ca?o?ci.

Nie wiem dok?adnie których Ci brakuje metoda jest taka robisz w tej chwili kopi? bazy z poziomu phpmyadmin i edytujesz ten plik patrz?c na struktur? poszczególnych tabel a porównujesz j? ze struktur? tabel jak? masz w pliku setup.php u?ywanej wersji i np newsy 307 maj?:
$result = dbquery("DROP TABLE IF EXISTS ".$db_prefix."news");
$result = dbquery("CREATE TABLE ".$db_prefix."news (
news_id SMALLINT(5) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
news_subject VARCHAR(200) NOT NULL DEFAULT '',
news_cat SMALLINT(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
news_news TEXT NOT NULL,
news_extended TEXT NOT NULL,
news_breaks CHAR(1) NOT NULL DEFAULT '',
news_name SMALLINT(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '1',
news_datestamp INT(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
news_start INT(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
news_end INT(10) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
news_visibility TINYINT(3) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
news_reads SMALLINT(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
news_allow_comments TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '1',
news_allow_ratings TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '1',
PRIMARY KEY (news_id)
) TYPE=MyISAM;");
i patrzysz, którego pola Ci brakuje i dodajesz je w miejsce jak w setup.php wa?na kolejno?? kolumn.
Nast?pna tabela to site_links i post?pujesz tak kolejno a? znikn? komunikaty a Ty wchodz?c w poszczególne dzia?y stwierdzisz ?e jest wszysko-wej?cie do PA b?dzie dost?pne jak zrobisz porz?dek z panelami.
Edytowane przez wlodekp dnia 31.08.2007 20:35:09

wlodekp.europa.pl
cyberk
OK, dzi?ki. Teraz mi si? troch? rozja?ni?o.

Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl