ForumCała strona

Nawigacja

Aktualnie online

Gości online: 11

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 25,405
Najnowszy użytkownik: kipolas

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Zarejestruj się

Odzyskaj hasło

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

JazOOn
25.06.2025 23:43:19
Dziadziejemy jantom...

jantom
23.06.2025 21:37:31
Z ciekawo?ci pogrzeba?em w historii i jest gorzej ni? my?la?em. Skórka Nadzieja ma ju? 17 lat.

jantom
23.06.2025 21:33:12
... troch? zasiedzia?o Wink

jantom
23.06.2025 21:32:38
Cecha tego, jak z 20+ lat temu pisano strony - tabelki wsz?dzie, szczególnie do tworzenia uk?adów stron. PF d?ugo by? wierny tej tradycji. A obecny szablon Supportu napisa?em z 15 lat temu i chyba mu

Zbigniew@
22.06.2025 17:50:03
Dlaczego forum jest dost?pne tylko dla 10% ludzi? Poniewa? wi?kszo?? osób korzysta z internetu na urz?dzeniach mobilnych.

Pobierz now? wersj?
Pobierz podr?cznik
Zobacz inne oficjalne Supporty
Statystyki supportu
PHP-Fuson PL na Facebooku

RSS

Polecamy hosting SferaHost.pl

Zobacz temat

Polski Oficjalny Support PHP-Fusion » PHP-Fusion v5.00-v6.01 Support » Instalacja
 Drukuj temat
Kodowanie polskich znaków - rozwi?zanie
Spoczywaj w pokoju... wlodekp
DOTYCZY POLSKICH LITER
Zak?adam nowy temat, bo mam inne spojrzenie na spraw?-wiele moich wywodów do tej pory by?o b??dnych.
Nowa instalacja na serwerach z kodowaniem latin1, utf8 nie stwarza w tej kwestii problemów. Nowa instalacja na serwerach z kodowaniem latin2 wymaga dopisania wiersza kodu w pliku maincore.php po wierszu 45
Pobierz kod źródłowy  Rozwiń Kod źródłowy
dopisa? wiersz 46
Ta operacja powoduje wy?wietlanie polskich znaków we wszystkich nowo dodawanych rzeczach po instalacji. Nawigacja, oraz wszystkie pozosta?e rzeczy dopisane z locali przez instalacyjny setup do bazy nale?y poprawi? r?cznie z poziomu phpmyadmin. KODOWANIE LATIN2 WY?WIETLA NORMALNE POLSKIE ZNAKI W TABELACH BAZY, WI?C NIE MA PROBLEMU. Mo?na przy u?yciu dodatkowej strony wykona? podgl?d kodu:
który za?atwi spraw?.
TERAZ NAJWA?NIEJSZE PRZENOSZENIE PRZY RÓ?NYCH KODOWANIACH BAZ
STARY SERWER stwórz kopi? bazy Fusion z Poziomu Panelu Administracyjnego.(gz i SQL) przy du?ych bazach-zalecane tworzenie kopii cz??ciowych..
NOWY SERWER zainstaluj nowego czystego Fusiona zgodnie ze star? wersj?. Ustal kodowanie nowej bazy podgl?daj?c j? z phpmyadmin, b?d? zrób kopi? bazy nowego Fusiona Z PA i PODEJRZYJ KODOWANIE w pliku.sql.
IMPORT: wykonaj z poziomu PHPMYADMIN-(wybrana nowa baza) NAJWA?NIEJSZE
W okienku: Zestaw znaków dla pliku: wybierz ustalone kodowanie nowej bazy i wykonaj.
Powinna nast?pi? automatyczna konwersja polskich znaków do systemu bazy nowego serwera.
Sprawdzi?em to u siebie przenosz?c moj? stron? z UTF8, LATIN1 do LATIN2, na które si? przesiadam ze wzgl?du na normaln? widoczno?? polskich liter w tabelach bazy w phpmyadmin. Nie sprawdzi?em jeszcze konwersji w drug? stron?-jest to bardzo czasoch?onne w razie zaistnia?ych problemów zrobi? to, CHO? TEORETYCZNIE POWINNO BY? OK.
Prosz? stosowa? si? do wskazówek i nie zadawa? zb?dnych pyta?. Cho?, w razie specyficznych problemów s?u?? zawsze pomoc?-bo mo?e co? pomin??em?
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:11:07

wlodekp.europa.pl
W?cibski Go??
Dodany dnia 06.09.2025 05:50:54
Pan Kontekstualny

Data rejestracji: Zawsze

Polecamy hosting SferaHost.pl
IP: localhost  
as
Problem bardzo cz?sto nurtuj?cy userów Supportu, którzy instaluj? PHP-Fusion i experymentuj? z instalacj? i przenoszeniem DB na ró?nych serwerach - PRZYKLEJAM
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:11:34
as

ArturMaly
Mam takie ma?e pytanko, moja baza danych jest kodowana w "latin1" i czy t? metod? takze zrobi? aby polskie znaki by?y poprawnie wy?wietlane, adres mojeje stronki to: http://www.motorr...
Z Góry dzi?ki za odpowied?...

A i w jaki sposób mo?na zmieni? kodowanie ju? istniej?cej bazy??

www.zdzplock.euro... Wink
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:11:55

www.MotorRacingTeam.pl
T? metod? mo?na tylko wczytywa? dane do istniej?cej bazy, g?ówne kodowanie jest zapisywane przy tworzeniu bazy-wi?kszo?? serwerów nie pozwala na wybór kodowania i tworzy j? z kodowaniem defoult-ustawionym przez admina serwera.
Sprawdzi?em import z Latin2 do Latin1-s? polskie znaki nale?y jednak przy tego typu iportach usun?? wszystkie zapisy w kopii typu:
Tego przedtem zapomnia?em napisa?!
collate latin2_general_ci
DEFAULT CHARSET=latin2 COLLATE=latin2_general_ci
DEFAULT CHARSET=latin2

Baza musi przyj?? swoje ustawienie defoult i do niego przepisa? zawarto?? tabel.
Przy imporcie nale?y wybra? w?a?ciwe kodowanie bazy bo jest ró?nica nawet mi?dzy Latin1 a UTF8 i nie b?dzie wszystkich polskich liter.
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:12:11

wlodekp.europa.pl
Pajonkl
:/ Ja nie moge poradzia? sobie ze swoja stronk?. Zmieni?em stronke na now? wersje php i po zmianie nie ma polskich znaków. Próbowa?em juz dawa? kodowanie Latin1, 2 UTF i nic :/ Juz nie wiem co tu mo?e by? :/

Mo?e ma ktos jakie? propozycje ?

Stronka ta to interpliki.com na serwerze forall.pl
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:12:29

http://www.interpliki.com
tofifik
tez mam gigantyczny problem odnosnie przenoszenia z latin2 na latin1, jak by ktos mogl opisac jak zrobic to w ta strone bylbym bardzo wdzieczny bo wiekszosc problemow i rozwiazan jest w druga strone :/
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:12:48

Prosz? usun?? z pliku kopi bazy wszystkie wpisy:
ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2
i wykona? import z wybraniem przy imporcie Latin1
Przed chwil? sprawdzi?em jako ?e wszystkie swoje strony mam w latin2-a obok serwer gdzie specjalnie postawi?em nowy fusion z baz? utworzona w latin1 i jest OK.
Wi?c prosz? nie pisa? ?e co? nie chula tylko dok?adnie przestrzega? procedury opisanej powy?ej.
PHPMYADMIN-oczywi?cie.
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:13:11

wlodekp.europa.pl
tofifik
chyba jestem na to za glupi :/ bo nie dosc ze w moich bazach nie ma nigdzie zapisu o latin2 (tzn mam jedna w ktorej to jest ale po skasowaniu tego wyswietla: zapytanie SQL:

a robie totak:
wgrywam php-fusiona na server z latin1 - wszstko smiga jak nalezy,
wlaczam phpmyadmina tam robie import zaznaczam Zestaw znaków dla pliku latin1 wrzucam i pojawiaja sie "??"
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:13:28

Nie przeceniaj swojej g?upoty;
robisz tak edytujesz plik kopi bazy danych ten zrobiony na starym serwerze-mo?esz u?y? do tego do?? wygodnie-word pad, albo notatnik-stanmy przy notatniku:
ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2

kopiujesz to co wyszwj-zaznacz prawy myszy kopiuj-masz ten segment w podrecznej kompytera.
Otwierasz plik kopi bazy w notatniku-edycja(zak? notatnika)-znajdz wklejasz w okienko ten skopiowany z tej strony fragment i znajdz znajdzie pierwszy-zamknij okienko wyszukiwania i wcisnij delete z klawiatury-usunoles pierwszy. Wcisnij F3-znajdzie drugi - delete klawiatura-F3- powtarzaj operacje do momentu KOMUNIKATU nie znaleziono zapisz plik-teraz jest on gotów do Twojego prawid?owego importu.
Dopiero taki plik przygotowany import Latin1.
Czy to ju? jest zrozumia?e?
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:13:44

wlodekp.europa.pl
tofifik
Nie chodzi o kasowanie bo to np zrobilem trybem zamien i zamnienilem automatycznie wszystko na spacje ale na to ze nadal konwersja nie dziala np:
osob?, która zwraca uwag? na pewne u?omnoa33;ci,

Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:14:29

Przecie? ja wyra?nie napisa?e ?e zrobi?em to u siebie z baz? z newsami i mam wszystkie polskie litery normalnie.
Jak du?a jest Twoja baza?
JESLI NIE MA WPISÓW W BAZIE LATIN2 sk?d wiesz ze to jest jej kodowanie w phpmyadmin na pogladzie tresci widzisz polkie litery normalnie-jesli tak to jest latin2-jak nie to nie jest.
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:14:47

wlodekp.europa.pl
michal89
Dzi?ki wlodekp pomog?oWink Jest jeszcze jedna sprawa, zamieni?o mi wszystkie krzaczki na polskie litery oprócz tych, które s? w extreme-fusion tzn ostrze?enia i szukanie u?ytkownika (nie wy?wietla ?). Mo?ecie , albo ty wlodekp poda? regu?y dla tych wyrazów z extrema. Sam próbowa?em co? pokombinowa?, ale po godzinie nieudanych prób postanowi?em napisa?. Pomo?ecie?Wink
Edytowane przez Pieka dnia 12.10.2007 20:15:53

www.3gmobile.pl
Sharky
Chc? przenie?? baz? danych z yoyo.pl (UTF-8 Unicode (utf8)) do boo.pl (UTF-8 Unicode (utf8)). I gdy przenosz? baz? bez zmieniania kodowania to niewy?wietlana mi polskich znaków, czy w ogóle powinienem zmienia? kodowanie, je?eli tak to na jakie?
Edytowane przez Milka dnia 19.10.2007 20:21:22

Tylko informacyjnie bazy na yoyo.pl by?y zawsze kodowane latin1, gdyby to by?o utf8 to nie by?oby ?adnego problemu bo import defoult w phpmyadmin jest tak?e utf8.
Ja nie wchodz? w temat, ale jest Wielu innych....
Edytowane przez Milka dnia 19.10.2007 20:21:40

wlodekp.europa.pl
agiita
Witam.
Przenosz? baz? danych z ovh.org, która jest kodowana w latin_1 na masternet.pl kodowany w latin_2. Pomimo zmian stawie? kodowania bazy podczas importu, ca?y czas mam krzaki na stronie. Prosz? o pomoc w prawid?owym ustawieniu kodowania, aby wy?wietlanie by?o prawid?owe. Adres mojej strony http://marysiasei...sternet.pl
Pozdrawiam

To wygl?da tak:
1. Import prosz? wykona? z wyborem latin1 i b?d? polskie znaki, jest to przeflancowane latin1 z latin2 i nic nie dopisujesz w maincore to b?dzie pokutowa?o pó?niej brakiem polskich znaków przy dodaniu nowego infusiona, bo on ju? b?dzie w latin2.
2. tak samo tylko z pliku bazy usun?? wszystkie wpisy DEFAULT CHARSET=latin1 i dopisa? wiersz do maincore latin2 w tym przypadku to b?dzie czysty latin2 i znaki zarówno po imporcie jak i w nowych rzeczach instalowanych b?d? -nale?y poprawi? zapytaniami tylko w panelach r?cznie pierwszy post je?li jeszcze co? b?dzie phpmyadmin przy kodowaniu latin2 pokazuje polskie znaki normalnie i mo?na je pisa? r?cznie z klawiatury z altem.
Powy?s?? procedur? sprawdzi?em przed chwil? na imporcie z ovh do siebie gdzie baze kodowanie sam ustalm przy tworzeniu w tym przypadku latin2

wlodekp.europa.pl
agiita
Witam.
Robi?am tak, jak podajesz w opcji nr 1 i niestety mam krzaki.
Mo?e opisz? po kolei, co zrobi?am:
- skopiowa?am i przenios?am przez ftp pliki z ovh.pl na masternet.pl
- eksportowa?am baz? z ovh.pl
- importowa?am baz? na masternet.pl (wybra?am latin1)
Z tym, ?e kiedy robi?am to po raz pierwszy, to zostawi?am domyslne kodowanie (utf8) i mo?e to sprawia, ?e zmiana teraz na latin1 nic nie daje?
Nie wiem równie? czy dobrze wykonuj? usuwanie tabel, tzn. zaznaczam wszystkie tabele i je usuwam, a nast?pnie importuj? baz?. Czy to w?a?ciwe post?powanie przed importem?
Pozdrawiam

Ja nie mia?em zbytnio czasu si? bawi? zrobi?em kopi? bazy na OVH z PA nawet bez kompresji nie ma znaczenia i tak? ?adowa?em z phpmyadmin je?li robisz kopi? bazy z phpmyadmin zaznacz opcj?:
prawa strona Struktura;
zaznacz; Dodaj DROP TABLE / DROP VIEW ja mam polski najnowszy
u Ciebie mo?e by? Drop table if exist.
Po takim zaznaczeniu wal ?mia?o na to co jest wgrane nic nie usuwaj z bazy tak wyexportowany plik najpierw sam sobie usunie stare i nadpisze nowymi.
Mo?esz bawi? si? do woli zmieniaj?? kodowania importu kilkakrotnie i wtedy bedziesz widzia? po od?wie?eniu strony ju? konkretne zmiany po ka?dym kolejnym imporcie
Wszystkie tabele z zaznaczeniem EXPORT TABEL WSZYSTKICH.
Jak zrobisz export wklej tu wiersze do pierwszej tabeli w??cznie admins zobacz? tylko tre?? nie plik.
Mog? by? przerwy w odpowiedziach, bo siedz? u innego kolegi na stronie i uruchamiam wtyczk? artyku?ów ju? przwie OK
IMPORTUJ NA ZAINSTALOWANEGO FUSIONA NP ?WIE?EGO
Edytowane przez wlodekp dnia 11.11.2007 13:02:47

wlodekp.europa.pl
agiita
Witam.
Zrobi?am eksport z phpmyadmin z zaznaczonym DROP Table.
Podaj? wiersze

Zaimportowa?am baz? z latin1 i... nadal krzaki ;(
Oczywi?cie import robi? na zainstalowanego fusiona.
Pozdrawiam

phpMyAdmin SQL Dump
-- version 2.11.0-rc1
-- http://www.phpmya...
--
-- Host: localhost

-- Czas wygenerowania: 11 Lis 2007, 16:17
-- Wersja serwera: 5.1.11
-- Wersja PHP: 5.1.6

SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";

--
-- Baza danych: `wlodekp`
--

-- --------------------------------------------------------

--
-- Struktura tabeli dla `fusion_admin`
--

DROP TABLE IF EXISTS `fusion_admin`;
CREATE TABLE `fusion_admin` (
`admin_id` tinyint(2) unsigned NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`admin_rights` char(2) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '',

Chodzi o ten czerwony wpis dziwne, nie masz go wi?c import nie powinien nast?pi? bo ju? s? tabele i wyrzuci? b??d, chyba ?e tworzy now? baz?.
Export robimy na wybranej bazie patrz wlodekp 118 tabel u mnie widoczne zaznaczona tylko tabela admin powinnyby? wszystkie zaznaczone.
wlodekp dodał/a następującą grafikę:
phpmyadmin1.jpg

Edytowane przez wlodekp dnia 11.11.2007 16:43:52

wlodekp.europa.pl
Przejdź do forum:
Created by Arox Copyright (C) 2004
Copyright (C) 2004 - 2018 Ekipa PHP-Fusion.pl